Δασμοί Τραμπ: Τι σημαίνει το 25% στα αυτοκίνητα - Γιατί άφησε την Τουρκία στο 10%

Ο Ντόναλντ Τραμπ απασφάλισε κηρύσσοντας επίσημα την έναρξη ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, επιβάλλοντας ανταποδοτικούς δασμούς επί συμμάχων… και αντιπάλων.

  • -
  • -

Κρατώντας έναν γιγάντιο πίνακα ανά χείρας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες βράδυ -ώρα Ελλάδος- την έναρξη του πολέμου. Ενός παγκόσμιου πολέμου που δε θα γίνει βεβαίως με όπλα αλλά σίγουρα θα έχει τεράστιες συνέπειες και «απώλειες» σε όλα τα κράτη της Γης. Μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ.

Δασμοί προς όλους… Εχθρούς και φίλους

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ουκ ολίγες φορές την 2α Απριλίου 2025 ως «Ημέρα Απελευθέρωσης των ΗΠΑ». Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι η επιβολή δασμών επί συμμάχων και αντιπάλων δε θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση σε κανέναν, τονίζοντας μάλιστα ότι ήταν και ιδιαιτέρως επιεικής!

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήγησε μάλιστα ότι οι δασμοί υπολογίστηκαν περίπου στο μισό των όσων έχει χρεώσει η κάθε χώρα στις ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια. Βέβαια, όπως εύστοχα σημείωσαν σπουδαίοι οικονομολόγοι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δασμοί «βγήκαν» για να το θέσω κάπως πιο λαϊκά… «μπακαλίστικα». Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του πήραν ουσιαστικά το εμπορικό έλλειμα των ΗΠΑ και το έβαλαν στη ζυγαριά με κάθε χώρα. Κατόπιν, το διαίρεσαν με τις εξαγωγές της χώρας αυτής προς τις ΗΠΑ, υπολόγισαν πόσα χρήματα τους λείπουν και επέβαλλαν δασμούς. Και χαμηλότερους απ’ όσους θα έπρεπε όπως τόνισε ο Τραμπ…

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τους εξής δασμούς για τις εισαγωγές από τις παρακάτω χώρες:

  • 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • 26% στην Ινδία
  • 25% στη Νότια Κορέα
  • 24% στην Ιαπωνία
  • 32% στην Ταϊβάν
  • 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • 46% στο Βιετνάμ
  • 31% στην Ελβετία
  • 49% στην Καμπότζη
  • 32% στην Ινδονησία
  • 34% στην Κίνα   
  • 36% στην Ταϊλάνδη
  • 24% στη Μαλαισία
  • 30% στη Νότια Αφρική
  • 10% στη Βραζιλία       
  • 37% στο Μπαγκλαντές       
  • 10% στη Σιγκαπούρη   
  • 17% στο Ισραήλ   
  • 17% στις Φιλιππίνες   
  • 10% στη Χιλή   
  • 10% στην Αυστραλία   
  • 29% στο Πακιστάν   
  • 10% στην Τουρκία   
  • 44% στη Σρι Λάνκα   
  • 10% στην Κολομβία   

Όπως ίσως αντιλαμβάνεστε υπάρχουν ορισμένες χώρες που μπαίνουν πιο πολύ στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Αυτές είναι ουσιαστικά και οι χώρες που είχαν το υψηλότερο έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ.

25% δασμοί σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά

Η παραπάνω λίστα αφορά τους βασικούς δασμούς που επιβλήθηκαν σε κάθε χώρα ξεχωριστά για κάθε προϊόν τους που εισάγεται στις ΗΠΑ. Η μεγάλη όμως «κάψα» του Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποδείχτηκε και στην πράξη είναι το αυτοκίνητο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος διαπίστωσε ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πεθαίνει και θέλησε να την αναστήσει. Και ίσως να μην έχει άδικο ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πνέει τα λοίσθια. Το 1985, οι εγχώριοι κατασκευαστές, παρήγαγαν  11 εκατομμύρια αυτοκίνητα, νούμερο, που αντιπροσώπευε το 97% της συνολικής εγχώριας παραγωγής αυτοκινήτων.

Δείτε ακόμη: Η ΕΕ δίνει 3,4 δισ. ευρώ στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Το 2024, οι Αμερικανοί αγόρασαν περίπου 16 εκατομμύρια αυτοκίνητα, με το 50% αυτών των οχημάτων να είναι… αλλοδαπά. Και από τα 8 εκατομμύρια οχήματα όμως που θεωρητικά ήταν Made in USA, ένα ποσοστό υψηλότερο του 50% εκτιμάται ότι «συναρμολογήθηκε» από αμερικανικές μεν εταιρείες σε εργοστάσια δε σε χώρες όπως το Μεξικό και ο Καναδάς. Με πιο απλά λόγια, υπολογίζεται ότι μόλις το 25% των 16 εκατ. οχημάτων που πουλήθηκαν πέρσι στις ΗΠΑ έφερε τη σφραγίδα γνησιότητας «Made in America».

