Ξεκίνησαν οι δασμοί στα ηλεκτρικά από την Κίνα – Θα ακριβύνουν τα αυτοκίνητα;
Πολύ μεγαλύτερη φορολογία έχουν από σήμερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έρχονται από την Κίνα, καθώς η ΕΕ ξεκινά την επιβολή δασμών. Ποιες μάρκες επηρεάζονται; Θα ανέβουν οι τιμές;
- -
- -
Από σήμερα, 30 Οκτωβρίου, ξεκινά η επιβολή των δασμών από την ΕΕ προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έρχονται από την Κίνα, οι οποίοι αναμένεται να δημιουργήσουν αναταράξεις στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.
Το ύψος των δασμών δεν είναι το ίδιο για όλες τις μάρκες και όλα τα αυτοκίνητα, αλλά διαμορφώνονται ανάλογα με τη διάθεση συνεργασίας που έδειξε η εκάστοτε εταιρεία, καθώς και το πόσο υψηλή επιδότηση έχει λάβει από το κινεζικό κράτος.
Πόσο υψηλοί είναι οι δασμοί στα ηλεκτρικά από την Κίνα;
Οι δασμοί που αποφάσισε να επιβάλει η ΕΕ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έρχονται από την Κίνα ξεκινούν από το 7,8% και φτάνουν μέχρι το 35,3%. Τα παραπάνω ποσοστά έρχονται να προστεθούν στον φόρο επί των εισαγωγών που υπήρχε ούτως ή άλλως, ύψους 10%.
Δείτε ακόμα: Δες εδώ όλες τις κινεζικές μάρκες αυτοκινήτων στην Ελλάδα
Αυτό σημαίνει ότι το τελικό ποσοστό των δασμών που θα επιβάλλεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα που μπαίνουν στην ΕΕ, θα ξεκινά από 17,8% και θα φτάνει μέχρι και το 45,3%.
Τι δασμούς έχει ο κάθε όμιλος και η κάθε μάρκα;
Η ΕΕ έχει διαμορφώσει επί μέρους κατηγορίες, με τα ποσοστά των δασμών να διαφοροποιούνται ανάμεσα στις διάφορες μάρκες και τους διαφορετικούς ομίλους που φέρνουν ηλεκτρικά από την Κίνα στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των δασμών διαμορφώνονται ως εξής:
- Tesla – 7,8%
- BYD – 17%
- Geely – 18,8%
- SAIC – 35,3%
- Οι υπόλοιπες μάρκες που συνεργάστηκαν με την ΕΕ αλλά δεν γίνεται ειδική αναφορά σε αυτές, θα έχουν δασμούς 20,7%.
- Όλοι οι κατασκευαστές που δεν συνεργάστηκαν καθόλου με την ΕΕ, θα έχουν δασμούς 35,3%.
Ποιες μάρκες και ποια μοντέλα επηρεάζονται από τους δασμούς;
Οι μάρκες που επηρεάζονται και θα δεχτούν δασμούς σε όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα τους είναι οι ΑΙΤΟ, BYD, Ecocar, LEVC, Lynk & Co, Maxus, MG, Seres, Smart, Voyah και Xpeng. Η Leapmotor στο T03 δεν θα έχει δασμούς, καθώς από το νέο έτος θα το κατασκευάζει στην Πολωνία, όμως για το C10 δεν ισχύει το ίδιο.
Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν ευρωπαϊκά ηλεκτρικά αυτοκίνητα (και ένα αμερικανικό) που κατασκευάζονται σε εργοστάσια στην Κίνα, οπότε θα έχουν επίσης δασμούς. Μερικά από αυτά είναι τα CUPRA Tavascan, Dacia Spring, MINI Aceman, MINI Cooper E και SE, Volvo EX30, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκει και το Tesla Model 3.
Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι οι δασμοί αφορούν κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο που παράγεται στην Κίνα και εισάγεται στην Ευρώπη, άσχετα από την εθνικότητα της μάρκας. Αυτό σημαίνει πως αν μία κινεζική εταιρεία κατασκευάζει εκτός Κίνας τα ηλεκτρικά της, δεν θα έχει δασμούς. Επίσης, τα κινεζικά αυτοκίνητα που δεν είναι ηλεκτρικά, δεν επιβαρύνονται.
Ακόμα, αν μία εταιρεία από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού κατασκευάζει αυτοκίνητα στην Κίνα, θα έχει δασμούς μόνο για τις συγκεκριμένες μονάδες που θα παραχθούν σε κινεζικό έδαφος.
Πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι δασμοί; Τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια;
Επίσημα, οι δασμοί της ΕΕ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα θα έχουν διάρκεια 5 χρόνια. Ωστόσο, δηλώσεις κι από τις δύο πλευρές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, ώστε να βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση που να μην αφήνει εκτεθειμένες τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Ακόμα, μία κίνηση που εξετάζουν πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι να δημιουργήσουν εργοστάσια στην Ευρώπη ή περιφερειακά αυτής, σε χώρες όπως η Ουγγαρία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Τουρκία, ενδεικτικά. Μέχρι και σκέψεις για εισαγωγή από χώρες όπως η Ταϊλάνδη έχουν γίνει, για να αποφευχθούν οι δασμοί.
Θα γίνουν πιο ακριβά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα δεχτούν δασμούς;
Το ερώτημα αν θα ακριβύνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα μετά τους δασμούς δεν έχει μία απάντηση. Εξαρτάται από την πρόθεση που έχει κάθε μάρκα να απορροφήσει αυτήν την επιβάρυνση ή να την περάσει στην τελική τιμή. Έτσι, κάποια αυτοκίνητα θα γίνουν πιο ακριβά, ενώ μερικά θα διατηρηθούν στο ίδιο τιμολογιακό επίπεδο.
Όπως και να ‘χει, οι δασμοί σίγουρα δεν αποτελούν την καταλληλότερη λύση, όμως η Ευρώπη βρέθηκε μπροστά σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση και αποφάσισε να δράσει με αυτόν τον τρόπο, ώστε να προστατεύσει ένα τομέα που αποτελεί το 7-10% της οικονομίας της.