Replicar Hellas: Made in Greece
Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που σε μπερδεύουν, γιατί πάνε τόσο κόντρα στο κύμα, που δεν ξέρεις αν πρέπει να τους θαυμάσεις ή να τους λυπηθείς, παλεύοντας έτσι μόνοι!
- -
- -
Μας υποδέχτηκε χαμογελώντας, το όνομά του Ηλίας Γαγανέλης. Έξω
από το καθαρό και περιποιημένο υπόστεγο γράφει «Replicar Hellas».
Φοράει μια φόρμα εργασίας, τα χέρια του είναι σκληρά, αλλά το
διαδίκτυο το παίζει στα δάκτυλα. Όλοι είναι φιλικοί. Ακόμα και ο
σκύλος που μας πλησίασε απειλητικά στην αρχή, μετά από λίγο άρχισε
τα παιχνίδια.
Ποιος το περίμενε ότι αυτό εδώ το κτίριο στο 2ο
χιλιόμετρο Κατερίνης-Νέας Εφέσου θα ήταν ότι απέμεινε από τα «Made
in Greece» αυτοκίνητα, που εδώ που τα λέμε δεν ήταν λίγα συγκριτικά
πάντα με το μέγεθος και τον πληθυσμό της χώρας. Άλλωστε ποτέ αυτή η
χώρα δεν έπασχε από ονειροπόλους, από άλλα πάσχει! Δεν υπάρχει
ένταση, απλά θα λέγαμε ότι υπάρχει ρυθμός.
Η καταγωγή του είναι από τις Σέρρες, αλλά ο ίδιος έχει γεννηθεί στη Γερμανία. Εκεί δούλεψε σε φανοποιείο και ασχολήθηκε με τις ανακατασκευές και επειδή το ένα φέρνει το άλλο, μετά προχώρησε στις κατασκευές.
Έπιαναν και τα χέρια του, η δουλειά του ήταν… υπογραφή. Και τότε κάνει το μεγάλο λάθος, το 1996 επιστρέφει στη πατρίδα με τον καημό αυτού, που δεν τον χωρά ο ξένος τόπος. «Τα παιδιά έπρεπε να μεγαλώσουν στη πατρίδα, έξω είσαι πάντα ξένος.»
Και εδώ έστησε τη δουλειά που ήξερε, αρχικά τη φανοποιεία και μετά προχώρησε στις ανακατασκευές. Τα αυτοκίνητα έρχονταν και έρχονται ακόμα και σήμερα από το εξωτερικό και θα τα δείτε διάσπαρτα στις εγκαταστάσεις, σε διάφορες φάσεις ανακατασκευής.
Πριν τέσσερα χρόνια τολμά το επόμενο βήμα, να αρχίσει την κατασκευή αυτοκινήτων στη χώρα μας. Είχε την τεχνογνωσία, αλλά το παλεύει μόνος του χωρίς χρηματοδότηση και ακόμα και σήμερα παραμένει ο μοναδικός κατασκευαστής. Ας είναι καλά οι ξένοι που ακόμα και σήμερα μέσα στη κρίση, παραγγέλλουν αυτοκίνητα. Μάλιστα πριν ένα χρόνο κατάφερε και πείρε έγκριση τύπου (μετά από τιτάνιο αγώνα με τη γραφειοκρατία) και πλέον οι κατασκευές του μπορούν να κυκλοφορούν και στους δρόμους μας. Το πείσμα του, όπως λέει, τελικά νίκησε. Όμως τα προβλήματα επιμένουν, ειδικά τώρα που η κρίση έχει φοβίσει τους ξένους που δεν ανοίγουν πιστώσεις φοβούμενοι ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Αντί του 50% των χρημάτων που ζητά εμπρός, όλοι του δίνουν το 20% και μόνο όταν αποστείλει φωτογραφίες που θα αποδεικνύουν την εξέλιξη των εργασιών, τότε και μόνο τότε κατατείθεντε τα υπόλοιπα χρήματα, τέτοια ευτράπελα. Και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις ανακατασκευές στις οποίες ειδικεύεται.
