Διόδια στο κέντρο της πόλης – Που εφαρμόζεται ποιοι ακολουθούν

Στόχος αυτών των χρεώσεων είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση του κυκλοφοριακού και η αναβάθμιση των ΜΜΜ για την εξυπηρέτηση του κοινού.

  • -
  • -

Δεν έχουν περάσει παρά μερικές ημέρες, από την ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών της Νέας Υόρκης, η οποία παρεμπιπτόντως διαχειρίζεται το Μετρό, τα λεωφορεία και τις σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης, που γνωστοποιούσε στο κοινό την ειλημμένη απόφασή της για τοποθέτηση διοδίων στο κέντρο της πόλης από αρχές του νέου έτους.

Όσοι λοιπόν οδηγοί, επιθυμούν να κινηθούν στο Μανχάταν, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Συγκεκριμένα, η χρέωση για τα επιβατικά Ι.Χ. θα είναι 9 δολάρια, 40% λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί, τα φορτηγά και τα λεωφορεία θα πληρώνουν έως και 21,60 δολάρια, ενώ θα υπάρχουν εκπτώσεις 75% για κίνηση τη νύχτα.

Τα διόδια θα χρεώνονται μία φορά την ημέρα ανεξάρτητα από το πόσες διαδρομές γίνονται για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, ενώ τα ταξί θα πληρώνουν 75 σεντς ανά διαδρομή στη ζώνη του Μανχάταν και τα οχήματα Uber που έχουν κάνει κράτηση μέσω της εφαρμογής θα πληρώνουν 1,50 δολάρια ανά διαδρομή.

Σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αρχή, το μέτρο αυτό θα μειώσει τη συμφόρηση στο κέντρο της πόλης, θα επιτρέψει την ταχύτερη κυκλοφορία των αστικών συγκοινωνιών, θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ασφαλέστερους δρόμους και φυσικά, θα βελτιώσει αισθητά τα επίπεδα ρύπανσης στον αέρα εντός του αστικού ιστού.

Επιπλέον, θα αυξήσει τα έσοδα της Αρχής κατά 1 δις δολάρια σε ετήσια βάση, χρήματα, τα οποία θα δοθούν για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών αλλά και για την επέκταση του Μετρό αλλά και του σιδηροδρομικού δικτύου σε νέες γραμμές-περιοχές.

4 ακόμα πόλεις και μία χώρα που χρεώνουν τις μετακινήσεις στο κέντρο τους

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο «νονός» αυτού του μέτρου είναι η Σιγκαπούρη. Η νησιωτική χώρα νότια της Μαλαισίας, με έκταση μόλις 734,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχει ξεκινήσει από το 1975 το σύστημα τιμολόγησης οχημάτων στο εμπορικό της κέντρο.

Αρχικά, χρειαζόταν κανείς να προμηθευτεί ένα ειδικό αυτοκόλλητο αξίας 1 δολαρίου και να το χει τοποθετημένο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του. Το μέτρο ίσχυε για όσα αυτοκίνητα κινούνται με ένα ή δύο άτομα στο εσωτερικό τους. Άνω των τριών ατόμων ή για φορτηγά και λεωφορεία το κόστος αυξάνονταν. Επίσης, όσοι τυχόν παραβίαζαν τον κανόνα έρχονταν αντιμέτωποι με βαρύτατα πρόστιμα έως και κατάσχεση του οχήματος τους.

Εδώ και κάμποσα χρόνια βέβαια οι οδηγοί χρησιμοποιούν μια ειδική συσκευή αξίας 150 δολαρίων, η οποία είναι υποχρεωτική σε κάθε νέο όχημα που ταξινομείται στη χώρα και χρεώνει τους αυτοκινητιστές ανάλογα με το πόσες διελεύσεις κάνουν από τα διόδια και τις γέφυρες, ενώ από τη νέα χρονιά, η εν λόγω συσκευή θα χρεώνει βάσει διανυθέντων χιλιομέτρων στην εμπορική ζώνη της πόλης.

