Έβαλαν 30 νέες κάμερες στους αυτοκινητόδρομους - Γιατί κόβουν πρόστιμο μόλις 46 ευρώ;
Ο ΚΟΚ υπάρχει για να προστατεύει, όχι μόνο οδηγούς και πεζούς, αλλά όλους όσους μπορεί να βρίσκονται στο οδικό δίκτυο.
- -
- -

Στην Νέα Υόρκη, μία νέα πρακτική εφαρμόζεται δοκιμαστικά σε σημεία που πραγματοποιούνται έργα, έχοντας φέρει θετικά αποτελέσματα, με τα οφέλη της να είναι ήδη εμφανή, ενώ οι αρχές πιέζουν να καταστεί το πρόγραμμα μόνιμο. Το πιλοτικό πρόγραμμα Αυτόματης Επιβολής Ορίου Ταχύτητας στις Ζώνες Εργασιών παρουσιάζει από την αρχή της εφαρμογής του το 2023 πολλά θετικά, και οι υπεύθυνοι επισημαίνουν πως ήδη έχει γίνει αισθητή η αλλαγή στην συμπεριφορά των οδηγών.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2021 και δημιουργήθηκε μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο 50 οδηγοί και εργάτες τραυματίστηκαν από αυτοκίνητα που εισήλθαν σε περιοχές που είχαν κλείσει για τη δημόσια κυκλοφορία. Ο στόχος ήταν η μείωση των ατυχημάτων στις ζώνες έργων, με το πιλοτικό πρόγραμμα να διαρκεί πέντε χρόνια. Μέχρι σήμερα, 30 κάμερες ταχύτητας έχουν τοποθετηθεί σε διάφορους αυτοκινητόδρομους της Νέας Υόρκης, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά.
Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα δεδομένα, οι οδηγοί έχουν αρχίσει να μειώνουν αισθητά ταχύτητα. Ο Frank Hoare, Εκτελεστικός Διευθυντής της Αρχής Εθνικής Οδού της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Έχουμε παρατηρήσει αλλαγές στη συμπεριφορά των οδηγών και τα δεδομένα το επιβεβαιώνουν». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα πηγαίνουν κατευθείαν σε προγράμματα ασφάλειας, ενισχύοντας την προστασία των εργαζομένων στις ζώνες έργων.
Τα συγκεκριμένα πρόστιμα δεν προσμετρούνται στο ποινικό μητρώο του οδηγού, αλλά το πρώτο πρόστιμο είναι 50 δολάρια, δηλαδή λίγο πάνω από 46 ευρώ. Αν παραβεί κάποιος το όριο ταχύτητας για δεύτερη φορά μέσα σε 18 μήνες, το πρόστιμο αυξάνεται στα 75 δολάρια, ενώ αν υπάρξουν τρεις ή περισσότερες παραβάσεις, κάθε νέα παράβαση κοστίζει 100 δολάρια. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 11,7 εκατομμύρια δολάρια από το πρόγραμμα.
Δείτε ακόμη: Έχασα το δίπλωμα οδήγησης: Πόσο κοστίζει το παράβολο - Σε πόσες μέρες θα πάρω το καινούριο
Αλλά το όλο εγχείρημα δεν περιορίζεται μόνο στην μείωση της ταχύτητας. Οι αρχές προγραμματίζουν επίσης νομοθετική αλλαγή που θα καταστήσει το χτύπημα εργαζόμενου σε ζώνες έργων ως έγκλημα κατηγορίας D, με ποινή φυλάκισης μέχρι και 7 χρόνια. Η Marie Therese Dominguez, Επίτροπος του Υπουργείου Μεταφορών της Νέας Υόρκης, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στα έργα συχνά πέφτουν θύματα επιθέσεων και εξευτελιστικών συμπεριφορών από οδηγούς.
Το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά μόνο την προστασία των εργαζομένων αλλά και τη γενικότερη ασφάλεια στους δρόμους. Με την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων και την επιβολή προστίμων, οι αρχές δείχνουν ότι δεν θα επιτρέψουν τις παραβάσεις και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους στο οδικό δίκτυο.