Ο δρόμος της Ελλάδας που θα στοιχίσει 2,6 δις - Ο ακριβότερος στην ιστορία

Ο αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 157 km, η κατασκευή του θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια και θα στοιχίσει 2,6 δις ευρώ.

  • -
  • -

Ο νέος αυτοκινητόδρομος που ετοιμάζεται (ΒΟΑΚ) θα ενώσει τα Χανιά με το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο της Κρήτης, δίνοντας λύση μια πάντα σε ποικίλα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας.

Ο αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 157 χλμ., περιλαμβάνοντας σταθμούς διοδίων, σήραγγες μήκους 17 χλμ. ανά κατεύθυνση, στηθαία ασφαλείας, ανισόπεδους κόμβους και υψηλών προδιαγραφών άσφαλτο. Η μέγιστη ταχύτητα σε ορισμένα κομμάτια θα ανέρχεται στα 130 km/h και οι οδηγοί θα διασχίζουν με απόλυτη ασφάλεια τη διαδρομή.

Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως, ο ΒΟΑΚ συνολικά, θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 300 χλμ., συμπεριλαμβανομένων των παράπλευρων υποστηρικτικών οδών. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για το μεγαλύτερο οδικό έργο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την εποχή κατασκευής των πέντε μεγάλων αυτοκινητόδρομων! Εξ ’ου και το υψηλό κόστος κατασκευής του το οποίο θα ανέλθει -με τα ισχύοντα δεδομένα- στα 2,6 δις ευρώ!

Όπως μάλιστα σημείωσαν και φορείς του υπουργείου το έργο διαμορφώνεται από πλευράς κόστους ως εξής:

  • Χανιά – Ηράκλειο (Χερσόνησος) Π/Υ €2,057 δισ. (Παραχώρηση)
  • Χερσόνησος – Νεάπολη Π/Υ €350 εκατ. (ΣΔΙΤ)
  • Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος Π/Υ €190 εκατ. (Δημόσιο Έργο)

Τεχνικές προδιαγραφές και νέες ρυθμίσεις

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη του έργου το μήκος του αυτοκινητοδρόμου θα είναι 157,5 χλμ, ενώ μαζί με τις παράπλευρες και κάθετες οδούς θα ξεπερνά τα 300 χλμ. Θα υπάρχουν δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ φυσικά, 26 σήραγγες, περίπου 11 χλμ θα κατασκευαστούς νέες γέφυρες, εκ των οποίων 23 από αυτές θα υπερβαίνουν σε μήκος τα 100 μέτρα, ενώ θα δημιουργηθούν και 20 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι.

Όταν, το έργο ολοκληρωθεί, κάτι που σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί θα χρειαστεί περίπου μια 5ετία, οι οδηγοί από τα Χανιά με προορισμό το Ηράκλειο θα χρειάζονται κοντά στη 1 ώρα και 10 λεπτά.

Δείτε ακόμη: Ολοκαίνουριος δρόμος στην Αττική, με εξωφρενικό κόστος

Έως ότου βέβαια ολοκληρωθεί το έργο και επειδή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια, το υπουργείο θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα οδικής ασφάλειας τοποθετώντας εύκαμπτα διαχωριστικά κολωνάκια ύψους 0,75 εκ., νέο φωτισμό, στηθαία ασφαλείας, οριοδείκτες κ.α, με στόχο να περιορίσει όσο το δυνατόν τα τροχαία ατυχήματα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...