Ελλάδα: Ο απίθανος έλεγχος που έκανε η Αστυνομία – Την πλήρωσαν 8 οδηγοί
Τέτοιον έλεγχο από την πλευρά της αστυνομίας σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα. Κι όμως, κλιμάκιο της Τροχαίας το έπραξε βεβαιώνοντας πρόστιμα σε 8 οδηγούς. Δείτε σε τι αναφερόμαστε.
- -
- -
Τους τελευταίους μήνες η Αστυνομία έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τους ελέγχους σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Οι παραβάσεις που βεβαιώνονται κάθε εβδομάδα είναι χιλιάδες και δυστυχώς, αρκετές από αυτές αφορούν επικίνδυνες συμπεριφορές που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα.
Τα κλιμάκια της Τροχαίας, εκτός των κλασικών ελέγχων για μέθη, υπερβολική ταχύτητα, χρήση κινητού ή υπερβολική ταχύτητα, ξεκίνησαν να τσεκάρουν και κάτι άλλο. Πλέον, κοιτάνε και τα ελαστικά των αυτοκινήτων, προκειμένου να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται.
Για παράδειγμα, οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο των δράσεων διαπίστωσαν 8 παραβάσεις για φθαρμένα ελαστικά, βεβαιώνοντας τις ανάλογες κυρώσεις στους οδηγούς.
Πόσο είναι το πρόστιμο για φθαρμένα ελαστικά
Με βάση τη νομοθεσία, το βάθος του πέλματος του ελαστικού δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1,6 χιλιοστά. Καλό είναι όμως να αλλάξουμε τα ελαστικά όταν το βάθος μειωθεί κάτω από τα 3 χιλιοστά. Κατά τον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ, σε περίπτωση που τα ελαστικά παρουσιάζουν έντονη φθορά, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί οδηγία για άμεση αντικατάσταση και επανέλεγχο.
Δείτε ακόμη: Έπαθα λάστιχο - Πόσα χιλιόμετρα μπορώ να κάνω με τη ρεζέρβα ανάγκης;
Σε περίπτωση ελέγχου της αστυνομίας, αν διαπιστωθεί έντονη φθορά ή βαθιές ρωγμές, σκισίματα ή εξογκώματα, τότε επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 80 ευρώ, αφαίρεση του διπλώματος και της άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες, καθώς και ακινητοποίηση του οχήματος.
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει χαρακτηριστικά, πως τα ελαστικά πρέπει να είναι σε τέτοια κατάσταση που να εξασφαλίζονται οι συνθήκες ασφάλειας και η πρόσφυση. Επίσης, τα αυτοκίνητα πρέπει να εφοδιάζονται με ρεζέρβα, κιτ επισκευής ή να φέρουν τεχνολογία runflat.