Η Κίνα και τα ηλεκτρικά στέλνουν στον γκρεμό την κατανάλωση βενζίνης

Μεγάλη και γρήγορη μείωση βενζίνης σε παγκόσμιο επίπεδο θα φέρει τα επόμενα χρόνια η μαζική και ταχύτατη στροφή της Κίνας στην ηλεκτροκίνηση.

  • -
  • -

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δεν είναι μία αλλαγή που αφορά μόνο το είδος του αυτοκινήτου που οδηγούμε. Είναι μία ριζική διαφοροποίηση στο οικονομικό μοντέλο όλου του πλανήτη, η οποία γίνεται πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο αντέχουμε.

Ρόλο πρωταγωνιστή σε αυτήν τη μετάβαση έχει η Κίνα, η οποία ξεκίνησε να επενδύει τεράστια ποσά, πολύ νωρίς (ήδη από τη δεκαετία του ’90), οπότε τώρα δρέπει τους καρπούς αυτών των επενδύσεων που συνεχίζει να κάνει μέχρι και σήμερα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2319605145fb01ad91d7dd6eee07db63.png

Όπου πάει η Κίνα, πάει όλος ο πλανήτης

Βέβαια, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το μέγεθος της Κίνας, καθώς μία μαζική στροφή των καταναλωτικών συνηθειών σε αυτήν τη χώρα, είναι πάρα πολύ εύκολο να παρασύρει και όλες τις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη.

Δείτε ακόμα: Πόσες μέρες από τη ζωή μας «πετάμε» στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου; Αξίζει;

Η ηλεκτροκίνηση είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα. Οι Κινέζοι από τον Ιούλιο και μετά αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ποσοστό πάνω από 50%. Αν και σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο τα BEV όσο και τα PHEV, η αγορά τους σημαίνει ένα πράγμα. Μηδενική ή εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ff9f5933d28da73782539e656f6bb257.jpg

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αργού πετρελαίου στον κόσμο

Η Κίνα αυτήν τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγές αργού πετρελαίου στον κόσμο, οπότε η παραμικρή αλλαγή εκεί έχει τεράστιες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η ζήτηση βενζίνης στην Κίνα από εδώ και πέρα αναμένεται να μειώνεται κατά 4-5% κάθε χρόνο, τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλα είναι τα μεγέθη, πρέπει να αναφέρουμε ότι η Κίνα απορροφά το 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Από όλο αυτό το πετρέλαιο, σχεδόν το 1/4 είναι η βενζίνη που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d2e7af0c50b9d31f54f61447757fe848.jpg

Για να ξεμπλέξουμε λίγο τα πράγματα, σχεδόν το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου προορίζεται αποκλειστικά για βενζίνη στην Κίνα. Με τα ποσοστά που αναφέρει το Bloomberg και υποθέτοντας ότι δεν θα άλλαζε τίποτα άλλο στον πλανήτη, το 2030 οι απαιτήσεις της χώρας σε βενζίνη θα έχουν πέσει κάτω από το 4%. Όταν πρόκειται για μεγέθη όπως η συνολική παραγωγή πετρελαίου, μία διαφοροποίηση της τάξης του 1% σε παγκόσμια κλίμακα είναι πολύ σημαντικό ποσοστό.

Δείτε ακόμα: Γιατί η ΕΕ θέλει τόσο πολύ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Άλλωστε, ο πετρελαϊκός κλάδος στηρίζεται εδώ και χρόνια στην Κίνα για την ανάπτυξή του. Αν ξαφνικά η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου αρχίσει να αγοράζει λιγότερο πετρέλαιο, δεν αποκλείεται να υπάρξει κρίση στον κλάδο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3c533158897d2e28f15742b4b54812fb.jpg

Μείωση και στην κατανάλωση diesel στην Κίνα

Όσο για το diesel, οι ένδοξες εποχές επί κινεζικού εδάφους ανήκουν ήδη στο παρελθόν και μάλιστα στο μακρινό. Η κορυφαία χρονιά ήταν το 2019. Έκτοτε η ζήτηση για diesel μειώνεται κάθε χρόνο 3-5%, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στροφή σε ηλεκτρικά λεωφορεία και φορτηγά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b96327fbbbd3bbdfd045b9e6df2b4989.png

Επιπλέον προβλέψεις για μειωμένη κατανάλωση βενζίνης και diesel στην Κίνα

Σύμφωνα με τον Luo Yantuo, επικεφαλής μηχανικό του ινστιτούτου PetroChina Planning & Engineering, το 2024 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα αυξηθεί η κατανάλωση βενζίνης στην Κίνα, δηλαδή θα φτάσουμε στο peak. Από εκεί και μετά, η πορεία θα είναι αποκλειστικά πτωτική.

Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει ο Anders Hove ερευνητής για θέματα που αφορούν την Κίνα, στο Oxford Institute for Energy Studies. Ο Hove προβλέπει ότι η κατανάλωση βενζίνης από οχήματα στην Κίνα, θα μειωθεί από τα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που είναι σήμερα, μόλις στο 1 εκατομμύριο βαρέλια το 2040.

Πηγή: Bloomberg.com

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...