Αυτός είναι ο εγκέφαλος του Μετρό Θεσσαλονίκης – Τα 4 πράγματα που κάνει

Το Μετρό Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πόρτες του, εξυπηρετώντας καθημερινά χιλιάδες επιβάτες. Ποιος όμως είναι ο εγκέφαλος πίσω από την λειτουργία του;

  • -
  • -

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν προς το νέο Μέσο προκειμένου να κάνουν τις πρώτες διαδρομές, να το δουν από κοντά και να θαυμάσουν τους σταθμούς, ειδικά αυτόν του Βενιζέλου.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο σύγχρονα, προηγμένα τεχνολογικά, ασφαλή και αξιόπιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις υψηλότερες προδιαγραφές, διαθέτοντας μεταξύ άλλων Αυτόματο Σύστημα Θυρών (Platform Screen Doors) που είναι εγκατεστημένο στις αποβάθρες όλων των σταθμών, ώστε να προφυλάσσει τους επιβάτες κατά την παραμονή τους, καθώς απομονώνει και καθιστά απροσπέλαστο το χώρο των σηράγγων όπου κινούνται οι συρμοί.

metro

Ο εγκέφαλος των συστημάτων και το δικτύου του Μετρό, είναι το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας. Από αυτή την αίθουσα παρακολουθούνται και ελέγχονται τα πάντα σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας την ασφαλή και ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων και την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Αναλυτικότερα, τα 4 πράγματα που κάνει:

1. Ασφάλεια των επιβατών

Η ασφάλεια των επιβατών είναι πρωταρχικός στόχος του Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας. Χρησιμοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία του Αυτόματου Συστήματος, το εξειδικευμένο Προσωπικό του Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας  γνωρίζει την ακριβή θέση κάθε συρμού σε πραγματικό χρόνο και παρακολουθεί την ομαλή μετακίνηση των συρμών στο Δίκτυο, όπως αυτή ορίζεται από το Αυτόματο Σύστημα. Επίσης, παρακολουθεί τις κάμερες ασφαλείας στους σταθμούς και στις τροχιές και σε συνεργασία με το Προσωπικό των σταθμών, φροντίζουν για την άμεση εξυπηρέτηση των επιβατών.

2. Τήρηση των δρομολογίων

Το Προσωπικό στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, καθώς παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη θέση και την ροή των συρμών, ελέγχει και διασφαλίζει την τήρηση του προγράμματος δρομολογίων.

3. Επικοινωνία με τους επιβάτες

Το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία με τους επιβάτες μέσω ανακοινώσεων στους σταθμούς και τους συρμούς.

4. Συντήρηση του εξοπλισμού

Η συνεχής παρακολούθηση των συστημάτων του Μετρό  συμβάλλει στη σωστή συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και του τροχαίου υλικού για τη διασφάλιση της ομαλής και αξιόπιστης λειτουργίας.

Δείτε ακόμη: Τα 10 καλύτερα Μετρό της Ευρώπης - 3η η Αθήνα

Το ωράριο του Μετρό Θεσσαλονίκης

Η Γραμμή 1 του Μετρό έχει μήκος 9,6 km και αποτελείται από 13 σταθμούς. Το νέο μέσο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο, με τον πρώτο συρμό να φεύγει από την αφετηρία στις 5:30 το πρωί.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1182038af847cf04c3c0f641a14874fa.jpg

 

Αναλυτικά το ωράριο έχει ως εξής:

  • 05.30 πμ-12.30 πμ: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή
  • 05.30 πμ-02.00πμ: Παρασκευή, Σάββατο

Τα δρομολόγια αφορούν στην πρώτη και στην τελευταία αναχώρηση των συρμών και από τους δύο τερματικούς σταθμούς (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός και Νέα Ελβετία).

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...