Έρευνα: Πόσο επικίνδυνοι είναι οι ηλικιωμένοι οδηγοί στην Ελλάδα;

Η έρευνα απάντησε με στοιχεία για το ποια είναι η συχνότητα εμπλοκής των οδηγών άνω των 65 ετών σε τροχαία ατυχήματα.

  • -
  • -

Εδώ και καιρό, και με αφορμή το πρόσφατο τροχαίο ατύχημα στο Ψυχικό με την 88χρονη οδηγό που έχασε τον έλεγχο του πολυτελούς SUV της προξενώντας -ευτυχώς- μονάχα υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα, μεγάλο μέρος της κοινωνίας, βάλλει ενάντια στους ηλικιωμένους οδηγούς.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει μετά το 70ο έτος της ηλικίας τους να μην ξαναπιάνουν τιμόνι και άλλοι, τους παρουσιάζουν ως επικίνδυνους και ακατάλληλους για οδήγηση. Η αλήθεια προφανώς βρίσκεται κάπου στη μέση. Αυτό που θα έπρεπε να ισχύει, ούτως ώστε να μην παρουσιάζεται ο καθένας ως «δικαστής», είναι η πρόληψη. Από το 65 έτος και μετά το Κράτος θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει ώστε να αξιολογεί και με πρακτικές εξετάσεις τους οδηγούς εκείνους που θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα τους. Με την διαδικασία, να επαναλαμβάνεται ανά τριετία.

Πόσο επικίνδυνοι είναι όμως οι ηλικιωμένοι οδηγοί;

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία έρευνας που αποδεικνύουν ότι τελικά οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι τόσο επικίνδυνοι όσο θέλουν να τους παρουσιάσουν κάποιοι ούτε τόσο αφελείς ώστε να πίνουν και να οδηγούν ή να «τρέχουν» με ιλιγγιώδης ταχύτητες όπως είθισται με τους νεότερους ηλικιακά.  

Σε σχέση λοιπόν με τα επιβατικά οχήματα, η εικόνα που καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ θέλει τους οδηγούς άνω των 65 ετών να εμπλέκονται κατά 16,6% σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, ενώ οι οδηγοί άνω των 75 ετών κατά 8,06%.

Η ηλικία από μόνη της δεν αποτελεί κριτήριο για την ικανότητα οδήγησης. Η οριζόντια απαγόρευση της οδήγησης για τους ηλικιωμένους είναι άδικη και δεν λαμβάνει υπόψη τις ατομικές διαφορές και ικανότητες. Επιπλέον, η αυτονομία και η κινητικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Πολλοί ηλικιωμένοι βασίζονται στο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ειδικά όταν η κοινωνία δεν παρέχει εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης. Κανείς δε μπορεί να στερήσει από τους ηλικιωμένους την αυτονομία και την ελευθερία τους απαγορεύοντάς τους να οδηγούν, όταν η ίδια η κοινωνία δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπείς και ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης προτείνει τα εξής:

  • Ατομική και δωρεάν αξιολόγηση: Οι ηλικιωμένοι οδηγοί να έχουν την ευκαιρία να αξιολογηθούν εξατομικευμένα ως προς τις οδηγικές τους ικανότητες, λαμβάνοντας υπόψη την υγεία, τη φυσική κατάσταση και τις γνωστικές τους λειτουργίες.
  • Εναλλακτικές λύσεις: Η κοινωνία να επενδύσει σε εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης για τους ηλικιωμένους, όπως η βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών, η δημιουργία υπηρεσιών μεταφοράς για ηλικιωμένους και η υποστήριξη της χρήσης ταξί ή άλλων μέσων.
  • Εκπαίδευση και ενημέρωση μέσα από τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κινητικότητας: Στα οποία πρέπει να παρέχεται συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση σε όλους τους οδηγούς σχετικά με την σύγχρονη κινητικότητα την οδική ασφάλεια και τις αλλαγές που μπορεί να επέλθουν στις ικανότητές τους με την πάροδο του χρόνου.

Δείτε ακόμη: Το λάθος που κάνουν οι οδηγοί 65 ετών

Δυστυχώς, κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης, αντί να προωθούν την αντικειμενική ενημέρωση και την καταπολέμηση του ηλικιακού ρατσισμού, συχνά αναπαράγουν στερεότυπα και προκαταλήψεις εις βάρος των ηλικιωμένων οδηγών.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...