Ιστορική ευρωπαϊκή εταιρεία χάνει 1,8 εκατ. την ημέρα – Αύξησε το δανεισμό της στα 1,21 δις

Η φθίνουσα ζήτηση των μοντέλων της στην Κίνα και οι χαμηλές πωλήσεις του πιο εμπορικού της αυτοκινήτου, έχουν οδηγήσει σε απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων.

  • -
  • -

Η Aston Martin δε διάγει και τις καλύτερες των ημερών της. Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ζημιά για το τρίτο τρίμηνο του έτους, ύψους 10,3 εκατομμυρίων λιρών (13,4 εκατομμυρίων δολαρίων) προ φόρων.

Το ύψος της ζημιάς είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχαν προβλέψει οι διοικούντες στην Aston Martin, με αποτέλεσμα, η εταιρεία να έχει «κάψει» συνολικά από την αρχή του χρόνου έως και τον Σεπτέμβριο, 509 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Η Κίνα και η DBX…

H Aston Martin είχε προβλέψει ότι η χρονιά δε θα είναι επιτυχημένη εμπορικά. Οι άνθρωποι που «τρέχουν» την ιστορική βρετανική φίρμα έβλεπαν από τους πρώτους μήνες του 2024 ότι στην αγορά της Κίνας, τη μεγαλύτερη του κόσμου, οι πωλήσεις είχαν «αποδυναμωθεί» σημαντικά και είχαν προειδοποιήσει το ΔΣ της εταιρεία για πτώση των εσόδων και μείωση της ετήσιας παραγωγής κατά περίπου 1.000 αυτοκίνητα.

Τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου, αποκάλυψαν περαιτέρω μείωση των πωλήσεων κατά 17%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό 9μηνο, που σημαίνει στη γλώσσα των αριθμών, ότι από τα 4.398 αυτοκίνητα που είχε ταξινομήσει η εταιρεία πέρσι φέτος έχει υποχωρήσει στα 3.639.

Η Κίνα είναι η κύρια αιτία για την καθίζηση των πωλήσεων με την DBX, να είναι ο έτερος λόγος. Το πρώτο θυμίζουμε SUV στην ιστορία της Aston Martin, δεν «τραβά» πλέον εμπορικά το κουπί για την εταιρεία όπως συνέβαινε τα προηγούμενα δυο χρόνια, έχοντας υποχωρήσει κατά 52% στις πωλήσεις του μέσα στη χρονιά.

Η DBX όμως ήταν το βαρύ πυροβολικό της Aston Martin καθώς αντιπροσώπευε άνω των 50% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας και τώρα, μετά βίας υπερβαίνει το 30%. Αντίθετα, οι παραδόσεις των σπορ προτάσεων της Aston Martin, όπως η Vantage και η DB12, σημείωσαν αύξηση στις ταξινομήσεις τους κατά 16% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τα μηνύματα να είναι ελπιδοφόρα και για την Vanquish η οποία θα ξεκινήσει βέβαια την εμπορική της σταδιοδρομία μέσα στο 2025.

Το «κομμάτι» που φαίνεται να μην πτοείται από την εικόνα της υπόλοιπης εταιρείας, είναι το custom τμήμα της Aston Martin. Οι special παραγγελίες για τις Valor και Valkyrie, αυξήθηκαν κατά 132% φθάνοντας μέχρι στιγμής τα 90 οχήματα. Δεν είναι σίγουρα πολλές οι μονάδες, είναι όμως ακριβές και αφήνουν το μεγαλύτερο κέρδος στα ταμεία της εταιρείας.  

Δείτε ακόμη: Η Aston Martin πουλάει τα ασημικά της

Το κακό βέβαια για την Aston Martin πέραν της πτώσης που εμφανίζει στις πωλήσεις της, είναι ότι έχει και μεγάλα χρέη, ενώ έχει αυξήσει τον καθαρό δανεισμό της φέτος κατά σχεδόν 50%, στα 1,21 δισεκατομμύρια λίρες (1,57 δισεκατομμύρια δολάρια), ποσό που σύμφωνα με τους Times είναι περίπου 40% υψηλότερο από τη συνολική αξία της εταιρείας!

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...