Ποια είναι η GAC, η νέα κινεζική μάρκα που έρχεται στην Ελλάδα; Πήγαμε στην Κίνα και αναφέρουμε τα πάντα!

Η GAC είναι μία αυτοκινητοβιομηχανία με πωλήσεις εκατομμυρίων αυτοκινήτων, η οποία ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο άλμα και να έρθει στην Ευρώπη. Ας τη γνωρίσουμε.

  • -
  • -

Το GOCAR βρέθηκε πρόσφατα στην Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Guangzhou (προφέρεται Γκουαντζού), εκπροσωπώντας την Ελλάδα καθώς ήταν το μοναδικό ελληνικό Μέσο.

Η παρουσία μας εκεί έγινε μετά από πρόσκληση της GAC, μίας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, την οποία μέσα από αυτήν την επίσκεψη είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα, λίγο πριν έρθει στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5edbb78279d7b17a762768b44c1d159d.jpeg

Μαθαίνοντας από τα λάθη των άλλων

Μία ατάκα που ακούσαμε συχνά από τους ανθρώπους της GAC όσο ήμασταν στην Κίνα ήταν ότι θέλουν να αποφύγουν τα λάθη άλλων κινεζικών brands που έχουν έρθει ήδη στην Ευρώπη, αλλά και στα μέρη μας.

Δείτε ακόμα: Αποκλειστικό! Έρχεται στην Ελλάδα η κρατική αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας – Δείτε μοντέλα και τιμές

Αυτό αντικατοπτρίζεται στον τρόπο που έχουν επιλέξει να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Κόντρα σε όσα έχουμε συνηθίσει, η GAC θα κάνει τα πρώτα της βήματα σε μικρότερες αγορές όπως της Πολωνίας και της Πορτογαλίας. Έτσι θα πάρει τα απαραίτητα μαθήματα, ώστε αργότερα να μπει με περισσότερη αυτοπεποίθηση στις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2441e342fceddf7f7fdd0af7b8d45df5.jpg

Κρατώντας τα πράγματα απλά

Μία ακόμα απόφαση που δείχνει ότι μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων είναι ότι θα έρθουν στην Ευρώπη μόνο με ένα brand που θα ονομάζεται GAC. Στην Κίνα ο όμιλος διαθέτει διαφορετικές μάρκες όπως η Aion, η Hyptec, η Trumpchi αλλά και η ίδια η GAC.

Κατανοώντας ότι η αυτούσια μεταφορά στην Ευρώπη θα δημιουργούσε σύγχυση στους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι ήδη έχουν γνωρίσει πολλές ακόμα κινεζικές μάρκες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι της GAC θέλουν να κρατήσουν τα πράγματα απλά και να δημιουργήσουν πιο εύκολα την απαραίτητη αναγνωρισιμότητα για τη μάρκα τους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d2d3d4e91f3d3f3f074d05c5a50e7288.jpg

Σωστή τιμή, με σωστό προϊόν

Σίγουρα ένας βασικός παράγοντας που θα επηρεάσει την πορεία της GAC στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι η τιμή στην οποία θα επιλέξουν να πουλάνε τα πρώτα τους μοντέλα. Πρόκειται για τομέα στον οποίο μας εξέπληξαν ευχάριστα.

Στην GAC κατανοούν ότι χρειάζεται χρόνος για να γνωριστούν με του ευρωπαίους αγοραστές και να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Ακόμα, αντιλαμβάνονται ότι στην αρχή θα απαιτηθεί μια επιθετική τιμολογιακή πολιτική και ακριβώς αυτό σκοπεύουν να κάνουν.

Για να μας δώσουν μια εικόνα των τιμών χρησιμοποίησαν ως σημείο αναφοράς τα μοντέλα της BYD, καθώς είναι η πιο επιτυχημένη κινεζική μάρκα στην Ευρώπη, μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι το μικρομεσαίο μοντέλο τους με την ονομασία GAC Aion UT θα τιμολογηθεί λίγο κάτω από το BYD Dolphin, ενώ για το D-SUV μοντέλο τους με την ονομασία GAC Aion V δήλωσαν ότι θα είναι σε παρόμοιο επίπεδο με το BYD Atto 3.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ed4d5f1085f42786dee0fc18588c1488.jpg

Διάρκεια στο χρόνο

Ακόμα ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν πολλές φορές οι άνθρωποι της GAC με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε εκτενή επαφή, ήταν ότι έρχονται με σκοπό να μείνουν επί μακρόν κι όχι για λίγο.

