Ευρώπη: Οι χώρες με τους πιο επικίνδυνους οδηγούς – Η θέση της Ελλάδας
Όλοι οι οδηγοί μιλούν για ασφάλεια, ωστόσο, οι περισσότεροι παραδέχονται ότι τα κάνουν όλα… λάθος. Οδηγούν μεθυσμένοι, τρέχουν, στέλνουν μηνύματα και πολλά ακόμη…
- -
- -
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ποιοι Ευρωπαίοι οδηγούν επικίνδυνα, ενώ περιμένουν από τους άλλους να ακολουθήσουν πιστά τους κανόνες. Οι συνηθέστερες παραβάσεις έχουν να κάνουν με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, με την υπερβολική ταχύτητα, τη χρήση τηλεφώνου και… τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το πιο ανησυχητικό βέβαια είναι ότι το σύνολο σχεδόν των οδηγών παραδέχεται ότι υποπίπτει σε κάποια από τις συνηθισμένες παραβάσεις σε τακτική βάση.
22 χώρες, χιλιάδες οδηγοί, 7 θανάσιμα αμαρτήματα
Η έρευνα, που διεξήχθη από το Motointegrator και τους specialists στο DataPulse Research, ανέλυσε χιλιάδες δεδομένα από στοιχεία που έλαβαν από 22 χώρες, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ινστιτούτο Vias που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει τους περισσότερο επικίνδυνους οδηγούς, με την Ελλάδα να ακολουθεί και το αμαρτωλό «καρέ» να συμπληρώνουν το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία. Στον αντίποδα, οι λιγότερο επικίνδυνοι οδηγοί ή εάν προτιμάτε καλύτερα οι πιο προσεκτικοί οδηγοί, βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Πολωνία.
Τα στοιχεία είναι αν μη τι άλλο αποθαρρυντικά δεδομένου ότι οι θάνατοι από τροχαία σημείωσαν ραγδαία αύξηση το 2022 και 2023, μετά την κατακόρυφη πτώση που είχαν εμφανίσει το 2020 λόγω των lockdown…
Οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών
Η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών είναι ευτυχώς αρκετά σπάνια αλλά εξακολουθεί να συμβαίνει, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για όλους τους χρήστες του δρόμου. Λιγότεροι λοιπόν από 1 στους 10 οδηγούς παραδέχονται ότι βρίσκονται πίσω από το τιμόνι έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών τις τελευταίες 30 ημέρες. Μοναδική εξαίρεση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περισσότεροι από το 10% των οδηγών ομολογούν ότι οδηγούν υπό την επήρεια κάποιας ναρκωτικής ουσίας.
Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι ένα επίμονο και επίπονο ζήτημα για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ένας στους τέσσερις θανάτους από τροχαία ατυχήματα σχετίζεται με το αλκοόλ. Από τις 22 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, μόλις οι οχτώ (Γερμανία, Σερβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία και Πολωνία) εμφανίζουν μονοψήφια ποσοστά στο ερώτημα «εάν έχουν οδηγήσει μεθυσμένοι τις τελευταίες 30 ημέρες», με τις υπόλοιπες δεκατέσσερις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να εμφανίζουν διψήφια ποσοστά, άνω του 12%, με το Λουξεμβούργο να βρίσκεται στην κορυφή με ποσοστό 24,1%!
Μη χρήση ζώνης ασφαλείας
Όπως αποδεικνύει η έρευνα, πολλοί οδηγοί τελικά εξακολουθούν να «βγαίνουν» στο δρόμο χωρίς να φορούν ζώνη ασφαλείας. Πιστεύαμε ότι αυτά τα ζητήματα τα είχαμε ξεπεράσει προ πολλού αλλά τελικά η αίσθηση μας ήταν λανθασμένη. Το πιο βασικό λοιπόν από τα μέτρα ασφαλείας, μια απλή κίνηση που σώζει ζωές, δεν τηρείται. Τόσο η έκθεση όσο και τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας (ERSO) επιβεβαιώνουν ότι η χρήση ζώνης ασφαλείας μειώνει τον κίνδυνο θανατηφόρου ή σοβαρού τραυματισμού κατά περίπου 60% αλλά μόνο στο Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία φαίνεται πως οι οδηγοί παίρνουν στα σοβαρά αυτήν την άποψη, όντας οι δυο μόνο χώρες με μονοψήφια νούμερα παραβατικότητας (5,3% και 8,3% αντίστοιχα). H Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ελλάδα, η Σερβία, η Τσεχία και η Πολωνία, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη χρήση ζώνης με τα ποσοστά παραβατικότητας να είναι 47,9%, 27,7%, 25,0%, 23,8% και 21,0% αντίστοιχα.
