Πρώτη οδήγηση: Porsche 911 Targa 4 & 4S

Οδηγούμε αποκλειστικά για την Ελλάδα τη νέα Targa 911 επί Ιταλικού εδάφους και μεταφέρουμε εντυπώσεις από την πιο pret a porte έκδοση, ενός εκ των διαχρονικότερων αυτοκινήτων στον πλανήτη

  • -
  • -
Πάντρεμα marketing & τεχνολογίας

Η νέα Targa συνδυάζεται με τους δύο ατμοσφαιρικούς κινητήρες της 911 και είναι αποκλειστικά τετρακίνητη. Αυτό έχει απόλυτα λογική εξήγηση ή τουλάχιστον αποδεκτή με βάση το συλλογισμό που προβάλλεται, πως όσοι επιλέγουν Targa δεν ανήκουν στην υποκατηγορία των ιδιοκτητών 911 που περνούν τα Σαββατοκύριακά τους στις πίστες (των αγώνων ταχύτητας, μη μπερδευόμαστε) οπότε και θα επιζητούσαν τον περιορισμό του βάρους και την απόλυτη οδηγική ευχαρίστηση από το κυνήγι του καλύτερου χρόνου ανά γύρο. Συνεπώς, η επιλογή της μετάδοσης και στους 4 τροχούς, είναι ένα στοιχείο που και να μην το ζητάει ο τυπικό αγοραστής Targa, δεν αποτελεί λόγο για να αποτραπεί η αγορά της. Από τη μεριά των μηχανικών της Porsche έχει γίνει η σχετική προσπάθεια για τον περιορισμό του επιπλέον βάρους εξ αιτίας της οροφής, ένα βάρος που υπολογίζεται κοντά στα 40 κιλά, χάρη στα ελαφρά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δομή της αλλά και στο μηχανισμό αναδίπλωσης.

Από το 1965 όταν και παρουσιάστηκε στην Έκθεση της Φρανκφούρτης το πρωτότυπο του μοντέλου που πέρασε στην παραγωγή δύο χρόνια μετά, όλοι είχαν να λένε για το ιδιαίτερο του πράγματος, το ξεχωριστό στυλ που δίνει η ύπαρξη του roll bar στο «καλούπι» του αυτοκινήτου που έμελλε να γίνει icon της αυτοκίνησης. Αυτή η «ιδιαίτερη» έκδοση, συνοδεύει την 911 σε όλες τις γενιές του μοντέλου, αν και σε κάποιες από αυτές, το concept ήταν λίγο διαφοροποιημένο. Για την ακρίβεια, από την 993 έως και την 997 (από το 1994 έως το 2012 για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τους κωδικούς των μοντέλων ανά γενιά) η Targa έκδοση των 911, δεν είχε τη χαρακτηριστική μπάρα πάνω από τα προσκέφαλα των εμπρός καθισμάτων, αλλά «τόξα» εκατέρωθεν, κατά το διαμήκη άξονα, με την οροφή να είναι γυάλινη και αναδιπλούμενη. Τώρα, 20 χρόνια μετά την τελευταία εφαρμογή και κοντά στην επέτειο των 50 χρόνων από τη σχεδίαση της πρώτης, η Targa οροφή επανέρχεται πολύ δυναμικά. Με το ασημί φινίρισμα του roll bar να είναι απευθείας παραπομπή στο αρχέτυπο, η νέα 911 Targa είναι ένα απόλυτα «χορταστικό» αυτοκίνητο στο μάτι- και όχι μόνο, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Επαναφορά του roll bar