Οι δασμοί του Τραμπ όμως δεν περιορίστηκαν μονάχα στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Επηρεάζουν και τα ανταλλακτικά. Το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων έφτασε τα 93,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ενώ έβλαψε σημαντικά και τις θέσεις εργασίας. Ο κλάδος των ανταλλακτικών απασχολούσε στις αρχές του 2000 περίπου ένα εκατομμύριο εργαζομένους στις ΗΠΑ. Το 2024 ο αριθμός των εργαζομένων υποχώρησε στις 553.300 θέσεις εργασίας. Μια μείωση της τάξεως του 44,7%... Η λίστα των ανταλλακτικών περιλαμβάνει μηχανικά μέρη ενός αυτοκινήτου όπως τους κινητήρες, τα κιβώτια ταχυτήτων, ποικίλα εξαρτήματα στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ελαστικά, αμορτισέρ, μπουζί κ.α (άνω των 150 ανταλλακτικών), ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, η λίστα αυτή μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο σύντομα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος με πιο απλά λόγια θέλει να αναγκάσει κατασκευαστές όπως η Audi, η BMW, η Mercedes, η Toyota, η Honda, η Subaru, η Hyundai, η KIA κ.α, που δραστηριοποιούνται έντονα στην αμερικανική αγορά να φτιάχνουν τα αυτοκίνητα τους στις ΗΠΑ.

Η επιβολή δασμών 25% από τις ΗΠΑ σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλες τις εταιρείες, οι οποίες θα αναγκαστούν να διαμορφώσουν τις στρατηγικές τους και τη δράση τους. Γιατί ακόμα κι αν θέλουν να φτιάξουν εργοστάσια στις ΗΠΑ αυτό δε μπορεί να γίνει σύντομα. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 με 5 χρόνια

Αυτό που θα συμβεί άμεσα είναι η αύξηση των τιμών στα εισαγόμενα μοντέλα στις ΗΠΑ, με τις πρώτες προβλέψεις να κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών έως και 10.000 δολάρια. Κι αν για αγοραστές μοντέλων της Audi, της BMW, της Mercedes, της Ferrari, της Porsche και της Lamborghini, η άνοδος των τιμών ενδεχομένως και να μην έχει καμία σημασία, η πίεση προς το μέσο Αμερικανό καταναλωτή αλλά και τις μικρότερες αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι ασφυκτική.

Επίσης, δεν αποκλείεται ακόμα και εταιρείες που σαρώνουν εμπορικά στις ΗΠΑ, όπως η Toyota για παράδειγμα, να μειώσουν ή και να αποσύρουν κάποια μοντέλα τους από την εγχώρια αγορά, καθώς θα είναι πλέον ασύμφορα για τους ίδιους αφού δε θα τους αφήνουν το κέρδος που προσδοκούν.

Δείτε ακόμη: Η πρώτη μάρκα που ανέβασε τιμές λόγω Trump

Μεγάλο πρόβλημα επίσης θα υπάρξει και στην αγορά των μεταχειρισμένων οχημάτων. Η αύξηση των τιμών στα νέα μοντέλα θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στην αύξηση των τιμών στα μεταχειρισμένα, καθώς η ζήτηση για αυτά τα αυτοκίνητα θα είναι τεράστια.  

Σε ότι αφορά την Τουρκία μπορεί ο βασικός δασμός που επέβαλλε ο Τραμπ να είναι μόλις 10%, ωστόσο, η τουρκική οικονομία θα πληγεί σημαντικά. Κι αυτό γιατί, στην γείτονα χώρα κατασκευάζονται πάρα πολλά ανταλλακτικά αυτοκινήτων που εξάγονται στις ΗΠΑ. Με την αύξηση των δασμών στο 25% να συνεπάγεται και αύξηση του κόστους παραγωγής για τις τουρκικές εταιρείες. Και θυμίζω, πως η εν λόγω βιομηχανία απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και εξάγει ετησίως πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις ΗΠΑ.

Οι περισσότερες χώρες είναι βέβαιο πως θα αντιδράσουν. Με πρώτες και καλύτερες την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό, το Βιετνάμ, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, τον Καναδά, την Καμπότζη κ.α, χώρες δηλαδή που στοχοποιήθηκαν εντόνως από την εμπορική πολιτική Τραμπ. Η δράση προφανώς και φέρνει αντίδραση αλλά όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια.

 

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...