Car-to-Car επικοινωνία από Ford

Δοκιμή με 20 S-Max στην Φρανκφούρτη

  • -
  • -

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν μπει για τα καλά στη εξέλιξη των συστημάτων επικοινωνίας οχήματος προς όχημα και σταθερά σημεία του οδικού δικτύου. Η Ford Motor Company ξεκίνησε αυτό το μήνα δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες μελλοντικών τεχνολογιών στο πλαίσιο ενός προγράμματος δοκιμών με σκοπό τη βελτίωση επικοινωνίας «car-to-car» και «car-to-infrastructure» στους Ευρωπαϊκούς δρόμους. Πιο συγκεκριμένα η Ford συμμετέχει με είκοσι ειδικά εξοπλισμένα S-MAX σε ένα στόλο 120 οχημάτων που προορίζεται για δοκιμή και αξιολόγηση νέων τεχνολογιών με οδήγηση αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων στην ευρύτερη περιοχή της Φρανκφούρτης/Μέιν.  Οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες πραγματοποιούνται στα πλαίσια του «Safe Intelligent Mobility – Test field Germany», ενός τετραετούς προγράμματος δοκιμών των μελλοντικών ευφυών συστημάτων επικοινωνίας με σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και των μετακινήσεων, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναλαμβάνοντας επιμέρους project. Ήδη σας έχουμε παρουσιάσει τη συμμετοχή της Mercedes-Benz και της Opel.

Μηχανικοί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας της Ford στο Άαχεν της Γερμανίας και εταίροι του ερευνητικού προγράμματος simTD μέχρι τώρα έχουν δοκιμάσει τις τεχνολογίες σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτές θα δοκιμαστούν τώρα σε δημόσιους δρόμους και στην ευρύτερη περιοχή την Φρανκφούρτης σε πραγματικές συνθήκες. Η χρηματοδότηση του simTD project είναι περίπου 53 εκατομμύρια Ευρώ, από τα οποία τα τριάντα χορηγεί απευθείας το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας & Τεχνολογίας μαζί με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας & Έρευνας.

Το project υποστηρίζεται και με επενδύσεις υποδομών από το Υπουργείο Μεταφορών, Δημοσίων Έργων & Αστικών Υποθέσεων, ενώ παράλληλα χρηματοδοτείται από το κρατίδιο της Έσσης. Το κονσόρτσιουμ εκπροσωπείται από σημαντικά γκρουπ όπως Audi, BMW, Daimler, Ford, Opel, Volkswagen, Bosch, Continental, Deutsche Telekom, περιφερειακούς φορείς υποδομών και Γερμανικά Ινστιτούτα Έρευνας (Technische Universität München και Berlin, Universität Würzburg, Fraunhofer).

Οι τεχνολογίες που δοκιμάζονται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος simTD είναι οι παρακάτω:

Electronic Brake Light, μεταφέρει ένα μήνυμα από το προπορευόμενο όχημα σε άλλο που ακολουθεί σε περίπτωση φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, ακόμα και αν το περιστατικό δεν είναι ορατό, για παράδειγμα μετά από μία στροφή. Η Ford είναι υπεύθυνη για την εξέλιξη και ενσωμάτωση αυτής της εφαρμογής.

Obstacle Warning system, ενημερώνει άλλους χρήστες των δρόμων για την παρουσία, θέση και τύπο πιθανών κινδύνων σε μία διαδρομή.

Traffic Sign Assistant, παραμένει σε συνεχή επαφή με κέντρα διαχείρισης της κυκλοφορίας για την αξιολόγηση ενημερωμένων πληροφοριών σχετικά με μεταβλητά όρια ταχύτητας, προσωρινούς περιορισμούς και παρακάμψεις, παρέχοντας παράλληλα λεπτομέρειες για ισχύοντες και προσεχείς περιορισμούς όπως σταθερά όρια ταχύτητας και προτεραιότητες.

Public Traffic Management, παρέχει ακριβή πρόγνωση κυκλοφορίας βάσει ολοκληρωμένων πληροφοριών, περιλαμβάνει αναγνώριση πιθανών κυκλοφοριακών σεναρίων και τις επιπτώσεις τους – εφόσον συμβούν – σε κάποιο σημείο του ταξιδιού και όχι στην αρχή

In-car Internet Access, μεταξύ των άλλων επιτρέπει στον οδηγό να κλείνει και να πληρώνει μία θέση στάθμευσης καθοδόν.

 

Πρωτοπορία Ford

Η Ford είναι παγκόσμιος ηγέτης στην έρευνα τεχνολογιών επικοινωνίας ‘car-to-car’ και ‘car-to-infrastructure’. Το 2004 σύναψε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών της Minnesota (ΗΠΑ), για τον εξοπλισμό 100 κρατικών οχημάτων με αισθητήρες που θα συλλέγουν δεδομένα της κυκλοφορίας, όπως ταχύτητα, θέση οχήματος, κατεύθυνση ακόμα και τοπικές καιρικές συνθήκες, με σκοπό την εξέλιξη της επόμενης γενιάς συστημάτων μεταφορών και πληροφόρησης οδηγού.
Η αυξανόμενη χρήση τεχνολογιών ‘car-to-car’ και ‘car-to-infrastructure’ εντάσσεται στο “Blueprint for Mobility,” της Ford που παρουσίασε ο Executive Chairman Bill Ford κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας 2012 στη Βαρκελώνη το Φεβρουάριο. Το “Blueprint for Mobility” συνοψίζει την αρχική φιλοσοφία της εταιρίας για τον τρόπο αντιμετώπισης θεμάτων μετακίνησης σε έναν πλανήτη με τάσεις συνεχούς αύξησης του πληθυσμού και αστικοποίησης από τώρα μέχρι το 2025.
Δείτε εδώ το αφιέρωμα από την αποκλειστική επίσκεψη που κάναμε στο Research & Advanced Engineering της Ford στο Aachen όπου παρουσιάζονται τα συστήματα που εξελίσσει η Ford και σχετίζονται με την ασφάλεια, την ποιότητα, τα υλικά και φυσικά τις εφαρμογές των πολυμέσων στην αυτοκίνηση.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...