Τι είναι το LiDar - Πώς λειτουργεί στα αυτοκίνητα;
Αρχικά, εφαρμόστηκε στο στρατό και σήμερα η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει περάσει στα smartphone, στα tablet και στα αυτοκίνητα.
- -
- -

Υπάρχουν έννοιες και τεχνολογίες που στις περισσότερες περιπτώσεις μας ακούγονται άγνωστες, αλλά χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητα μας. Μία από αυτές είναι και η τεχνολογία LiDar (Light Detection and Ranging), η οποία τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και συχνότερα στο χώρο της αυτοκίνησης. Η χρήση του επιτρέπει τη μέτρηση της απόστασης, τη χαρτογράφηση και ουσιαστικά την τρισδιάστατη απεικόνιση του περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύχθηκε για τις ανάγκες του στρατού, αλλά και επιστημονικών οργανώσεων, για να περάσει στη συνέχεια στον καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο πέρασε και στο αυτοκίνητο και ουσιαστικά είναι το σύστημα που καθιστά εφικτή την αυτόνομη οδήγηση.
Δείτε ακόμη: Η επαναστατική πατέντα της Mercedes-Benz
Το LiDAR λειτουργεί με εκπομπή ακτινοβολίας λέιζερ με παλμό και την καταγραφή της αυτής της ακτινοβολίας, η οποία επιστρέφει στο σημείο εκπομπής. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί μία λεπτομερή τρισδιάστατη απεικόνιση του περιβάλλοντος χώρο, με δυνατότητα ανανέωσης σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Πιο συγκεκριμένα, ο παλμός εκπέμπεται από τον αισθητήρα LiDar στο αυτοκίνητο προς τον χώρο που βρίσκεται μπροστά του. Ο παλμός λέιζερ αντανακλάται πίσω στον αισθητήρα, ο οποίος χρησιμοποιώντας πολλούς από αυτούς δημιουργεί ακριβή απεικόνιση του περιβάλλοντος χώρου. Με αυτό τον τρόπο, τα οχήματα μπορούν και χαρτογραφούν το δρόμο, αλλά και τα εμπόδια μπροστά, καταφέρνοντας να κινηθούν με ασφάλεια, αποφεύγοντας τη σύγκρουση με αυτοκίνητα ή αντικείμενα.