Η τελευταία ατμοσφαιρική Mercedes-AMG GT3! Πόσο κοστίζει;

Με μία ειδική έκδοση της Mercedes-AMG GT3 που συνδυάζει την κορυφαία σύγχρονη τεχνολογία με το ρετρό στοιχείο, η γερμανική μάρκα γιορτάζει τα 130 χρόνια εμπλοκής στους αγώνες

  • -
  • -

Η Mercedes-AMG GT3 φυσικά και δεν είναι ένα μοντέλο ευρείας παραγωγής. Παρόλα αυτά, η γερμανική μάρκα αποκάλυψε μία ακόμα πιο ειδική εκδοχή της, η οποία θα κατασκευαστεί σε μόλις 13 αντίτυπα. Με την GT3 Edition 130Y γιορτάζει τα 130 χρόνια εμπλοκής της εταιρείας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ουσιαστικά, ενώνει την κορυφαία σύγχρονη τεχνολογία που χαρακτηρίζει τη γερμανική φίρμα, με παραδοσιακά στοιχεία που διέκριναν θρυλικές εκδόσεις του παρελθόντος. Μάλιστα, με 680 ίππους είναι η ισχυρότερη εκδοχή της GT3 χωρίς δελτίο αναγνώρισης από τη FIA, ενώ είναι και η τελευταία που θα εφοδιάζεται με ατμοσφαιρικό κινητήρα. Χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί, λοιπόν, οι τεχνικοί της Mercedes-AMG αφέθηκαν ελεύθεροι να δημιουργήσουν…

Χωρίς περιορισμούς

Αρχικά, ο 8κύλινδρος κινητήρας των 6.300 cc βελτιώθηκε περαιτέρω, αφού χωρίς περιοριστή αέρα και με ένα νέο σύστημα εξαγωγής η ισχύς σκαρφάλωσε στους 680 ίππους. Το νέο αεροδυναμικό πακέτο βελτίωσε κατά 15% την κάθετη δύναμη, περιλαμβάνοντας νέο εμπρός splitter και πτερύγια, διαφοροποιημένα side skirts, όπως επανασχεδιασμένο πάτωμα και πίσω διαχύτη. Νέα προσθήκη αποτελεί και το DRS, γνωστό μας από τη χρήση του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1, το οποίο και ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού από το τιμόνι. Αυτό, επιτρέπει στην ειδική AMG GT3 να ξεπερνάει τα 315 km/h τελικής ταχύτητας.

Δείτε ακόμη: Δοκιμάζουμε τη νέα Mercedes-AMG A 35 4MATIC

Διαφορετικά είναι και τα φρένα, τα οποία είναι κατασκευασμένο από κάρμπον, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων των έξι σχέσεων είναι σειριακό με διαφορετική κλιμάκωση, την ώρα που η ανάρτηση είναι πλήρως ρυθμιζόμενη. Τέλος, η συλλεκτική έκδοση εφοδιάζεται και με κλωβό ασφαλείας, μπάκετ καθίσματα, ζώνες πέντε σημείων, όπως και σύστημα πυρόσβεσης! Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εκδοχή να είναι ταχύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες της σειράς, με τον δοκιμαστή της γερμανικής μάρκας να σπάει το ρεκόρ στην πίστα Mount Panorama Circuit στην Αυστραλία για αυτοκίνητα της κατηγορίας GT.

Ρετρό λεπτομέρειες

Όμως, ως συλλεκτική έκδοση, η AMG GT3 130Y ξεχωρίζει με μία σειρά από λεπτομέρειες με ρετρό και νοσταλγικό χαρακτήρα. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η Mercedes-Benz 300 SL W 194 του 1952. Το ασημένιο χρώμα παραπέμπει στα… «ασημένια βέλη» της δεκαετίας του ΄50, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις μπλε πινελιές κατά μήκος του αμαξώματος. Η σύνδεση ανάμεσα στα δύο μοντέλα γίνεται ακόμα πιο εμφανής στο εσωτερικό, με τα μπάκετ καθίσματα να έχουν καρό επένδυση, αλλά και το ειδικά κατασκευασμένο τιμόνι με κομμάτια ξύλου. Κάθε ένας από τους 13 αγοραστές της συλλεκτικής GT3 θα αποκτήσει μαζί και αγωνιστική φόρμα, γάντια, πυρίμαχα εσώρουχα, όπως και αγωνιστικά παπούτσια. Επιπλέον, δικό του θα γίνει ένα κράνος που θα φέρει την υπογραφή της Bell, αλλά και μία βαλίτσα στα χρώματα του αυτοκινήτου. Και όλα αυτά, μπορούν να γίνουν δικά σας στην προνομιακή τιμή του… 1.030.000 €!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...