Αυτό το θέμα προέκυψε έπειτα από συζητήσεις αναφορικά με τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, την έκταση του δικτύου και την ανταπόκριση σε θέματα service – επισκευών και τη γενικότερη υποστήριξη του πελάτη μετά την πώληση, παράγοντες στους οποίους απάντησαν ότι σκοπεύουν να επενδύσουν σοβαρά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/fbaefae7642f82ea3439633e77912365.png

Κατανόηση της ευρωπαϊκής αγοράς

Αντιλαμβανόμενοι τις μεγάλες διαφορές στην καταναλωτική συμπεριφορά ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την κινεζική αγορά, οι άνθρωποι της GAC έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να έρθουν πιο κοντά στον Δυτικό τρόπο σκέψης.

Ορόσημο σε αυτές τις κινήσεις είναι η μεταγραφή του Thomas Schemera και η τοποθέτησή του σε ιδιαίτερα υψηλόβαθμη θέση. Ο Thomas Schemera είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στην BMW, αλλά και στον όμιλο Hyundai-Kia.

Επιπλέον, η GAC έχει ένα σχεδιαστικό κέντρο στο Μιλάνο ήδη από το 2022, ώστε η εικόνα των μοντέλων της να εναρμονιστεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και επιταγές.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f9082fb4990c64920bdc34e9a5626e07.jpg

Όχι μόνο ηλεκτρικά, αλλά και υβριδικά

Σίγουρα το δυνατότερο σημείο των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών γενικότερα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως πρόσφατα έχουμε δει να φέρουν και πολλές υβριδικές προτάσεις, με τη μορφή plug in hybrid και EREV μοντέλων.

Αυτήν τη στρατηγική εξετάζει μακροπρόθεσμα και η GAC, καθώς διαθέτει στην γκάμα της όλα τα παραπάνω συστήματα κίνησης. Μάλιστα, με αυτά πετυχαίνει εντυπωσιακές αυτονομίες, καθώς ακόμα και μεγάλα MPV όπως το GAC E9, καταφέρνουν να καλύπτουν πάνω από 1.000 km ξεκινώντας με γεμάτη μπαταρία και γεμάτο ρεζερβουάρ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c6720aee96e2cb1321c6b1a12377f89c.jpg

Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Η απόφαση της GAC για είσοδο στην Ευρώπη δεν ήρθε ξαφνικά, ούτε πρόσφατα. Ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει πριν από 3-4 χρόνια, με κινήσεις όπως η ανάπτυξη μίας ολοκαίνουριας πλατφόρμας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Μπορεί στην πορεία να άλλαξαν κάποια δεδομένα όπως η επιβολή των δασμών εκ μέρους της ΕΕ, όμως το πλάνο της κρατικής κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας θα συνεχιστεί κανονικά, με τις απαραίτητες προσαρμογές στις νέες συνθήκες.

Μία από αυτές είναι η εξέταση του ενδεχομένου κατασκευής εργοστασίου στην Ευρώπη ή αγοράς κάποιου ήδη υπάρχοντος, μία εναλλακτική που εξετάζεται από την GAC, όμως κι εδώ βλέπουμε την ίδια συστηματική και μετρημένη προσέγγιση, καθώς η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση τις πωλήσεις.

Δηλαδή αρχικά θα παράγουν στα υπερσύγχρονα εργοστάσια που έχουν στην Κίνα, όμως αν δουν ότι η ζήτηση ανεβαίνει κι αξίζει η επένδυση, τότε θα κάνουν το βήμα να φέρουν την παραγωγή στην Ευρώπη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/28f4cf06332e96959429eac9d040b2c8.jpg

Όλα digital

Οι ψηφιακές λύσεις είναι ο κατεξοχήν τομέας στον οποίο διαπρέπουν οι κινεζικές εταιρείες, ανεξαρτήτως κλάδου, με την GAC να μην αποτελεί εξαίρεση. Ήδη από τη σχεδίαση της πλατφόρμας όλες οι διαδικασίες γίνονται ψηφιακά, με την digital προσέγγιση να συνεχίζεται και στην εμπειρία του χρήστη.

Τα πάντα μέσα στα αυτοκίνητα λειτουργούν ψηφιακά, με τη συνδεσιμότητα να βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο. Στοιχεία όπως η ασύρματη φόρτιση, η διασύνδεση με το smartphone αλλά και με cloud υπηρεσίες, θεωρούνται αυτονόητα στοιχεία και κομμάτι του βασικού εξοπλισμού.

Συνοψίζοντας, από την επαφή που είχαμε με την GAC αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για μία εταιρεία η οποία κάνει μετρημένες κινήσεις, χωρίς να λαμβάνει αχρείαστα ρίσκα. Ταυτόχρονα, αυτό που αντιληφθήκαμε είναι ότι οι άνθρωποι της κρατικής κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν μελετήσει καλά το πλάνο για την άφιξή τους στην Ευρώπη και θέλουν να αποφύγουν όσο γίνεται τα λάθη, ενώ επενδύουν σοβαρά στην ανάπτυξη στενών δεσμών με τους πελάτες, πέρα από την πώληση.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...