Πόσο… Made in USA είναι τα αμερικανικά αυτοκίνητα – Ο Τραμπ τα έκανε θάλασσα

Ο Τραμπ απαιτεί από τους κατασκευαστές να φτιάξουν εργοστάσια στη χώρα του για να αποφύγουν τους δασμούς. Ακόμα κι αυτό να συμβεί όμως, 100% αμερικανικό αυτοκίνητο δε θα υπάρξει ποτέ!

  • -
  • -

Το 1930 ο Αμερικανός Πρόεδρος Herbert Clark Hoover, ακολούθησε μια επιθετική οικονομική πολιτική, αυξάνοντας τους δασμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ύφεση στις Η.Π.Α. Το αποτέλεσμα βέβαια αυτής της στρατηγικής ήταν το αντίθετο από αυτό που προσδοκούσε ο 31ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κόστος ζωής και παραγωγής αυξήθηκε δραματικά, πολλές βιομηχανίες κατέρρευσαν και η ανεργία εκτοξεύτηκε. 

Φυσικά, υπήρξε άμεση αντίδραση από όλες τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Γάλλοι, Ισπανοί, Καναδοί, Ιάπωνες, όλοι βασικά, επέβαλαν με τη σειρά τους δασμούς στις Η.Π.Α. Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Όλα τα κράτη παγκοσμίως κατρακύλησαν σε βαθιά ύφεση, ο εθνικισμός χτύπησε κόκκινο και κάπου εκεί βρήκε την ευκαιρία ο Χίτλερ, να τα κάνει όλα… ίσωμα. Και επειδή η ιστορία ως γνωστών επαναλαμβάνεται είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία, ο Πρόεδρος Τραμπ μάλλον δεν κατάλαβε ποιες θα είναι οι συνέπειες των πράξεων του. Ιδίως για την ίδια του τη χώρα.

Πιο ευάλωτες οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Ο Τραμπ θέλει όλοι οι «ξένοι» κατασκευαστές να φτιάξουν εργοστάσια στη χώρα του. Το παράλογο σε αυτό που ζητά μετά μανίας ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι ότι οι μεγαλύτεροι «ξένοι» κατασκευαστές έχουν ήδη εργοστάσια στη χώρα του! Audi, BMW, Mercedes, Honda, Hyundai, Stellantis, Toyota… Να φτιάξουν κι άλλα, ώστε να καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου τις ανάγκες της αμερικανικής αγοράς; Και αυτό να συνέβαινε, που δεν πρόκειται να συμβεί, δε θα αλλάξει το παραμικρό.

Γιατί το πρόβλημα δεν βρίσκεται στα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων αλλά σε αυτά των ανταλλακτικών και των εξαρτημάτων που τροφοδοτούν τις μεγάλες παραγωγικές μονάδες των κατασκευαστών. Και αυτοί οι «παραγωγοί» βρίσκονται στην πλειονότητά τους εκτός Η.Π.Α. Κατά βάση στην Κίνα αλλά και σε πολλά ακόμα μέρη του κόσμου (Ευρώπη, Καναδά, Ιαπωνία, Ινδία κ.α). Και ο Τραμπ επέβαλλε δασμούς και… στα αναλώσιμα.

Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν ένα αυτοκίνητο κατασκευάζεται στις Η.Π.Α. όπως απαιτεί ο Τραμπ, θα χρειαστεί κάποιο «ξένο» εξάρτημα (κιβώτιο, κινητήρα, ανάρτηση, φρένα κ.α.) που θα εισάγεται στη χώρα και θα κοστίζει… ακριβά.

Ford, GM, Chevy, ιστορικές αμερικανικές φίρμες δηλαδή, έχουν εκφράσει εντόνως τις ανησυχίες τους για τις επιλογές Τραμπ. Γιατί γνωρίζουν προφανώς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ποτέ, 100%, αμερικανικό αυτοκίνητο. Γνωρίζουν καλύτερα από τον ίδιο τον Τραμπ, ότι η εξάρτησή τους από Κινέζους, Καναδούς, Ευρωπαίους αλλά και Ιάπωνες είναι νευραλγικής σημασίας για επιβίωση τους.

Μάλιστα ο Dan Ives κορυφαίο στέλεχος σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στις Η.Π.Α, τόνισε χαρακτηριστικά στο NBC ότι «το 100% αμερικανικό αυτοκίνητο είναι μια φανταστική ιστορία», ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του λέγοντας επίσης πως «οι Αμερικανοί καταναλωτές θα βγουν εν τέλει χαμένοι γιατί πολλά από τα αγαπημένα τους αυτοκίνητα θα ακριβύνουν έως και 12.000 δολάρια»!

Τα… περισσότερο αμερικανικά μοντέλα

Σύμφωνα λοιπόν με τον NHTSA, το πιο αμερικανικό μοντέλο αυτή τη στιγμή της εγχώριας αγοράς, είναι το Tesla Model 3 Performance. Κατά 87,5%... Το υπόλοιπο 12,5% προέρχεται από την Κίνα. Στη δεύτερη θέση ισοβαθμούν τα Model Y & Model Y Long Range (85%), ακολουθούν τα Tesla Cybertruck (82,5%), Model S (80%) και Model X (80%), με τη δεκάδα να συμπληρώνουν η Ford Mustang GT (80%), Honda Passport AWD (76,5%), Jeep Wrangler Rubicon (76%), Volkswagen ID.4 AWD (75,5%) και Chevrolet Colorado (75,5%).

Δείτε ακόμα: Τι σημαίνει δασμός 25% στα αυτοκίνητα

Με πιο απλά λόγια ακόμα και τα πιο αμερικανικά μοντέλα είναι «περίπου» αμερικανικά και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Πιο πιθανό είναι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία να πληγεί περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ, παρά να εκτοξευτεί όπως υποστηρίζει σθεναρά ο Αμερικανός Πρόεδρος.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...