Τι κάνω αν μείνω με ηλεκτρικό; Τα δύο απαραίτητα βήματα και οι εναλλακτικές λύσεις
Είτε από μπαταρία, είτε από βλάβη, είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία, ένα ηλεκτρικό μπορεί να μείνει όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Τι πρέπει να κάνει ο οδηγός; Υπάρχουν ειδικές διαδικασίες;
- -
- -
Μπορεί να κινούνται με τελείως διαφορετική μορφή ενέργειας, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ηλεκτρικά δεν παύουν να είναι αυτοκίνητα, οπότε σε πολλά σημεία μοιάζουν με εκείνα που χρησιμοποιούν βενζίνη, diesel ή οποιοδήποτε άλλο καύσιμο.
Αυτό σημαίνει ότι κάλλιστα μπορεί να μείνουν, με τις κυριότερες αιτίες να είναι δύο. Η μία είναι να αδειάσει η μπαταρία, (όπως μπορεί να αδειάσει και το ρεζερβουάρ σε ένα θερμικό), ενώ η άλλη είναι να πάθουν βλάβη (όπως κάθε άλλο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στον δρόμο).
Τι κάνω αν μείνω με ηλεκτρικό;
Είτε το πρόβλημα είναι η άδεια μπαταρία είτε βλάβη, τα βήματα που θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση είναι δύο, πολύ συγκεκριμένα και πάντα με την ίδια ακριβώς σειρά.
1. Καλούμε την οδική βοήθεια
2. Ανοίγουμε το manual (το «βιβλιαράκι» του αυτοκινήτου)
Παρακάτω εξηγούμε επακριβώς τους λόγους που κάνουμε μόνο αυτές τις δύο κινήσεις, πάντα με την ίδια σειρά, αλλά και γιατί δεν προτείνουμε να κάνετε οτιδήποτε άλλο.
Γιατί καλώ την οδική βοήθεια αν μείνω με ηλεκτρικό; Υπάρχουν άλλες επιλογές;
Άσχετα αν άδειασε η μπαταρία ή προέκυψε βλάβη, όταν μείνει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα εμπλακεί το χειρόφρενο και στο κιβώτιο θα επιλεγεί αυτόματα το P (Parking), οπότε το όχημα δεν θα μπορεί να κινηθεί. Γι΄ αυτό ο οδηγός θα πρέπει να προλάβει να το μετακινήσει όσο περισσότερο γίνεται στην άκρη του δρόμου, ώστε να μην ενοχλεί.
Δείτε ακόμα: Χρειάζονται στρώσιμο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Από τη στιγμή που το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε, ο μόνος τρόπος για να φύγει από το σημείο είναι με τη χρήση οδικής βοήθειας. Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να το σπρώξουμε. Στην καλύτερη περίπτωση δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Στη χειρότερη θα κάνουμε ζημιά.
Γιατί πρέπει να ανοίξω το manual αν μείνω με ηλεκτρικό;
Απαραίτητα, μέχρι να έρθει η οδική βοήθεια πρέπει να έχουμε ανοίξει το manual και να δούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να μετακινηθεί το αυτοκίνητό μας. Τα ηλεκτρικά δεν πρέπει να σύρονται, καθώς θα παραχθεί ενέργεια και θα προκληθούν βλάβες στα ηλεκτρονικά, στην μπαταρία ή ακόμα και στον κινητήρα ή τους κινητήρες.
Γι’ αυτόν το λόγο η βέλτιστη λύση είναι να ανεβαίνουν σε γερανό με πλατφόρμα, οπότε καλό θα είναι στην κλήση της οδικής βοήθειας να το αναφέρουμε. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθούν τα ειδικά ροδάκια. Ωστόσο, ανάλογα το μοντέλο μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί όταν χρησιμοποιηθούν ροδάκια. Δείτε τα πάντα για τη ρυμούλκηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πατώντας εδώ.
Πού θα βρω το manual του αυτοκινήτου;
Το manual του αυτοκινήτου μπορεί να υπάρχει στο ντουλαπάκι σε φυσική μορφή, όπως γίνεται εδώ και χρόνια, όμως υπάρχει περίπτωση και να μην το βρούμε εκεί, καθώς τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες το αφαιρούν.
Αν δεν υπάρχει βιβλιαράκι, θα είναι περασμένο μέσα σε κάποιο από τα μενού της οθόνης. Επιπλέον, πολλά αυτοκίνητα δίνουν την επιλογή πρόσβασης στο manual και μέσα από το αντίστοιχο app στο smartphone, ενώ πάντα υπάρχει η επιλογή να κάνετε και μία απλή αναζήτηση στο internet.
Υπάρχει και εναλλακτική λύση
Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και μία εναλλακτική λύση, η οποία αφορά μόνο την περίπτωση που το αυτοκίνητο έχει μείνει από άδεια μπαταρία. Αν έχει ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης, ακολουθούμε υποχρεωτικά τα παραπάνω.
Αν έχει αδειάσει τελείως η μπαταρία και το αυτοκίνητο δεν μπορεί να κινηθεί, μπορούμε πάντα να φορτίσουμε από κάποιο άλλο ηλεκτρικό ή plug in hybrid αυτοκίνητο, με την προϋπόθεση πως το όχημα που θα μας βοηθήσει έχει V2L.
Τι είναι το V2L;
Το V2L είναι μία τεχνολογία που επιτρέπει να τραβήξουμε ρεύμα από την μπαταρία ενός ηλεκτρικού ή plug in hybrid αυτοκινήτου, με χρήση κανονικής πρίζας τύπου σούκο (όπως αυτές που έχουμε στο σπίτι).
Αν κοντά στο ακινητοποιημένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο βρεθεί κάποιο με V2L, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο οικιακός φορτιστής ώστε το άδειο να τραβήξει ρεύμα από το γεμάτο. Κάτι σα να φορτίζεις από powerbank. Σίγουρα αυτή η λύση είναι αργή, όμως αν χρειαζόμαστε λίγο ρεύμα για να κάνουμε μικρή απόσταση μέχρι τον κοντινότερο φορτιστή, ίσως να είναι η προτιμότερη.
Η νέα λύση
Τέλος, στην Ελλάδα υπάρχει πλέον και μία υπηρεσία την οποία έχουμε δει σε άλλες χώρες. Η εταιρεία ΉΡΩΝ (είναι πάροχος ηλεκτρισμού) έχει φτιάξει van τα οποία έχουν στον χώρο φόρτωσης μπαταρία, από την οποία μπορούν να φορτίσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και μάλιστα γρήγορα, με ισχύ μέχρι 60 kW.
Κατά συνέπεια, αν κάποιο αυτοκίνητο μηδενικών ρύπων ξεμείνει από ενέργεια, ο οδηγός μπορεί να καλέσει το van της εταιρείας ΗΡΩΝ. Εκείνο θα έρθει στο σημείο που είναι το ακινητοποιημένο αυτοκίνητο, θα συνδέσει τον φορτιστή και η φόρτιση θα πραγματοποιηθεί όπως σε οποιονδήποτε σταθμό φόρτισης.