Ποδήλατο στην Αθήνα; Ναι, καλά...

Άξονες προβληματισμού και συμπεράσματα στην ημέρα διαβούλευσης για το ποδήλατο

  • -
  • -
Το gocar λέει

Από εκδηλώσεις, διαβουλεύσεις και ανακοινώσεις πάμε καλά. Στην πράξη κολλάει το πράγμα. Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς από το Δήμο Αθηναίων για ποδηλατόδρομους, σημεία στάθμευσης και συστήματα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα απολύτως. Ακόμη και για την ενέργεια του περασμένου Ιούλη, με την οποία ο Δήμος κάλεσε σε προτάσεις για την δημιουργία ενός συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, δεν έχουμε ακούσει τίποτε παρότι έχουν περάσει 3 μήνες. Μένει να δούμε σε πιο βαθμό θα ληφθούν υπόψη τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης διαβούλευσης. Το ποδήλατο πρέπει να αποτελέσει βασικό μέσο μετακίνησης στην πόλη, αλλά και η πόλη πρέπει να κάνει εύκολη και ασφαλή τη χρήση του ποδηλάτου, επιτέλους.

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων για την Εβδομάδα Βιώσιμης Μετακίνησης, έγινε ανοιχτή θεματική διαβούλευση με θέμα το ποδήλατο, στο αμφιθέατρο του «Αθήνα 9,84» στην Τεχνόπολη, όπου συμμετείχαν: Ο Πρέσβης της Ολλανδίας, Ολλανδοί ειδικοί σε θέματα ποδηλάτου, ο καθηγητής κ. Θ. Βλαστός από τη μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εκπρόσωποι ποδηλατικών οργανώσεων. Οι βασικοί άξονες προβληματισμού και τα σχετικά συμπεράσματα που βγήκαν από τη διαβούλευση συνοψίζονται ως εξής:

  • Έγινε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση για το πώς μέσα από μια πορεία σαράντα περίπου ετών μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, η Ολλανδία έφτασε στο σημείο να έχει σήμερα περισσότερα ποδήλατα από τον πληθυσμό της και το ποδήλατο να θεωρείται μια φυσική επέκταση της ανθρώπινης υπόστασης.
  • Πέρα από τα ατομικά οφέλη των ποδηλατών σε υγεία οικονομία κλπ, το ποδήλατο φέρνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην πόλη στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, των υποδομών, του πολιτισμού και της κοινωνικότητας.
  • Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα και καλές πρακτικές παγκοσμίως που μπορούν να εμπνεύσουν, να προσαρμοσθούν και να εφαρμοσθούν στην Αθήνα. Όμως…
  • Δεν πρέπει να μείνουμε σε εύκολες και μεμονωμένες δράσεις ή ρυθμίσεις αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τη συνολική εικόνα για το πώς θέλουμε να είναι η πόλη μας.
  • Τα έργα υποδομής πρέπει να συνοδεύονται από εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις, μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προς το επιθυμητό αποτέλεσμα μιας βιώσιμης πόλης.
  • Ειδικότερα για την Αθήνα επισημάνθηκε η ανάγκη για κοινή χρήση των λεωφορειολωρίδων και από τα ποδήλατα, φροντίδα της δεξιάς λωρίδας όπου κινούνται τα ποδήλατα, σταθερή και στοχευμένη αστυνόμευση και ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης ειδικά στα σχολεία.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...