Κόκκινο στον Πράσινο Δακτύλιο, έστω και προσωρινό

Νέα αναβολή στην εφαρμογή του μέτρου λόγω ελλιπούς προετοιμασίας

  • -
  • -
Ασυνεννοησία, Αναποτελεσματικότητα

Είναι απλό: Συμφώνησαν όλοι οι αρμόδιοι στην εφαρμογή ενός μέτρου, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με την εφαρμογή του. Όσο για το ίδιο το μέτρο, θεωρώ πως, εκτός από αναποτελεσματικό, αφού ουσιαστικά μεταφέρει τον κυκλοφοριακό φόρτο και την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περίμετρο του δακτυλίου, είναι και αντικοινωνικό καθώς αποκλείει από το κέντρο της Αθήνας τους κατόχους παλαιών ΙΧ, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για την αγορά πιο σύγχρονου αυτοκινήτου. Σκεφτείτε ακόμη πως πολλοί είναι μεγάλοι σε ηλικία, ακόμη και με δυσκολίες στις μετακινήσεις, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εύκολα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Γιάννης Λημναίος

Νέα καθυστέρηση φαίνεται πως θα έχουμε στην εφαρμογή του Πράσινου Δακτυλίου στην Αθήνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο Πράσινος Δακτύλιος, που ήδη έχει πάρει μια αναβολή από το Μάιο 2012, θα ισχύσει πιθανότατα από την 1η Οκτωβρίου και όχι από 1η Σεπτεμβρίου 2012 όπως είχε ανακοινωθεί, λόγω διαφωνιών και ελλιπούς προετοιμασίας των αρμοδίων φορέων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” αιτία για την αναβολή είναι το ειδικό πράσινο σήμα το οποίο θα έπρεπε να τοποθετηθεί στα οχήματα που έχουν δικαίωμα διέλευσης από τους δρόμους του κέντρου. Ωστόσο, το ΥΠΕΚΑ από τη μια υποστηρίζει πως ο σχετικός νόμος δεν προβλέπει την υποχρεωτική προμήθεια του πράσινου σήματος, οι εκπρόσωποι της Τροχαίας από την άλλη θεωρούν απαραίτητο το σήμα για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση του μέτρου. Όπως και να έχει, γεγονός είναι πως σήματα δεν έχουν παραγγελθεί από κανέναν, οπότε δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχει και καμία  πρόβλεψη για τη διαδικασία προμήθειάς τους από τους ενδιαφερομένους. Δεδομένου πάντως πως το αυτοκόλλητο σήμα καταργείται λόγω κόστους στην περίπτωση των τελών κυκλοφορίας, δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει άλλος τρόπος για την καλύτερη εφαρμογή και αστυνόμευση του μέτρου.

Θυμίζουμε πως τα όρια του πράσινου δακτυλίου συμπίπτουν με αυτά του υφιστάμενου μικρού δακτυλίου, ενώ σε αυτόν θα κυκλοφορούν:

  • Ολα τα Ι.Χ. και μικρά φορτηγά (τεχνολογίας Euro 5 ή μεταγενέστερης) με άδεια πρώτης κυκλοφορίας μετά την 1-1-2011 και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάτω των 140g/km.
  • Ολα τα Ι.Χ. και μικρά φορτηγά με άδεια πρώτης κυκλοφορίας μετά το 1990 θα κινούνται με το ισχύον σύστημα μονών - ζυγών.
  • Λεωφορεία και φορτηγά (2,2- 12 τόνοι) με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας μετά το 1990.

Τέλος, στον Πράσινο Δακτύλιο δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν:

  • Τα οχήματα με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας προ του 1990. Θα επιτρέπονται μόνο τις ημέρες και ώρες που δεν ισχύει ο μικρός δακτύλιος.
  • Λεωφορεία και φορτηγά (2,2- 12 τόνοι) με άδεια πρώτης κυκλοφορίας προ του 1990. Ωστόσο θα κινούνται σε Αττική Οδό και κύριες οδούς προς λιμάνια.

Οι ειδικοί προβλέπουν πως ο Πράσινος Δακτύλιος θα επιφέρει μείωση έως 40% στα αιωρούμενα μικροσωματίδια, καθώς και σταδιακό περιορισμό των οξειδίων του αζώτου. Γενικά, το μέτρο ευνοεί τα καινούργια αυτοκίνητα: μικρά/μικρομεσαία βενζινοκίνητα, σχεδόν όλα τα υβριδικά και τα περισσότερα πετρελαιοκίνητα.

Όρια και ωράριο Δακτυλίου

Οι ώρες εφαρμογής του Πράσινου Δακτυλίου ουσιαστικά παραμένουν ίδιες με αυτές του Μικρού Δακτυλίου: από Δευτέρα έως και Πέμπτη, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και την Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Εξαιρούνται οι αργίες, καθώς και το διάστημα από τέλη Ιουλίου έως αρχές Σεπτεμβρίου. Τα όρια του Μικρού Δακτυλίου σημαίνονται με ειδικές μπλε πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο και σχηματίζονται από τις εξής λεωφόρους και οδούς: Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, παράβαση του δακτυλίου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.

Εκτός από τον Μικρό Δακτύλιο υπάρχει και ο Μεγάλος Δακτύλιος, ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της ευρύτερης πόλης της Αθήνας και ενεργοποιείται σπάνια, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, όταν το επίπεδο των ρύπων στην Αθήνα υπερβεί κάποια ιδιαίτερα αυξημένα όρια.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...