Δες τι θα συμβεί αν τρακάρεις με 40 km/h και δεν φοράς ζώνη [video]

Μπορεί τα 40 km/h να «ακούγονται» λίγα, ωστόσο, οι συνέπειες μιας σύγκρουσης με αυτήν την ταχύτητα για τους επιβάτες που δε φορούν ζώνη ασφαλείας, είναι θανάσιμες.

  • -
  • -

Πριν πολλά χρόνια, η λογική των κατασκευαστών ενός επιβατικού αυτοκινήτου ήταν απλή: Μία άκαμπτη και βαριά μάζα «σιδερικών» θεωρούνταν αρκετή ώστε να προστατεύσει τους επιβάτες. Η άποψη αυτή προφανώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει εκλείψει ολοκληρωτικά.

Τυπικά, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η ριζική αλλαγή κατεύθυνσης προς ένα ασφαλέστερο αυτοκίνητο, ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Παρότι τα πρώτα δείγματα γραφής είχαν ήδη κάνει την εμφάνιση τους από το 1937 με τον Ούγγρο μηχανολόγο Béla Barényi (θεωρείται ο πατέρας της παθητικής ασφάλειας) να εκπονεί τη μελέτη του για τις ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης.

Mercedes και Volvo έκαναν την αρχή

Το 1952, ο Barényi, που είχε πια εξελίξει τις ζώνες αυτές σε μεγάλο βαθμό, άρχισε μερικώς να τις υιοθετεί στη Mercedes-Benz «Ponton», σε συνδυασμό με ένα άκαμπτο κλωβό ασφαλείας πάνω στην ίδια πλατφόρμα.

Το 1959, η Volvo ήρθε να προσθέσει ένα ακόμα στοιχείο παθητικής ασφάλειας, παρουσιάζοντας τη ζώνη ασφαλείας τριών σηµείων που επινόησε ο µηχανικός Nils Bohlin για λογαριασμό της, χωρίς μάλιστα να την κατοχυρώσει µε πατέντα. Αυτό ήταν κάτι που επέτρεψε σε όλους τους κατασκευαστές να τη χρησιµοποιήσουν, σώζοντας πάνω από ένα εκατοµµύριο ζωές χάρη σε αυτή την εφεύρεση.

Το key point ωστόσο σε όλες αυτές τις προσπάθειες δεν ήταν άλλο από τη συλλογή δεδομένων, σε πραγματικές συνθήκες. Τόσο η Mercedes-Benz όσο και η Volvo είχαν ξεκινήσει να γεμίζουν τα αρχεία τους και να μελετούν αυτά τα στοιχεία ήδη από το 1969.

Οι έρευνες πάνω στα τροχαία ατυχήματα εκείνης της περιόδου γέννησαν και τις νέες εφευρέσεις. Το παιδικό κάθισµα µε ανάποδη φορά που παρουσίασε το 1972 η Volvo ή το αυτόµατα εκτινασσόµενο ρολµπάρ των ανοιχτών Mercedes-Benz και η εξέλιξη στον σκελετό των καθισµάτων ώστε να στηρίζουν σωστά τον αυχένα σε οπίσθια πρόσκρουση. Ακολούθησαν οι αερόσακοι (Mercedes-Benz S-Class το 1981), για να φθάσουμε στο σήμερα όπου τα σύγχρονα αυτοκίνητα, εξοπλίζονται σε συστήματα ενεργητικής αλλά και παθητικής ασφάλειας που αγγίζουν… το τέλειο.

Αναμφίβολα όμως οι ζώνες ασφαλείας ήταν, είναι και θα παραμείνουν, το βασικό συστατικό σε αυτήν την ομπρέλα συστημάτων ασφάλειας. Το καλό είναι ότι πλέον, βλέπεις ελάχιστους οδηγούς στους δρόμους να μη φορούν στα αυτοκίνητα τους τη ζώνη ασφαλείας. Να ενημερώσουμε αυτήν την «μειονότητα», ότι πέραν του γεγονότος ότι θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, σε περίπτωση που η Τροχαία αντιληφθεί ότι δεν τη χρησιμοποιούν, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 350 ευρώ και θα μείνουν και χωρίς δίπλωμα για 10 ημέρες.

Δείτε ακόμη: Γιατί η ζώνη ασφαλείας έχει θηλιά; 9 στους 10 οδηγούς δεν το γνωρίζουν!

Και για να τους πείσουμε ότι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουν μόλις μπουν στο αυτοκίνητό τους είναι να βάλουν τη ζώνη ασφαλείας τους, «ποστάρουμε» ξανά αυτό το video από δοκιμές πρόσκρουσης με ανδρείκελα που στη μία περίπτωση δε φορούν τη ζώνη ασφαλείας τους και στην άλλη τη χρησιμοποιούν κανονικά. Με τη σημείωση, ότι η συγκεκριμένη δοκιμή πρόσκρουσης γίνεται με μόλις 40 km/h

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...