Παίρνουν το δίπλωμα από τους 80χρονους οδηγούς - Τι ζητάνε για να μπορούν να οδηγήσουν

Επιθυμείτε να οδηγείτε ακόμα εάν έχετε συμπληρώσει το 80ο έτος της ηλικίας σας; Κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι αυτό…

  • -
  • -

Ένα θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα ένα τρίχρονο παιδί στο Εδιμβούργο της Σκωτίας θα φέρει τα πάνω κάτω για τους ηλικιωμένους οδηγούς. Η 91χρονη Edith Duncan παρότι είχε χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για να οδηγεί, εκείνη προφανώς συνέχιζε να μετακινείτε με το αυτοκίνητο της, έως ότου το μοιραίο συμβάν δεν άργησε να συμβεί.

Οι δικαστικές αρχές ζητούν αναθεώρηση των ορίων ηλικίας στα διπλώματα

Ο ισχύων νόμος στη Σκωτία αναφέρει ότι οι οδηγοί που θα συμπληρώσουν το 70ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους και κατόπιν, να ακολουθούν την ίδια διαδικασία κάθε τρία έτη.

Ωστόσο το σύστημα ανανέωσης των διπλωμάτων εμφανίζει πολλά και τρανταχτά κενά. Για παράδειγμα δεν αξιολογούνται οι οδηγικές ικανότητες των αιτούντων ανανέωσης του διπλώματος παρά περιορίζονται σε μερικές τυπικές εξετάσεις κυρίως θεωρητικού επιπέδου.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Nigel Ross, μετά την έρευνα που πραγματοποίησε για τον θάνατο του 3χρονου αγοριού, Xander Irvine, διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η 91χρονη οδηγός που τον παρέσυρε και εν τέλει τον σκότωσε είχε διαγνωστεί ως ακατάλληλη να οδηγεί, εξαιτίας του γεγονότος ότι έπασχε από άνοια!

«Εάν είχαν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και είχε εξεταστεί εξονυχιστικά η 91χρονη οδηγός θα ήταν πολύ εύκολο για τις αρχές να διαπιστώσουν ότι ήταν ακατάλληλη για οδήγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Nigel Ross για να προσθέσει «Αυτή η περαιτέρω αξιολόγηση θα οδηγούσε με τη σειρά της στο συμπέρασμα, ότι η εν λόγω κυρία είχε σημαντικά γνωστικά προβλήματα και ήταν ουσιαστικά ανίκανη να διατηρήσει την άδεια οδήγησης της».

Ουσιαστικά ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας θέλησε να τονίσει ότι το σύστημα αξιολόγησης είναι εντελώς λάθος και χρίζει συνολικής αναθεώρησης. Πρότεινε λοιπόν στις δικαστικές αρχές, οι οδηγοί μετά τα 70 έτη, πέραν των ιατρικών βεβαιώσεων που οφείλουν να προσκομίζουν, να περνούν και τα απαραίτητα τεστ οδηγικής δεξιότητας προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι σε θέση να κρατούν… τιμόνι. Επιπλέον, ζήτησε την απαγόρευση ανανέωσης των αδειών σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω!

Η νομική εκπρόσωπος της οικογένειας του μικρού παιδιού, Ann Logan, χαρακτήρισε τις προτάσεις ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση: «Είναι σαφές από τα ευρήματα αυτής της έρευνας ότι το τρέχον καθεστώς για οδηγούς άνω των 70 ετών είναι το λιγότερο ελαττωματικό», δήλωσε για να συμπληρώσει «Απαιτείται άμεση δράση των αρχών για να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μιας τέτοιας τραγωδίας».

Τι ισχύει με το δίπλωμα στη χώρα μας

Η παλαιού τύπου άδεια οδήγησης, δεν αναγράφει πουθενά την ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, όσοι έχουν στην κατοχή σου το χάρτινο δίπλωμα, πρέπει να γνωρίζουν πως θα πάψει να βρίσκεται σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου του 2033. Μετά την πάροδο αυτής της ημερομηνίας θα πρέπει να αντικατασταθεί υποχρεωτικά από το νέου τύπου δίπλωμα, σε μορφή πλαστικής κάρτας.

Αντίθετα, όποιος έχει στην κατοχή του το πλαστικό δίπλωμα θα έχει παρατηρήσει πως υπάρχουν, ανάγλυφα τυπωμένα, διάφορα σχέδια, αριθμοί και κατηγορίες. Στο εμπρός τμήμα, δίπλα ακριβώς από τη φωτογραφία του κατόχου, στα βασικά στοιχεία της άδειας οδήγησης, συναντώνται δύο πεδία: τα 4α και 4β. Στο πρώτο πεδίο αναγράφεται η χρονολογία έκδοσης και στο δεύτερο η χρονολογία λήξης, η οποία είναι μόλις 15 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως αν έβγαλες το δίπλωμα στα 21 σου, τότε στα 36 χρόνια είσαι υποχρεωμένος να προχωρήσεις σε ανανέωση.

Όσον αφορά στους οδηγούς μεγαλύτερης ηλικίας, πρέπει να είναι προσεκτικοί με το δίπλωμα οδήγησης, καθώς είτε αυτό είναι σε πλαστική μορφή, είτε χάρτινο, λήγει κατά το 65ο έτος της ηλικίας του οδηγού.

Δείτε ακόμη: Ποια αυτοκίνητα οδηγείς νόμιμα με άδεια κατηγορίας Β;

Για να μπορέσει κάποιος να ανανεώσει το δίπλωμα από τα 65 έτη, πρέπει να κριθεί ικανός έπειτα από ιατρική εξέταση, με τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται ανά τρία χρόνια. Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο χρόνια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...