Οι πιο θανατηφόροι δρόμοι στην Ευρώπη – Τι γίνεται στην Ελλάδα;
Η απώλεια ζωών στην άσφαλτο συνεχίζεται σε όλη την Ευρώπη, με κάποιες χώρες να τα πηγαίνουν καλύτερα, ενώ κάποιες άλλε χειρότερα. Πού βρίσκεται η Ελλάδα σε αυτή τη λίστα;
- -
- -

Μία μεγάλη έρευνα έγινε από την ελβετική ιστοσελίδα vignetteswitzerland, με σκοπό να καταγράψει ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν τους πιο επικίνδυνους δρόμους, με βάση τον αριθμό των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα.
Για να γίνει σωστά η σύγκριση, οι Ελβετοί δεν έκαναν απλή καταγραφή των νεκρών από τροχαία ατυχήματα, αλλά προχώρησαν σε αναγωγή. Έτσι, κατέληξαν σε έναν αριθμό που εκφράζει τα θύματα των δρόμων, ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Ποια χώρα έχει τους περισσότερους νεκρούς από τροχαία;
Με βάση αυτήν την κατάταξη, η χειρότερη χώρα της Ευρώπης είναι η Βουλγαρία, με 81,6 θύματα για κάθε 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Αυτό το νούμερο τη φέρνει 79% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.
Δείτε ακόμα: Νέο, πρωτοποριακό τιμόνι από Έλληνες μαθητές – Βάζει τέλος στα τροχαία λόγω αλκοόλ
Στις επόμενες δύο θέσεις του θλιβερού βάθρου βρέθηκαν ακόμα δύο βαλκανικές χώρες, δείχνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η Ρουμανία έχει 81,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Σερβία είναι στους 75,7 νεκρούς ανά εκατομμύριο.
Η χώρα με τους ασφαλέστερους δρόμους – Η θέση της Ελλάδας
Ο μέσος όρος της ΕΕ βρίσκεται στους 45,5 νεκρούς για κάθε εκατομμύριο του πληθυσμού, ενώ η Νορβηγία είναι η χώρα που τα έχει καταφέρει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη, αφού ο απολογισμός είναι μόλις 20 νεκροί ανά εκατομμύριο.
Όσον αφορά την Ελλάδα, βρίσκεται αρκετά ψηλά στην κατάταξη καθώς φιγουράρει στην έβδομη θέση, έχοντας καταγράψει 59,6 νεκρούς ανά εκατομμύριο ανθρώπων, νούμερο που δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να βελτιωθούμε.
Καμία χώρα δεν πέτυχε το στόχο – Ποια είχε τη μεγαλύτερη μείωση;
Σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής της vignetteswitzerland, οι περισσότερες χώρες έχουν παρουσιάσει βελτίωση σε σχέση με το 2013, όμως όχι όλες. Σε κάποιες τα στατιστικά έμειναν σταθερά ή ακόμα και χειροτέρεψαν.
Επιπλέον, καμία χώρα δεν πέτυχε το στόχο που είχε τεθεί, ο οποίος ήταν να μειωθούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στους δρόμους κατά 50%. Η χώρα που πλησίασε περισσότερο ήταν η Πολωνία που κατέγραψε μείωση κατά 44%.