Έκδοση άδειας οδήγησης σε ΑΜΕΑ

  • -
  • -

Για την έκδοση της άδειας οδήγησης σε Άτομα με Αναπηρία αρμόδια είναι η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

● Πιστοποιητικό ταξινόμησης τελωνείου - κατασκευαστή ή ΟΔΔΥ
● Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου οχημάτων από ΚΤΕΟ (μόνον εφόσον το αυτοκίνητο είναι μεταχειρισμένο και κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα)
● Έντυπος κατάλογος εργοστασίου κατασκευής του αυτοκινήτου (μόνο για μεταχειρισμένα).
● Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ξένης άδειας κυκλοφορίας για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
● Εφόσον πρόκειται για καινούριο αυτοκίνητο απαιτείται να έχει εκδοθεί δελτίο κοινοποίησης έγκρισης τύπου από τη Διεύθυνση Τεχνολογίας Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, να υποβληθεί δε το πιστοποιητικό συμμόρφωσης που συνοδεύει το όχημα.
● Αντίγραφο βεβαίωσης σύμφωνα με τη ΚΥΑ 31949/2725/99 (Β330) για τους εκπεμπόμενους ρύπους που έχει εκδοθεί από την Δ/νση Μεταφορών της Περιφέρειας (για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα).
● Πιστοποιητικό θορύβου σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. ή πρακτικό θορύβου από τη Δ/νση Μεταφορών, ή να προκύπτει η μέτρηση θορύβου από τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται (για μεταχειρισμένα επιβατηγά έως 9 θέσεων).
● Έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών για την ατελή εισαγωγή του οχήματος.
● Έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών για την ατελή απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας.
● Πρακτικό επιθεώρησης του αυτοκινήτου.

Δικαιούχοι και διαδικασίες χορήγησης αδασμολόγητου αυτοκινήτου

Σύμφωνα με το νόμο (άρθρα 16 του Ν. 1798/88 και 23 του Ν. 1882/90) δικαίωμα αδασμολόγητης εισαγωγής επιβατικού αυτοκινήτου έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ηλικίας 4 έως 70 ετών:

1. Όσοι πάσχουν από πλήρη παράλυση των άνω και κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.
2. Όσοι εμφανίζουν σοβαρή κινητική αναπηρία με συνολικό ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω από το οποίο το 40% τουλάχιστον θα είναι σε ένα από τα κάτω άκρα.
3. Όσοι είναι ολικά τυφλοί και στα δυο μάτια.
4. Όσοι πάσχουν από βαριά νοητική υστέρηση και έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω από 40.
5. Όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και αιμορροφιλία.
6. Όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
7. Όσοι πάσχουν από αυτισμό που συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις, νοητική υστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο, με συνολική αναπηρία 67% και άνω.

Το αδασμολόγητο επιβατικό αυτοκίνητο πρέπει να έχει κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1.650 κυβ. εκατ. Κατ’ εξαίρεση οι ηλικίας άνω των 18 ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών, με ποσοστό αναπηρίας 100% μπορούν να παραλάβουν αυτοκίνητο με κυλινδρισμό μέχρι 2.000 κ.ε.

 

Διαδικασία

Για την απόκτηση βεβαίωσης προσδιορισμού της φύσης και του ποσοστού αναπηρίας για την σχετική ατέλεια εισαγωγής ή αγοράς αναπηρικού αυτοκινήτου, απαιτείται:
Εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή, που λειτουργεί στη Περιφέρεια που έχει μόνιμη κατοικία ο ενδιαφερόμενος, μετά από αίτησή του και αυτοπρόσωπη εξέτασή του.
Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται: για τις περιπτώσεις 1 και 2 από:
1. γνωμάτευση ιατρού νευρολόγου διευθυντού ή επιμελητού κρατικού νοσοκομείου ή Ι.Κ.Α. και
2. γνωμάτευση ιατρού ορθοπεδικού ή φυσιάτρου, διευθυντού ή επιμελητού Α’ κρατικού νοσοκομείου ή Ι.Κ.Α., στις οποίες γνωματεύσεις να αναφέρεται λεπτομερώς η φύση της αναπηρίας του.

 

Αγορά αυτοκινήτου

Μετά από θετική απόφαση της υγειονομικής Επιτροπής μπορείτε να προβείτε στην αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου καταλυτικού αυτοκινήτου ή μεταχειρισμένου από άλλον ανάπηρο.
Σε περίπτωση αρνητικής αποφάσεως των Υγειονομικών Επιτροπών, ο ανάπηρος έχει το δικαίωμα εντός 60 ημερών ή επανεξέτασης μετά τη συμπλήρωση έτους από την προηγούμενη εξέταση.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...