Audi RS Q8: Το ισχυρότερο μοντέλο RS όλων των εποχών - Με 640 ίππους

Μετά τα RS4, RS5, RS6 και RS7 Performance, παρουσιάστηκε και το πιο ισχυρό μοντέλο όλων: Το Audi RS Q8 Performance, με 640 ίππους και 850 Nm ροπής…

  • -
  • -

Η Audi παρουσίασε σήμερα τα νέα RS Q8 και RS Q8 Performance, με το δεύτερο, να είναι το πιο δυνατό SUV που έχει λανσάρει ποτέ η γερμανική φίρμα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το RS Q8 Performance, προσφέρει 640 ίππους με 850 Nm ροπής και χρειάζεται μόλις 3,6’’ για τα πρώτα 0-100 km/h από στάση, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 280 km/h.

O V8 των 4,0 λίτρων ακόμα πιο ισχυρός

Τόσο το «απλό» RS Q8 όσο και το κορυφαίο «RS» όλων των εποχών, το RS Q8 Performance, κρύβουν κάτω από το μπρουτάλ περιτύλιγμα τους τον αναβαθμισμένο twin-turbo V8 κινητήρα των 4,0 λίτρων, ο οποίος φυσικά φέρει την υπογραφή της Audi Sport GmbH.

Το αναβαθμισμένο μηχανικό σύνολο βοήθησε την Audi να μειώσει κατά σχεδόν έξι δευτερόλεπτα τον χρόνο γύρου στο Nürburgring, σε σχέση πάντα με το προγενέστερο RS Q8, ενώ συγχρόνως, η έκδοση Performance, κατέκτησε τον τίτλο του ταχύτερου SUV  παραγωγής στην «Πράσινη Κόλαση», με τον οδηγό της ομάδας Frank Stippler, να ολοκληρώνει το γύρο στο Nordschleife σε 7’ και 36,69’’ εκθρονίζοντας έτσι από την κορυφή την Porsche Cayenne Turbo GT (7:38,92) και βελτιώνοντας συνάμα αυτό το ρεκόρ κατά και δύο κάτι «ψιλά»… δευτερόλεπτα.

Η έκδοση RS Q8 αποδίδει 600 ίππους με 800 Nm ροπής, όντας ελαφρώς υποδεέστερη (από την Performance) τόσο σε ότι αφορά την επιτάχυνση από στάση (0-100 km/h, σε 3,8’’) όσο και την τελική ταχύτητα (250 km/h). Η έκδοση Performance, πέραν της αυξημένης ισχύoς και ροπής, διαθέτει επίσης και ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα εξάτμισης, με ένα πολύ πιο «επιθετικό» και μπάσο soundtrack.

Και τα δύο μοντέλα πάντως εξοπλίζονται με το 8αρι κιβώτιο Tiptronic, εφοδιάζονται με το γνωστό τοις πάσι σύστημα τετρακίνησης quattro, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες «δουλεύει» 40:60, ενώ δύναται να προσφέρει έως 70% στον εμπρός άξονα και πάνω από 85% στον πίσω ανάλογα πάντα με τις ανάγκες και το στυλ οδήγησης του αυτοκινήτου. Επίσης τόσο το RS Q8 όσο και το RS Q8 Performance «φορούν» ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αερανάρτηση που μπορεί να ρυθμίσει το ύψος έως και 90 mm αλλά και τετραδιεύθυνση, με τους πίσω τροχούς να «στρίβουν» έως και 1,5 μοίρα.

«Άγριο» και σε εμφάνιση…

Το… μπρουτάλ δίδυμο, κληρονομεί τις πρόσφατες αλλαγές στο στυλ που είδαμε ένα χρόνο πριν στα Q8 και SQ8, με πιο έντονα βέβαια… χαρακτηριστικά. Υπάρχει μια διαφορετική κυψελοειδής μπροστινή μάσκα, διευρυμένες εισαγωγές αέρα και εν τέλει, μια σαφώς πιο επιθετική εμφάνιση.

Η Audi προσφέρει επίσης ματ χρυσές ζάντες 23 ιντσών με ελαστικά 295/35, με τα κεραμικά φρένα να διατίθενται έξτρα και διαθέτουν δίσκους 440 mm μπροστά και 370 mm πίσω. Επιπλέον, προσφέρεται μια νέα εντυπωσιακή βαφή, η Sakhir Gold, μαζί φυσικά τα πρόσφατα νέα χρώματα όπως το Ascari Blue και το Chili Red.

Δείτε ακόμα: Το Audi RS3 διέλυσε το ρεκόρ της BMW M2

Το νέο Audi RS Q8 εκκινεί από τα 141.900 € στη Γερμανία, ενώ η έκδοση Performance πωλείται από 155.700 €. Στην Ευρώπη, το βιβλίο των παραγγελιών θα ανοίξει επίσημα στις 27 Ιουνίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...