Εταιρεία κλείδωσε στο εργοστάσιο τους υπαλλήλους – Είχε μείνει πίσω η παραγωγή

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν πως το Σαββατοκύριακο θα παραμείνουν στο εργοστάσιο προκειμένου να φουλάρουν την παραγωγή που είχε καθυστερήσει!

  • -
  • -

Φανταστείτε να έχετε τελειώσει τη δουλειά σας την Παρασκευή, να έχετε τακτοποιήσει όλες σας τις εκκρεμότητες και καθώς ετοιμάζεστε να φύγετε από το χώρο εργασίας σας, να βρείτε τις πόρτες ερμητικά κλειστές. Ακούγεται πολύ παρατραβηγμένο ως σενάριο σωστά;

Κι όμως, η βιετναμέζικη αυτοκινητοβιομηχανία VinFast, αποφάσισε πως μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της, δεν έπρεπε να αποχωρήσει το Σαββατοκύριακο από τις εγκαταστάσεις, διότι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στις παραγγελίες των πελατών!

Συμβαίνει συχνά…

Την είδηση, έφεραν στη δημοσιότητα οι New York Times, όπου στο εκτενές ρεπορτάζ τους περιγράφει με λεπτομέρειες τις τραγικές συνθήκες εργασίας σε πολλές μονάδες παραγωγής στον κόσμο αλλά και τις «περικοπές» που γίνονται σε θέματα ασφαλείας προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί η παραγωγή.

Ο Hazar Denli, ήταν ο άνθρωπος που ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι των αποκαλύψεων για όλα όσα συμβαίνουν στις εγκαταστάσεις της VinFast. «Ξαφνικά ενημερωθήκαμε πως είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλο το Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο Denli για να προσθέσει «Κανένας δεν ρωτήθηκε εάν μπορεί αλλά και κανένας δεν έφερε αντίρρηση».

Ένα ακόμη άτομο, το οποίο επίσης μίλησε στους Times αλλά δε δέχτηκε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του, επιβεβαίωσε όλα όσα δήλωσε ο Denli. Επιπλέον, οι Times υποστηρίζουν ότι έχουν στα «χέρια» τους εσωτερικό έγγραφο από ανώτερο στέλεχος του ομίλου Tata που αποδεικνύει ότι δόθηκε εντολή για… lockdown των εργαζομένων.

Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει ο όμιλος Tata με την VinFast; Η βιετναμέζικη φίρμα «προσέλαβε» ουσιαστικά την Tata Technologies Limited (TTL), την θυγατρική του ομίλου Tata στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτως ώστε να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης των προϊόντων της, γεγονός που εξηγεί τη σύνδεση μεταξύ των εταιρειών και τον τρόπο με τον οποίο ο Denli κατέληξε να εργάζεται στην VinFast.

Ο Denli μάλιστα, ισχυρίζεται ότι όλη αυτή η «βιασύνη» και ο εξαναγκασμός για την εσπευσμένη ανάπτυξη εξαρτημάτων και την παραγωγή οχημάτων έχει ως αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα που βγαίνουν τελικά από τα εργοστάσια να μην τόσο ασφαλή για τους καταναλωτές! Όπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά «Εγώ δε θα ταξίδευα με την οικογένεια μου με αυτά».

Δείτε ακόμη: Μάθε που μπορείς να δεις το ιστορικό του αυτοκινήτου σου

Μετά την παραίτησή του από την VinFast, ο Denli προσελήφθη από τον όμιλο JLR (Jaguar-Land Rover) όπου ως γνωστών ανήκει στον όμιλο Tata. Ωστόσο, απολύθηκε σύντομα και για την ακρίβεια μόλις δημοσίευσε όλα όσα είδε τόσο στους προσωπικού του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στους New York Times. O Hazar Denli έχει ξεκινήσει ήδη νομικές διαδικασίες όχι μόνο για την άδικη όπως χαρακτηρίζει απόλυση του αλλά και για όλα όσα καταλογίζει τις δυο εταιρείες. Τόσο η VinFast όσο και το Tata Group έχουν αρνηθεί να τοποθετηθούν δημοσίως επί του θέματος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...