Εμπνευσμένο από το σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης της Σιγκαπούρης, το Λονδίνο εφαρμόζει ήδη από το 2003 τη χρέωση των οχημάτων που επιθυμούν να κινηθούν στο κεντρικό Λονδίνο από τις 7:00 π.μ. έως τις 18:00 μ.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή και μεταξύ 12:00  το μεσημέρι και 18:00 το απόγευμα κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Η τυπική χρέωση είναι 15 £, το πρόστιμο κυμαίνεται από 65 έως 195 £ με το εν λόγω μέτρο να μην ισχύει ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η Νότια Καλιφόρνια τώρα και συγκεκριμένα το Σαν Ντιέγκο, εφάρμοσε μια διαφορετική πολιτική από του Λονδίνου και της Σιγκαπούρης. Δημιούργησε δυο λωρίδες διοδίων που οδηγούν από τους αυτοκινητόδρομους στο κέντρο της πόλης.

Στην πρώτη περίπτωση η λωρίδα express φέρει την ονομασία «Lexus Lane». Προορίζεται ουσιαστικά για τους «έχοντες», οι οποίοι δε θα διστάσουν να δώσουν 8 δολάρια ανά διέλευση για να φθάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους. Ολίγον τι «ρατσιστικό» το μέτρο καθώς οι υπόλοιποι οδηγοί που δε μπορούν να πληρώσουν αυτό το ποσό θα περιμένουν στα απλά διόδια όπου αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μεγάλος «φόρτος» ειδικά τις πρωινές ώρες αιχμής.

Η Στοκχόλμη, μια από τις πιο «έξυπνες» πόλεις αυτού του πλανήτη, εφαρμόζει την ίδια τακτική με το Λονδίνο. Χρεώνει σχεδόν 15 ευρώ (σύμφωνα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες) όσους οδηγούς επιθυμούν να κινηθούν στην εμπορική ζώνη της πόλης, εξαιρώντας από τον κανόνα αυτό τις μοτοσυκλέτες και όσα οχήματα φέρουν ξένες πινακίδες κυκλοφορίας. Επίσης τις νυχτερινές ώρες το μέτρο δεν ισχύει.

Από το 2007 έχει εφαρμοσθεί το μέτρο των αστικών διοδίων (5 ευρώ ανά Ι.Χ., εξαιρουμένων των scooter) και στο Μιλάνο, έστω και εάν η ζώνη που εφαρμόζεται είναι μικρότερη σε σχέση με το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη. Στην ιταλική πόλη από την εφαρμογή του μέτρου και μετά, η μείωση της κυκλοφορίας έφθασε το 36,8%, ενώ παράλληλα αυξήθηκε η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κατά 12,5%.

Ποιοι θα ακολουθήσουν

Σύμφωνα με έκθεση του Ο.Η.Ε, τα μεγάλα αστικά κέντρα αυτού του κόσμου θα συγκεντρώσουν διπλάσιο πληθυσμό απ’ ότι σήμερα το αργότερο μέχρι το 2050. Προκειμένου, οι μετακινήσεις των κατοίκων αλλά κυρίως το περιβάλλον στο οποίο θα ζει αυτός ο πληθυσμός να είναι βιώσιμο, θα πρέπει η κίνηση στο κέντρο των μεγαλουπόλεων να γίνεται… με «μέτρο» και κατά κύριο λόγο με τις αστικές συγκοινωνίες.

Το παράδειγμα λοιπόν της Σιγκαπούρης, του Λονδίνου, της Στοκχόλμης και του Μιλάνου, θα ακολουθήσουν θέλοντας και μη όλες οι πρωτεύουσες των χωρών, σε πρώτη φάση, και κατόπιν όσες πόλεις υπερβαίνουν σε πληθυσμό τους 5 εκατ. κατοίκους.

Δείτε ακόμη: Ισχύει ο Δακτύλιος τις γιορτές; Τι πρέπει να ξέρετε

Αναμφίβολα για να εφαρμοσθεί ένα τέτοιο μέτρο χρειάζεται και σημαντική αναβάθμιση των υποδομών και των συγκοινωνιών, άλλα όπως και στη Νέα Υόρκη, το έργο θα χρηματοδοτήσουν ουσιαστικά οι πολίτες από τις διελεύσεις τους στο κέντρο της πόλης. Γιατί προφανώς πρώτα θα μπουν διόδια στα αστικά κέντρα και μετά θα «στηθεί» σωστά και ο υπόλοιπος μηχανισμός.  

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...