Η παραγωγή
Αυτή τα στιγμή περιορίζεται σε ένα αυτοκίνητο, το αντίγραφο του 356
speedster που σχεδιάστηκε από τον Erwin Komenda (δεξί χέρι του
Porsche) και κατασκευάστηκε από το 1954 έως το 1957 κατόπιν
προτροπής του Max Hoffman που ήταν ο μοναδικός αντιπρόσωπος της
Porsche εκείνες τις ημέρες στις Η.Π.Α. και επέμενε ότι μια βασική
έκδοση με επικλινές εμπρός τζάμι (το οποίο θα αφαιρούνταν για
αγωνιστική χρήση), μαζί με μπάκετ καθίσματα θα μπορούσε να ήταν μια
εμπορική επιτυχία. Και ήταν για μερικά χρόνια μέχρι τη στιγμή που
αντικαταστάθηκε το 1958 από μια κανονική ανοιχτή έκδοση με πλευρικά
τζάμια και αναδιπλούμενη οροφή.
Πίσω όμως στο αυτοκίνητο της Replicar που χτίζετε πάνω στο «δωρητή πάτωμα» του γνωστού μας σκαραβαίου, βάση του οποίου άλλωστε παίρνει και άδεια κυκλοφορίας.
Αλλά η κατασκευή δεν είναι μια καθόλου απλή υπόθεση. Πρώτα από όλα το πάτωμα αφαιρείται από την υπερκατασκευή (Πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα τα Beetle δεν είχαν αυτοφερόμενο πλαίσιο, αλλά αποτελούνταν από μια κεντρική σωλήνα η οποία κατέληγε σε μια διχάλα όπου βιδώνονταν το κιβώτιο ταχυτήτων πίσω, ενώ εμπρός ενώνονταν με τις δύο παράλληλες σωλήνες που περιελάμβαναν τις ράβδους στρέψεις που κατέληγαν σε διπλούς υστερούντες βραχίονες.) καθαρίζεται κόβεται , ώστε να κοντύνει από τα 2,400 μέτρα στα 2,100 του 356 και φυσικά βάφεται. Παράλληλα πάνω στην αρνητική μήτρα στρώνεται η υπερκατασκευή από υαλοβάμβακα, αλλά προσοχή δεν ενώνεται κατευθείαν πάνω στο πάτωμα. Για να ενισχυθεί και να αποκτήσει στη στιβαρότητα που απαιτείται κολλιέται πάνω σε μια μεταλλική υπερκατασκευή στην οποία ουσιαστικά ενσωματώνεται. Τώρα πλέον είναι έτοιμο να προστεθούν τα μηχανικά μέρη τα οποία να τονίσουμε ότι αποτελούνται, είτε από επισκευασμένες μονάδες όπως είναι το κιβώτιο ταχυτήτων, είτε από καινούργια όπως είναι τα φρένα (με τα εμπρός δισκόφρενα), το ηλεκτρικό σύστημα και οι σωληνώσεις. Ο βασικός κινητήρας που προσφέρεται είναι ο γνωστός μπόξερ των 1600 κ.εκατ., αλλά αυτός είναι μόνο η αρχή, γιατί πάντα μπορείτε να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη!
Η τιμή του στη βασική έκδοση αρχίζει από τα 35.000 ευρώ και βέβαια μπορεί να φτάσει στον ουρανό, γιατί όλα εξαρτώνται από τον κινητήρα και τον βαθμό εξέλιξης (βλέπε ίππους) που ζητάτε, καθώς και τα υλικά της εσωτερικής επένδυσης. Πάντως, αν και το νούμερο αυτό σαν φαίνεται υψηλό, στην πραγματικότητα δεν είναι, γιατί κάθε αυτοκίνητα όπως θα παρατηρήσατε είναι κατασκευασμένο στο χέρι και απαιτούνται σχεδόν επτά μήνες δουλειάς για να ολοκληρωθεί.
