Γιατί τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν έχουν ρεζέρβα;

Κάποτε όλα τα αυτοκίνητα είχαν πέντε ελαστικά. Τέσσερα για να κινούνται και μία ρεζέρβα. Πλέον στα περισσότερα δεν βρίσκουμε τίποτα άλλο, από ένα κιτ επισκευής ελαστικού. Γιατί;

  • -
  • -

Είτε στο δάπεδο του πορτ μπαγκάζ, είτε στην εξωτερική πλευρά της πόρτας του χώρου αποσκευών, είτε κάτω από το σασί, είτε ακόμα και κάτω από το καπό στα πέριξ του κινητήρα, η ρεζέρβα είχαμε μάθει ότι θα είναι πάντα εκεί για να μας σώσει στη δύσκολη στιγμή.

Όλα αυτά ήταν κάποτε, γιατί σήμερα η ρεζέρβα αγνοείται στη συντριπτική πλειοψηφία των νέων αυτοκινήτων. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί επιλογή στον προαιρετικό εξοπλισμό, όμως αυτό είναι η εξαίρεση. Ο κανόνας πλέον θέλει τα αυτοκίνητα να έρχεται με κιτ επισκευής ελαστικού. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι είναι τελικά το κιτ επισκευής ελαστικού;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/562b9400f83d69a05b205bf4adaee069.png

Οι λόγοι που εξαφανίστηκε η ρεζέρβα από τα αυτοκίνητα μας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η ρεζέρβα εξαφανίστηκε από τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Η βελτίωση των ελαστικών, οι διαφορετικές συνήθειες στη χρήση των αυτοκινήτων, η ανάγκη για μείωση κατανάλωσης και ρύπων, η επέκταση και βελτίωση του οδικού δικτύου, οι μεγαλύτερες ζάντες των σύγχρονων μοντέλων, η αύξηση του βάρους των αυτοκινήτων, η απροθυμία ή/και άγνοια των οδηγών να αλλάξουν ελαστικό μόνοι τους, η επιθυμία για μεγαλύτερα πορτ μπαγκάζ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a8dff7e79b67c7d21edadbfc9bc963a7.jpg

Μεγαλύτεροι τροχοί, μεγαλύτερη ρεζέρβα

Αρχικά οι τροχοί έχουν μεγαλώσει. Πολύ. Πιο παλιά τα αυτοκίνητα είχαν ζάντες 13, 14 και 15 ιντσών. Οι 16 ίντσες ήταν για ελάχιστα και πραγματικά σπορ μοντέλα, ενώ για να βρούμε ζάντες 17 ιντσών έπρεπε να πάμε σε supercars όπως η Ferrari F40. Σήμερα οι 16 ίντσες είναι για τα αυτοκίνητα πόλης, με μεγέθη στις 17, 18 και 19 ίντσες να είναι συνηθισμένα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/43fb25b956a640ed25dd2f78f8ba1ab7.jpg

Όλοι θέλουν μεγαλύτερο πορτ μπαγκάζ

Θα τα πιάσουμε λίγο με τυχαία σειρά. Ο κόσμος θέλει όλο και μεγαλύτερα πορτ μπαγκάζ και η απουσία της ρεζέρβας είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να γίνει αυτό, καθώς όλος ο χώρος που έπιανε πλέον είναι διαθέσιμος για φόρτωση αντικειμένων. Αυτό βοηθάει και στο marketing, καθώς οι εταιρείες ανακοινώνουν περισσότερα λίτρα στο χώρο αποσκευών.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f1435bcb0c5a98ae734c1f9e1c0fa60a.jpg

Μείωση κατανάλωσης και ρύπων στα θερμικά – Αύξηση αυτονομίας στα ηλεκτρικά

Η μεγάλη μάχη των κατασκευαστών στα θερμικά αυτοκίνητα γίνεται για τη μείωση των ρύπων και της κατανάλωσης. Πέρα από τη βελτίωση των κινητήρων, οι εταιρείες επενδύουν εκατομμύρια και για τη ελαχιστοποίηση του βάρους των αυτοκινήτων. Αν επιλέξουν να μη βάλουν ρεζέρβα, έχουν γλιτώσει εύκολα και γρήγορα από καμιά 15αριά κιλά, χωρίς να επενδύσουν σε νέα υλικά και προηγμένες τεχνικές. Χαμηλότερο βάρος, χαμηλότερη κατανάλωση, χαμηλότεροι ρύποι.

