Ένα ηλεκτρικό ρομπότ από το μέλλον «ζει» ήδη στα Τρίκαλα

Μια ακόμη πανευρωπαϊκής εμβέλειας πιλοτική δράση υλοποιείται στα Τρίκαλα, αφού ο Δ. Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ ξεκίνησαν τη χρήση των ρομπότ Yape στον Μύλο των Ξωτικών.

  • -
  • -

Σε πρώτη φάση τα ρομπότ που ξεκίνησαν την... καριέρα τους στα Τρίκαλα μεταφέρουν τα γράμματα των μικρών παιδιών, από το Ταχυδρομείο των Ξωτικών στον Αη Βασίλη. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, τα 5 συνολικά ρομπότ Yapes θα κινηθούν και σε ένα άλλο περιβάλλον, με αστική κίνηση: στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, στο κέντρο των Τρικάλων.

Έτσι, μετά το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό και πλήθος άλλων ευρωπαϊκών πιλοτικών προγραμμάτων για τη μικροκινητικότητα που υλοποιήθηκαν στα Τρίκαλα, ήρθε η ώρα να δοκιμαστούν και οι μικρομεταφορές εντός πόλεων. Μάλιστα στην τεχνική ονομασία του προγράμματος, η διαδρομή καταγράφεται ως «last mile» εννοώντας ακριβώς

  • τη χρήση οχημάτων μικρομεταφορών – παραδόσεων μικρής κλίμακας
  • στο κέντρο πόλεων
  • με κανονικές συνθήκες
  • από στόλο οχημάτων

Αυτή η πρωτοτυπία και καινοτομία για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη, υλοποιείται στη Τρίκαλα.

Πώς λειτουργεί το Yape

Το ρομπότ αυτό «εκπαιδεύεται» με λέιζερ και χαρτογραφημένη διαδρομή, όχι απλώς να κινείται σε προκαθορισμένο πλαίσιο, αλλά και να «διαβάζει» τυχόν εμπόδια. Επομένως, θα μπορεί να προχωρά με βάση την κίνηση των πεζών, τα ποδήλατα και, γενικά, μη καθορισμένους παράγοντες. Έτσι, μετά τα γράμματα στον Αη Βασίλη, στην επόμενη φάση, θα μεταφέρει εφημερίδες και προϊόντα που πωλούνται σε περίπτερα.

Δείτε ακόμα Πώς δουλεύουν οι ρομποτικοί σταθμοί φόρτισης για ΑμεΑ; [video]

Yape robot

Στόχος, το να δοκιμαστεί σε ποιες συνθήκες μπορούν να λυθούν θέματα μεταφοράς προϊόντων σε κέντρα πόλεων, συνυπολογίζοντας την κίνηση, μετρώντας τους χρόνους, τα ηλεκτρικά φορτία και όλα τα τεχνικά δεδομένα. Επομένως, θα εξαχθούν συμπεράσματα για τον τρόπο και το εύρος χρήσης παρόμοιων ρομπότ σε αστικό περιβάλλον, με πεζούς, οχήματα, κινητά εμπόδια και όχι μόνο σε κλειστά κέντρα εμπορίου ή σε ελεγχόμενους χώρους, όπου ήδη τα ρομπότ αυτά έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Δείτε ακόμη Ποια πόλη της Ελλάδας έχει ίδιο αριθμό αυτοκινήτων και ποδηλάτων;

Πρόγραμμα και χαρακτηριστικά

Αυτή η πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SHOW, με το Yape να είναι ιταλικής κατασκευής (από το Μιλάνο) και με το Πανεπιστήμιο της Γένοβας να είναι ο επιστημονικός συνεργάτης.

Το όχημα είναι ηλεκτρικό, φορτίζει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, «βλέπει» μέσω λέιζερ, έχει ηχεία, έχει δυνατότητα για μετάδοση ηχητικού μηνύματος, διαθέτει qr code (τον οποίο ο/η λήπτης/τρια του προϊόντος θα σκανάρει στο κινητό τηλέφωνο και θα παραλαμβάνει το προϊόν), δίνει τη δυνατότητα για παρακολούθηση της πορείας του από τον λήπτη, και παρακολουθείται on line τους χειριστές του προγράμματος, οι οποίοι μπορούν να παρέμβουν, ελέγχοντας όλα τα δεδομένα.

Πηγή: Δήμος Τρικκαίων

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...