Δείτε ακόμη: Τι θα συμβεί αν τρακάρεις με 40 km/h και δεν φοράς ζώνη
Μη χρήση παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο
Όπως και οι ζώνες ασφαλείας, έτσι και τα παιδικά καθίσματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου κατά περίπου 55% έως 60%, σύμφωνα με έκθεση της ERSO. Παρόλα αυτά, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην Ολλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα αποδεικνύεται ότι πολλοί οδηγοί προτιμούν να έχουν το παιδί τους «δεμένο» με τη ζώνη ασφαλείας ή στην αγκαλιά ενός επιβάτη, παρά σε παιδικό κάθισμα. Τα ποσοστά είναι 33,4%, 24,8%, 22,8% και 20,6% αντίστοιχα.
Χρήση κινητού τηλεφώνου (ομιλία)
Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, είναι καθημερινή συνήθεια για την πλειονότητα των οδηγών. Παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν πολλά σύγχρονα «βοηθήματα» όπως τα hands-free, το Bluetooth κ.α. που επιτρέπουν την ομιλία χωρίς κανείς να κρατά το κινητό στο χέρι του, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, οι περισσότεροι οδηγοί προτιμούν να έχουν το κινητό ανά χείρας και να συνομιλούν.
Πάνω από τέσσερις στους δέκα οδηγούς σε τέσσερις χώρες (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Φινλανδία, Λετονία και Ελλάδα) παραδέχονται ότι μιλούν με το κινητό στο χέρι ενώ οδηγούν, με το χαμηλότερο ποσοστό παραβατικότητας να εμφανίζει η Ολλανδία, με 14,6%.
Αποστολή μηνυμάτων εν κινήσει
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μόνο λίγοι οδηγοί σε όλη την Ευρώπη – λιγότερο του 5%- θεωρούν «απαράδεκτο» να διαβάζει κανείς, να γράφει ή να «σκρολάρει» στο κινητό του ενώ οδηγεί. Τουλάχιστον το 30% των οδηγών σε οκτώ χώρες (Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πορτογαλία, Ελλάδα, Αυστρία, Λετονία και Σουηδία) χρησιμοποιούν το κινητό του τηλέφωνο ενώ οδηγούν για να ελέγξουν μηνύματα, να δουν τι παίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να «τραβήξουν» κάποια φωτογραφία.
Υπερβολική ταχύτητα
Εάν τα προηγούμενα στατιστικά στοιχεία σας φάνηκαν άσχημα, ετοιμαστείτε για ακόμη χειρότερα νέα. Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, φαίνεται ότι όλοι θέλουμε κάποια στιγμή να αισθανθούμε όπως οι οδηγοί της Formula 1, ξεπερνώντας κατά πολύ τα νόμιμα όρια ταχύτητας.
Η Μεγάλη Βρετανία είναι η καλύτερη, τρόπος του λέγειν, στο να τηρεί τα όρια ταχύτητας. Και στο «νησί» βέβαια το 38% των οδηγών υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ενώ στις 18 από τις 22 χώρες, τουλάχιστον οι μισοί από τους οδηγούς ανέφεραν ότι πηγαίνουν γρηγορότερα -πάντα- από τα αναγραφόμενα όρια!
Θυμίζουμε, ότι σχεδόν ένα στα τρία θανατηφόρα ατυχήματα στην Ευρώπη ευθύνεται στην κακιά συνήθεια των οδηγών να «τρέχουν» πάνω από το επιτρεπτό όριο, με τους οδηγούς και επιβάτες των αυτοκινήτων να εμφανίζουν 33% πιθανότητα να τραυματιστούν σοβαρά εάν συγκρουστούν με ταχύτητα 80 km/h, αριθμός ο οποίος μειώνεται στο 16% εάν η ταχύτητα «πέσει» κατά 10 km/h στα 70 km/h.
Δείτε ακόμη: Τα αυτοκίνητα αυτής της εταιρείας εμπλέκονται στα περισσότερα τροχαία
Εν κατακλείδι, τα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν πάντα τα στερεότυπα για τους Ευρωπαίους οδηγούς. Πολλοί είχαμε την αίσθηση ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Λετονία, η Τσεχία και η Πολωνία, γνωστές για την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, θα ήταν στην κορυφή της λίστας όλων όσων οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Ή ότι η Γερμανία, με τους παγκοσμίου φήμης αυτοκινητόδρομους, θα ήταν σίγουρα το σπίτι των ταχύτερων οδηγών. Κι’ όμως, τα αποτελέσματα μας διέψευσαν. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι παρότι όλοι ανεξαιρέτως αποδοκιμάζουν σε μεγάλο βαθμό τις επικίνδυνες πρακτικές οδήγησης, πολλοί όχι μόνο συμμετέχουν σε αυτές αλλά το πράττουν κατ’ εξακολούθηση…