Όλα τα εργοστάσια αυτοκινήτων στην Ευρώπη - Πόσα έχει η Τουρκία;

Μπορεί οι πωλήσεις να μειώνονται, αλλά ο αριθμός των εργοστασίων συνεχώς αυξάνεται! Στην Ευρώπη υπάρχουν εκατοντάδες, ενώ αρκετά έχουν και οι Τούρκοι.

  • -
  • -

Η αυτοκινητοβιομηχανία βιώνει το σημαντικότερο μετασχηματισμό της ιστορίας της, με την ηλεκτροκίνηση να έχει το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης. Οι εταιρείες αυτοκινήτου έχουν επενδύσει σε νέες εγκαταστάσεις και εργοστάσια, τα οποία πληθαίνουν με την πάροδο του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 301 εργοστάσια του 2021 έχουμε φτάσει το 2023 στα 322!

Η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA), έδωσε μία αναλυτική λίστα με όλες τις εγκαταστάσεις που αφορούν την ευρωπαϊκή αγορά, στην οποία εκτός από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβάνονται και χώρες όπως η Λευκορωσία, το Καζακστάν, τα Σκόπια, η Ρωσία, η Σερβία, η Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ουζμπεκιστάν.

Αν τώρα αναρωτιέστε ποια εταιρεία κατασκευάζει αυτοκίνητα στο Καζακστάν, οφείλουμε να σημειώσουμε πως η λίστα περιλαμβάνει εργοστάσια που παράγουν γενικότερα μηχανικά μέρη ενός αυτοκινήτου. Όσον αφορά την παραγωγή αυτοκινήτων, τα περισσότερα βρίσκονται στη Γερμανία, και συγκεκριμένα 24! Στη δεύτερη θέση με 19 ακολουθεί η Μ. Βρετανία, ενώ 13 βρίσκονται στη Ρωσία. Από ευρωπαϊκής πλευράς 12 μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων συναντάμε στη Γαλλία και 9 στην Ιταλία και 8 στην Ισπανία.

Στη σχετική λίστα συναντάμε και την Τουρκία, η οποία διαθέτει τέσσερα εργοστάσια παραγωγής οχημάτων, αλλά και από επτά εργοστάσια που παράγουν van και λεωφορεία! Όσον αφορά τα εργοστάσια συναρμολόγησης και κατασκευής μπαταριών και ηλεκτροκινητήρων, ο μεγαλύτερος αριθμός συγκεντρώνεται στη Γερμανία, με 12 και 14 μονάδες, αντίστοιχα.

Δείτε ακόμη: Σε ποιες χώρες είναι πρώτα σε πωλήσεις τα ηλεκτρικά;

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ο αριθμός των εργοστασίων που υπάγεται σε κάθε Όμιλο! Όπως εύκολα φαντάζεται κανείς, τα περισσότερα έχουν το Stellantis Group και το Group Volkswagen, με κάθε ένα να μετράει από 20 στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οκτώ εγκαταστάσεις διαθέτει το Group Renault, ενώ έξι μετράει η BMW, πέντε η Toyota, από τέσσερα οι Ford, Geely, Jaguar Land Rover και Mercedes-Benz, ενώ τρία έχει η Hyundai.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...