Euro NCAP: Τι είναι; Τι σημαίνουν τα αστέρια ασφάλειας;

Ρίχνουμε φως στη δραστηριότητα και τη διαδικασία δοκιμών του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού αξιολόγησης της ασφάλειας των αυτοκινήτων

  • -
  • -

Crash Tests ξεκίνησαν οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήδη από τη δεκαετία του '50. Ωστόσο, μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με διάφορα crash test εταιρειών, οργανισμών, περιοδικών αυτοκινήτου κλπ, αναδείχτηκε το θέμα της παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που δημοφιλή μοντέλα αποδείχτηκαν άκρως επικίνδυνα σε περίπτωση σύγκρουσης. Ήταν αναγκαίο ωστόσο να υπάρξει μια κοινή βάση για την αξιολόγηση και σύγκριση της παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων. Η λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο δόθηκε το 1997, οπότε και ιδρύθηκε το Euro NCAP από το κέντρο έρευνας Transport Research Laboratory και το βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αξιολόγησης της ασφάλειας που προσφέρουν τα νέα αυτοκίνητα, το οποίο πλέον αποτελεί το σημείο αναφοράς στην Ευρώπη.

Ο αντίκτυπος που είχαν τα crash test του Euro NCAP στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου ήταν μεγάλος. Έτσι, όλοι οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να δώσουν βαρύτητα στην εξέλιξη ασφαλών αυτοκινήτων. Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική βελτίωση στην προστασία που προσφέρουν τα σημερινά μοντέλα συγκριτικά με τους προγόνους τους. Αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελεί το Rover 100 του 1997, το οποίο βαθμολογήθηκε με μόλις ένα αστέρι στην προστασία επιβατών, γεγονός που συντέλεσε σε χαμηλές πωλήσεις και γρήγορη απόσυρσή του από την αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις, όταν κάποιος κατασκευαστής δεν μείνει ικανοποιημένος από την επίδοση ενός μοντέλου του στις δοκιμές του Euro NCAP, προβαίνει σε βελτιώσεις και ζητά την επαναξιολόγησή του.

Στο site του Euro NCAP μπορεί κανείς να δει και να συγκρίνει τα αποτελέσματα όλων των μοντέλων που έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα. Έτσι, μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα για την παθητική ασφάλεια που προσφέρει το αυτοκίνητο που ήδη έχει ή αυτό που σκοπεύει να αγοράσει.

 

Βαθμολογία με άριστα το 5

Για τα αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν πριν από το 2009, το Euro NCAP ανακοινώνει τρεις διαφορετικές βαθμολογίες για κάθε μοντέλο στους τομείς της προστασίας των ενηλίκων, των παιδιών και των πεζών. Οι μετρήσεις για την προστασία των ενηλίκων και των παιδιών γίνονται με τρεις τύπους crash test: μετωπική, πλευρική και σε στύλο. Μια ξεχωριστή σειρά δοκιμών πρόσκρουσης γίνεται για την βαθμολογία στην προστασία των πεζών. Επιπλέον, ρόλο στο τελικό σκορ παίζει η ύπαρξη ή όχι υπενθύμισης πρόσδεσης του οδηγού και των επιβατών με τη ζώνη ασφαλείας.

Από το 2009 και μετά, το νέο μοντέλο αξιολόγησης του Euro NCAP επικεντρώνεται στις συνολικές επιδόσεις ασφαλείας του οχήματος και προσφέρει στους καταναλωτές ένα πιο κατανοητό σύστημα βαθμολογίας με ένα συνολικό σκορ, από ένα έως πέντε αστέρια (5 για την κορυφαία επίδοση). Αυτό λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια επιβατών σε μετωπικές, πλευρικές, πάνω σε κολόνες και οπίσθιες συγκρούσεις, την προστασία των παιδιών, την προστασία των πεζών και τη διαθεσιμότητα συστημάτων αρωγής του οδηγού.το Euro NCAP αξιολογεί κάθε αυτοκίνητο. Τα crash test είναι πανομοιότυπα με εκείνα που γίνονταν πριν από το 2009, με την προσθήκη μιας δοκιμής για την προστασία του αυχένα από τραυματισμό (Whiplash) σε οπίσθια πρόσκρουση. Εκτός από την υπενθύμιση για τη ζώνη ασφαλείας, στη συνολική βαθμολογία συνεισφέρει η ύπαρξη συστήματος περιορισμού της ταχύτητας και ηλεκτρονικού ελέγχου της ευστάθειας (ESC).

Οι δοκιμές πρόσκρουσης γίνονται με ταχύτητα:

  • 64 χλμ/ώρα σε πλαγιομετωπική σύγκρούση σε παραμορφώσιμο εμπόδιο παρόμοιας μάζας και δομής με το αυτοκίνητο
  • 50 χλμ/ώρα στην πλευρική σύγκρουση σε παραμορφώσιμο εμπόδιο
  • 29 χλμ/ώρα σε πλάγια πρόσκρουση σε σταθερό στύλο (κολόνα)
  • 40 χλμ/ώρα σε σύγκρουση με πεζό

Τέλος, από το 2011 το Euro NCAP ξεκίνησε την αξιολόγηση των συστημάτων ελέγου ευστάθειας (ESC), τα αποτελέσματα των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ. Τέλος. το Euro NCAP έχει θεσπίσει και το θεσμό βράβευσης τεχνολογιών που συμβάλλουν στην ασφάλεια που προσφέρουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...