Έκλεισε ο κεντρικός δρόμος σε διάσημο χωριό της Ελλάδας – Τι θα γίνει τα Χριστούγεννα;
Κλειστός είναι ο δρόμος σε ένα από τα πιο διάσημα χωριά. Πολύ δύσκολα θα ανοίξει μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, αφού το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.
- -
- -
Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης έχει κηρυχθεί ένα από τα πιο διασημότερα χωριά της Στερεάς Ελλάδας. Η κυκλοφορία των οχημάτων στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό έχει διακοπεί λόγω πτώσης βράχων, κόβοντας ουσιαστικά στα δύο τους νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας.
Ο λόγος για τους Δελφούς, την ιστορική πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου, που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά της γης, λόγω του παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικού χώρου.
Σε αυτή την περιοχή λοιπόν και συγκεκριμένα στο 42ο χλμ, της εθνικής οδού Λειβαδιάς-Άμφισσας έχει διακοπεί εντελώς η κυκλοφορία. Κανένα όχημα ή πεζός δεν επιτρέπεται να περάσει από το σημείο, καθώς η κατάσταση στο σημείο έχει κριθεί άκρως επικίνδυνη. Με απλά λόγια, είναι αδύνατο να προσεγγίσεις τους Δελφούς αν έρχεσαι από Αράχωβα ή Παρνασσό και φυσικά το αντίστροφο.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προβληματίζει τους πάντες, με τις εμπορικές συνέπειες εν όψει Χριστουγέννων να είναι ήδη εμφανείς, αφού δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ τριών εκ των δημοφιλέστερων χειμερινών προορισμών της Ελλάδας, δηλαδή Αράχωβας-Δελφών και Δελφών-Παρνασσού.
Δείτε ακόμη: Αθήνα-Αράχωβα: Πόσα θα πληρώσω σε διόδια;
Στο σημείο έχουν πέσει περίπου 20 τόνοι βράχων, αλλά το χειρότερο είναι πως τα πετρώματα στο βουνό παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αστάθεια, γεγονός που δεν επιτρέπει την ασφαλή αποκατάσταση του οδικού άξονα, τουλάχιστον το επόμενο διάστημα, όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασοι.
Τι είπε ο αντιδήμαρχος Δελφών στο GOCAR
Σε επικοινωνία μας με τον αντιδήμαρχο Δελφών, o Αστερινός Δημητρίου, έκανε λόγο για ένα σοβαρότατο θέμα που χρήζει άμεσης επίλυσης, καθώς επηρεάζει τους κατοίκους, τους επισκέπτες και φυσικά την οικονομία δύο νομών.
Ο κύριος Δημητρίου, έκανε λόγο για κάτι αναμενόμενο. Μας ανέφερε χαρακτηριστικά, πως όλοι γνώριζαν τι συμβαίνει στο βουνό με την κατάπτωση βράχων εδώ και πολλά χρόνια, αλλά κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί πραγματικά. Όταν λοιπόν άρχισαν να πέφτουν οι βράχοι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ήταν αργά.
«Ξέραμε τι θα συμβεί, ήταν αναμενόμενο. Το ευτύχημα είναι πως κανείς δεν τραυματίστηκε από τα βράχια. Βέβαια, το πρόβλημα για τους Δελφούς και τον νομό είναι πλέον τεράστιο. Γίνονται προσπάθειες από την Περιφέρεια, με την προοπτική να δοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία ο δρόμος, αλλά εδώ τίθεται θέμα ασφάλειας. Προσπαθούμε όλοι, αλλά είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η προσπάθεια έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν. Τώρα είναι αργά», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.
Στην ερώτησή μας αν θα έχει βρεθεί λύση μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων ή τουλάχιστον την Πρωτοχρονιά, περιόδους όπου στην περιοχή επικρατεί το αδιαχώρητο, ο κύριος Δημητρίου δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος. Το θέμα αφορά ξεκάθαρα την ασφάλεια και κανείς δεν πρόκειται να πάρει το ρίσκο να δώσει εντολή για επαναφορά της κυκλοφορίας με αυτά τα δεδομένα.
Για να ανέβουν οι αλπινιστές, να ρίξουν τους βράχους, να καθαρίσουν τα πετρώματα, να μπουν έπειτα τα συνεργεία και να τοποθετήσουν τα ειδικά δίχτυα, απαιτείται μελέτη, χρόνος και κόστος. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά στην Ελλάδα.
Βέβαια, οι αλπινιστές εργάζονται ήδη στο σημείο, ρίχνοντας τους ογκώδεις λίθους, όπως φαίνεται και στο video που ανέβασε στα social media o Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ΠΕ Φωκίδας, Γιώργος Δελμούζος.
Από ποιον δρόμο μπορείς να πας στους Δελφούς
Οι Αρχές έχουν τοποθετήσει παντού πινακίδες που προειδοποιούν τους διερχόμενους οδηγούς για τη διακοπή της κυκλοφορίας. Αν κάποιος θέλει να μεταβεί στον ιστορικό χώρο ερχόμενος από Λιβαδειά, πρέπει να ακολουθήσει τη διαδρομή προς Δίστομο, από εκεί για Δεσφίνα, μετά Ιτέα, Χρισσό και Δελφούς.
Επίσης, σε ένα σημείο πριν από το ύψος του αρχαιολογικού χώρου, εκεί που έχει σημειωθεί η κατάπτωση των βράχων, υπάρχει ένας στενός γεωργικός δρόμος. Με δική του ευθύνη, κάθε οδηγός, έχει τη δυνατότητα να μεταβεί από εκεί, περνώντας κυριολεκτικά μέσα από τα ελαιόδεντρα, σε χωμάτινο μονοπάτι που κινούνται οι ντόπιοι με τα αγροτικά τους.