Δείτε ακόμα: Πόσο διαφορετικά είναι τα ελαστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα; [video]

Στα ηλεκτρικά ισχύει αυτούσια η παραπάνω παράγραφος, όμως υπάρχει κάτι ακόμα. Ο χώρος που θα έπιανε η ρεζέρβα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μπει μεγαλύτερη μπαταρία, με αποτέλεσμα την αυξημένη αυτονομία. Έτσι η εκάστοτε αυτοκινητοβιομηχανία δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζει πού θα βάλει περισσότερα κελιά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f77e8e3bef13273a41f6ddd4e3551636.jpg

Βαρύτερα αυτοκίνητα και διαφορετικές συνήθειες

Παρά τις προσπάθειες για εξοικονόμηση κιλών, τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο βαριά. Μπορεί τα ηλεκτρικά να έχουν τη «ρετσινιά» του αυξημένου βάρους, όμως και τα θερμικά πλέον σπρώχνουν πολύ ψηλότερα τη βελόνα της ζυγαριάς. Πόσοι οδηγοί ξέρουν πώς να σηκώσουν ένα τόσο βαρύ αυτοκίνητο; Πόσοι μπορούν να τοποθετήσουν το γρύλο ακριβώς στο σημείο που πρέπει, ώστε να μην προκαλέσουν ζημιά; Και στην τελική, πόσοι προτίθενται να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, αντί να καλέσουν την οδική βοήθεια; Ελάχιστοι.

Επιπλέον, έχουν αλλάξει οι συνήθειες του κοινού. Κάποτε οι εξορμήσεις σε χωματόδρομους ήταν συνηθισμένες, άσχετα αν το αυτοκίνητο ήταν κάποιο σκληροτράχηλο 4x4 ή ένα ταπεινό Autobianchi. Στην εποχή του leasing και του car sharing, είναι πολύ λιγότεροι εκείνοι που θα βγουν εκτός δρόμου. Άλλωστε, αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η συντριπτική πλειοψηφία των SUV πλέον δεν έχει τετρακίνηση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c898239fb2f8004f0a5aa9a859f10dff.jpg

Καλύτεροι δρόμοι, καλύτερα ελαστικά

Στην εξίσωση θα πρέπει να βάλουμε και την επέκταση του δικτύου των ασφαλτοστρωμένων δρόμων. Μέχρι τις δεκαετίες του ’80, του ’90 ή ακόμα και των ‘00s σε ορισμένες περιπτώσεις, πολλά χιλιόμετρα δρόμων ήταν μη ασφαλτοστρωμένα ή σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Πλέον αυτό έχει αλλάξει. Σπάνια θα χρειαστεί να πάμε κάπου που δεν έχει άσφαλτο, ενώ ακόμα κι όταν λέμε ότι ο δρόμος είναι κακός, το αυτοκίνητό μας είναι σε θέση να ανταπεξέλθει. Απλά σήμερα οι απαιτήσεις μας έχουν ανέβει (και πολύ καλά έχουν κάνει). Σημειωτέον, δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα μέσα από το πρίσμα της Ελλάδας. Άλλωστε οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν το κάνουν.

Παράλληλα με την επέκταση των ασφαλτοστρωμένων δρόμων, μέσα στα χρόνια βελτιώθηκαν και τα ελαστικά, όντας σήμερα πιο ανθεκτικά από όσο ήταν μέχρι πριν από 2-3 δεκαετίες. Όσοι είναι άνω των 30 μπορεί να θυμούνται να ακούνε ιστορίες για κλαταρίσματα άνευ λόγου και αιτίας. Αναρωτηθείτε σήμερα. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε κάτι παρόμοιο;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5ce738171687d52911956a0d1a349838.jpg

Πώς το κινητό έδιωξε τη ρεζέρβα από τα αυτοκίνητα

Τέλος, ένας απροσδόκητος παράγοντας που έχει διευκολύνει την κατάργηση της ρεζέρβας από τα αυτοκίνητά μας, είναι η επέκταση της κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, δεν ήταν δύσκολο να βρεθείς σε σημείο όπου το κινητό δεν «έπιανε» ούτε για να στείλεις SMS.

Σήμερα είναι σπάνιο έως αδύνατο για τους περισσότερους να βρεθούν σε μία τέτοια κατάσταση, καθώς τα δίκτυα κινητής έχουν επεκτείνει την κάλυψή τους. Αυτό σημαίνει πως όπου κι αν είμαστε, αν σκάσει το λάστιχο θα καλέσουμε την οδική βοήθεια.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1c8e327e3f7ac45883012c9331c95d1c.jpg

Τι είναι το κιτ επισκευής ελαστικού;

Τη θέση της ρεζέρβας πήρε το κιτ επισκευής ελαστικού, όμως τι είναι αυτό; Πρόκειται στην ουσία για δύο κομμάτια. Ένα κομπρεσέρ αέρα κι έναν ειδικό αφρό, ο οποίος μπαίνει στο εσωτερικό του ελαστικού και κλείνει την τρύπα. Αν το ελαστικό έχει σκιστεί, το κιτ δεν μπορεί να βοηθήσει. Αν είναι τρύπα π.χ. από πρόκα, μπορεί να κάνει τη δουλειά.

Βέβαια, το κιτ είναι αρκετό απλά για να πας μέχρι το πλησιέστερο βουλκανιζατέρ. Εκεί το λάστιχο θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο, καθώς ο αφρός είναι διαβρωτικός και προκαλεί φθορά στο εσωτερικό του ελαστικού.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/45d44a824db0704eb1797e6860fa4df4.jpg

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...