Γιατί όμως κάποιος να μπει στον κόπο να πληρώσει το παραπάνω ποσό; Η απάντηση είναι απλή, οι 356 που κατασκευάστηκαν ήταν ελάχιστες με μόλις 76.313 αυτοκίνητα όλων των τύπων να έχουν παραχθεί από το 1948 έως το 1956, με τα Speedster να είναι δυσεύρετα και οι τιμές τους να μετριούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Στο δρόμο
Πρώτα από όλα η ποιότητα. Θα περίμενε κανείς από ένα αυτοκίνητο
φτιαγμένο στο χέρι και μάλιστα ανοιχτό να έχει και τριξίματα, αλλά
και στρεβλώσεις και προβλήματα, όπως για παράδειγμα οι πόρτες να
μην κλείνουν καλά και να υπάρχουν καινά. Τίποτα από αυτά. Η καρότσα
είναι άκαμπτη, τα διάκενα σταθερά, οι πόρτες κλείνουν υποδειγματικά
και το χρώμα είναι προσεγμένο, όπως άλλωστε και τα υλικά της
ταπετσαρίας.
Εντάξει, ούτε πολλά χιλιόμετρα διανύσαμε, ούτε και το πιέσαμε, αλλά μπορούμε να σας πούμε ότι είναι ευχάριστο και πάνω από όλα είναι αυτό που είναι: ένα ανοιχτό αυτοκίνητο βόλτας που δεν σε αγχώνει. Τα μηχανικά του μέρη με τον αργό κινητήρα και το τεσσάρι κιβώτιο δεν υπόσχονται επιδόσεις πέρα από τη θετική επιτάχυνση, αλλά το αυτοκίνητο γι’ αυτό είναι φτιαγμένο, για αργές βόλτες και αυτό το κάνει καλά, ενώ τα μηχανικά του μέρη είναι αθάνατα και το στυλ του… αχτύπητο. Τα φρένα ήταν ικανοποιητικά, το χωρίς υποβοήθηση τιμόνι με πολύ αίσθηση και οι αναρτήσεις σφιχτές. Ο εξοπλισμός τέλος είναι πολύ βασικός και περιορίζεται στα… φλας και στις ζώνες ασφαλείας. Άλλωστε αυτή είναι και χάρη του, ότι απουσιάζουν όλες οι μοντέρνες ευκολίες. Πάντως αν το θέλετε οπωσδήποτε μπορείτε να το εξοπλίσετε με κλιματισμό! Ας είναι, γιατί το αυτοκίνητο αυτό είναι φτιαγμένο να οδηγείται πάντα και μόνο ανοιχτό.
(Να τονίσουμε εδώ, προς αποφυγή παρεξηγήσεως, ότι τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να φέρουν τα σήματα της Porsche.)
Το μέλλον
Τα μελλοντικά σχέδια, γιατί πάντα
υπάρχουν και τέτοια είναι η παραγωγή ενός αντίγραφου της Porsche
550 (άλλωστε υπάρχει ήδη ένα πρότυπο το οποίο εξελίσσεται), το
οποίο όμως θα είναι πολύ πιο κοντά στο αυθεντικό με σωληνωτό
πλαίσιο, αυθεντική πίσω ανάρτηση με διαμήκη ψαλίδια και κινητήρες
είτε από την 914, είτε ακόμα-ακόμα και από την Boxster, αφού το
αυτοκίνητο έχει τον κινητήρα στο κέντρο. Η τιμή του αυτοκινήτου
εκτιμάτε ότι θα φτάνει τα 35.000 ευρώ, νούμερο όχι ιδιαίτερα υψηλό
αν κρίνουμε από τη δουλειά που… μπαίνει σε κάθε αυτοκίνητο. Μάλιστα
ακόμα και η κατασκευή των αυτοκινήτων αυτών από αλουμίνιο θα είναι
δυνατή στο μέλλον!
Και όμως το όνειρό του είναι η παραγωγή να φτάσει τα 720 αυτοκίνητα το χρόνο. Τώρα είναι ευχαριστημένος με πολύ λιγότερα, με σχεδόν σαράντα (από τα οποία τα πέντε είναι παραγγελίες από την ελληνική αγορά), αλλά το παλεύει. Τη μέρα της επίσκεψής μας ήταν όλο αγωνία γιατί θα έφταναν Ελβετοί επενδυτές. Άλλωστε οι προσφορές που του έχουν γίνει να επιστρέψει στη Γερμανία, στην Αυστρία, ακόμα και στα Εμιράτα δεν είναι λίγες. Αυτός πάντως προς το παρόν αντιστέκεται. Ηλία μαζί σου!
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2351076991 και στο www.replicarhellas.com