Περιπολικό τρακάρει αθώο οδηγό με Toyota RAV4 - Το κράτος αρνείται να πληρώσει

Είναι δίκαιο τα όργανα της τάξης να έχουν ασυλία και τον λογαριασμό στο τέλος της ημέρας τον πληρώνουν οι πολίτες; Τι ισχύει στην Ελλάδα;

  • -
  • -

Συμβάντα όπως το παρακάτω εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη και την ασυλία των οργάνων της τάξης. Όταν για ένα ατύχημα την υπαιτιότητα την έχει ο αστυνομικός, ποιος πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές; Και τι συμβαίνει όταν η Πολιτεία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη;

Το περιστατικό συνέβη στη Μινεσότα, όταν ένας αξιωματικός της πολιτειακής αστυνομίας συγκρούστηκε με το όχημα ενός αθώου οδηγού, χωρίς να του αποδοθεί καμία ποινή ή ευθύνη. Ο οδηγός, ο Jamie Krueger, ακολουθούσε το περιπολικό, όταν το όχημα του αστυνομικού έκανε απότομο ελιγμό και συγκρούστηκε με το αυτοκίνητό του, ένα Toyota RAV4. Η κόρη του Krueger υπήρξε αυτή που δέχτηκε το μεγαλύτερο χτύπημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αστυνομικοί παραδέχτηκαν αμέσως την ευθύνη τους για το ατύχημα και η αναφορά του ατυχήματος περιλάμβανε τη διαπίστωση ότι ο αξιωματικός έκανε έναν λανθασμένο ελιγμό. Παρά την ξεκάθαρη παραδοχή της ευθύνης, το κράτος ισχυρίζεται ότι ο αξιωματικός καλύπτεται από ασυλία, άρα δεν θα αποζημιώσει τον Krueger για τις ζημιές και τα ιατρικά έξοδα.

Η πλήρης αδιαφορία του κράτους για την αποζημίωση του πολίτη προκαλεί ανησυχία και γεννά το ερώτημα: Πρέπει τα όργανα της τάξης να απολαμβάνουν πλήρη ασυλία σε τέτοιες καταστάσεις; Κι αν ναι, πώς μπορεί αυτό να δικαιολογηθεί όταν ο πολίτης μένει να καλύψει το κόστος; Ο Krueger δήλωσε χαρακτηριστικά στην τοπική τηλεόραση: «Δεν ψάχνω για λαχείο. Ζητώ απλώς υπευθυνότητα και να γίνει το σωστό».

2

Το περιστατικό αυτό δεν είναι μοναδικό. Αντίστοιχο περιστατικό συνέβη πριν λίγες εβδομάδες στην πόλη του Σινσινάτι, όπου αστυνομικοί ενεπλάκησαν σε ατύχημα, παραδέχτηκαν την υπαιτιότητά τους και εν τέλει, δεν πλήρωσαν για τις ζημιές. Φαίνεται ότι οι αρχές συχνά επιλέγουν να αποφύγουν την ευθύνη, δημιουργώντας αίσθηση αδικίας στους πολίτες.

Δείτε ακόμη: Έχασα το δίπλωμα οδήγησης: Πόσο κοστίζει το παράβολο - Σε πόσες μέρες θα πάρω το καινούριο

Η περίπτωση αυτή δεν είναι απλώς μια ιστορία για ζημιές και αποζημιώσεις. Είναι μια υπενθύμιση ότι οι αστυνομικοί, ως υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νόμου, πρέπει να είναι τα πιο αξιόπιστα άτομα στο δρόμο. Και αν αποτυγχάνουν να τηρήσουν τους κανόνες, πρέπει να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες, όπως οποιοσδήποτε άλλος χρήστης του δρόμου.

Το να αφήνουμε τα όργανα της τάξης να απολαμβάνουν ασυλία από τέτοιες ευθύνες, μόνο ερωτηματικά δημιουργεί για την δικαιοσύνη και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στην περίπτωση του Krueger, το μόνο που του απομένει είναι να πληρώσει το κόστος, ενώ η Πολιτεία φαίνεται να προστατεύει τα ίδια τα όργανα της τάξης χωρίς να επιβάλλει καμία αποδεκτή συνέπεια.

Στην Ελλάδα τι ισχύει άραγε για αντίστοιχες περιπτώσεις;

Στην Ελλάδα, όταν αστυνομικός προκαλεί ατύχημα με πολίτη, η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη, αλλά δεν ισχύει το ίδιο καθεστώς με αυτό που περιγράφεται στο άρθρο που αναφέρεις.

1

Η γενική αρχή είναι ότι οι αστυνομικοί, όπως και όλοι οι πολίτες, υπόκεινται στους νόμους και πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους. Ωστόσο, σε περιπτώσεις ατυχημάτων, ειδικά όταν ο αστυνομικός ενεργεί κατά τη διάρκεια υπηρεσίας, μπορεί να υπάρξουν κάποιες διαφορές όσον αφορά την ευθύνη.

  • Ασυλία

Στην Ελλάδα, οι αστυνομικοί δεν απολαμβάνουν πλήρη ασυλία όταν προκαλούν ατυχήματα. Υπάρχει ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το νομικό πλαίσιο που μπορεί να περιορίσει τις ευθύνες τους αν η πράξη τους εκτελέστηκε στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Αυτό ισχύει όταν π.χ. ο αστυνομικός είναι σε καταδίωξη ή ενεργεί σύμφωνα με κάποιον νόμο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

  • Αποζημίωση

Αν ο αστυνομικός φέρει ευθύνη για το ατύχημα και δεν καλύπτεται από την ασυλία λόγω του ότι δεν ήταν σε εκτέλεση υπηρεσίας ή η ενέργεια του δεν θεωρείται νόμιμη, το Δημόσιο μπορεί να κληθεί να αποζημιώσει τον πολίτη για τις ζημιές. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις το κράτος μπορεί να αρνηθεί να καλύψει τις αποζημιώσεις, και ο πολίτης μπορεί να στραφεί κατά του συγκεκριμένου αστυνομικού ή της Αστυνομίας για προσωπική ευθύνη.

  • Ποινικές συνέπειες

Αν προκύψει αμέλεια ή δόλος από τον αστυνομικό, μπορεί να υπάρξουν ποινικές συνέπειες (όπως κλήση σε δικαστήριο ή ποινική δίωξη), αν και συνήθως οι υποθέσεις αυτές αντιμετωπίζονται με βάση την εκτέλεση ή όχι της υπηρεσίας του.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...