Το αμάξωμα της 991, της τελευταίας γενιάς της 911, έχει κερδίσει πόντους σε ότι έχει να κάνει με τη σύγχρονη αισθητική του, χάρη –κυρίως- στα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω. Κατά τα λοιπά, το σύνολο είναι σχεδόν απαράλλαχτο με την προηγούμενη γενιά (997). Ούτως ή άλλως όμως, αυτό είναι ένα εκ των χαρακτηριστικών του μοντέλου, αφού όποια γενιά και αν κοιτάξει κανείς, οι παραπομπές στο παρελθόν είναι δεδομένες. Ακόμα και σε τούτη εδώ την πιο πρόσφατη, το σχήμα του αυτοκινήτου που παρουσιάστηκε το 1963, είναι ευδιάκριτο. Το ανοιχτό πίσω μετατρόχιο –λόγω της τετρακίνησης- κάνει το αυτοκίνητο να φαίνεται ακόμα πιο χαμηλό και συνολικά πιο δυναμικό. Από μέσα, ο εκσυγχρονισμός είναι πιο ευδιάκριτος, καθώς τα 5 στρογγυλά στοιχεία πίσω από το τιμόνι έχουν παραμείνει αλλά έχει αναβαθμιστεί η προβολή των δεδομένων εκεί. Το στροφόμετρο δεσπόζει στο κέντρο διεκδικώντας το μέγιστο της προσοχής από τον οδηγό και δεξιά φιλοξενείται κυκλική οθόνη πολλαπλών ενδείξεων, ενώ στα υπόλοιπα παραμένουν οι αναλογικές ενδείξεις. Στο κέντρο του ταμπλό, η μεγάλη οθόνη αφής υγρών κρυστάλλων, δίνει όλες τις επιπλέον πληροφορίες που θα ζητήσει ο οδηγός. Πιο κάτω, γύρω από τον επιλογέα αλλά και στην προέκταση της κονσόλας μεταξύ οδηγού και συνοδηγού, η διαμόρφωση της εγκατάστασης των διακοπτών παραπέμπει αισθητικά στην Panamera. Όλα τα παραπάνω, αρκούν για να ανανεωθεί ο θρύλος και να συνεχίσει την επιτυχημένη εμπορική του πορεία. Στη συγκεκριμένη έκδοση με τη high tech αναδιπλούμενη targa οροφή, συνολικά «ακροβατεί» ιδιαίτερα επιτυχημένα ανάμεσα στη «χαρντοκορίλα» που περιμένει κανείς από μια Porsche 911 και στο σαφώς ήπιο χαρακτήρα που ζητάει κανείς από ανοιχτό αυτοκίνητο.

Οι κινητήρες

Βασική επιλογή είναι η 911 Targa 4, με το πατροπαράδοτο boxer 6κύλινδρο σύνολο των 3,4 λίτρων που αποδίδει 350 ίππους. Η κορυφαία όμως, η 4S με τους 400 ίππους από τα 3,8 λίτρα, είναι σαφώς πιο απολαυστική. Γεμάτη απόδοση σε όλο το εύρος των στροφών λειτουργίας (μέχρι τις 7.800 σ.α.λ.) και εκπληκτικές επιταχύνσεις εν κινήσει αλλά και από στάση. Οι επιλογές μετάδοσης είναι δύο, με το «φρέσκο» PDK να δείχνει και στην πράξη ταχύτατο στις αλλαγές αλλά και το πρώτο 7άρι χειροκίνητο παραγωγής, με το εξαιρετικό κούμπωμα και την απόλυτα στιβαρή αίσθηση. Η αλήθεια είναι πως στην πρώτη επαφή με το χειροκίνητο, η αίσθηση είναι λίγο περίεργη όταν συνεχίζεις να ανεβάζεις σχέσεις μετά την 6η, όπως και όταν «ρολάρεις» με 100 χλμ./ώρα και ο κινητήρας δουλεύει κάτω από τι 2.000 σ.α.λ. Στα ενδιάμεσα, η κλιμάκωση τα κάνει το σύνολο τόσο απολαυστικό που θες να σπάσεις τα νεύρα των υπόλοιπων στο δρόμο, αφήνωντας και ξαναπατώντας, μόνο και μόνο για την αίσθηση της επιτάχυνσης. Είναι και ο ήχος του κινητήρα. Αυτός ο ήχος που σε σημαδεύει όταν τον ακούσεις, με τον κινητήρα υπό πίεση. Χώρια που με την –έξτρα- sport εξάτμιση, η ηχητική εμπειρία έχει άλλη διάσταση. Η χροιά αλλάζει με το πάτημα ενός διακόπτη στην κεντρική κονσόλα και γίνεται άκρως πωρωτική. Μοιάζει να κατεβαίνει μια οκτάβα ο ήχος, ενώ και στα αφήματα του γκαζιού αλλά και στις αλλαγές, τα διχαλώματα και τα έντονα σκασίματα κυριαρχούν ως soundtrack.

Η αίσθηση

Ένα από τα πρώτα πράγματα που εισπράττει κανείς όταν οδηγεί μια Porsche 911 είναι πως ο μύθος, έχει στοιχεία ευχρηστίας σπάνια για το ύφος του. Η 911 είναι τόσο προσηνής, που ακόμα και ένας νέος οδηγός θα αισθανθεί άνετα μαζί της. Προφανώς σε νορμάλ ρυθμούς μετακίνησης. Ο χειρισμός της είναι εύκολος σε όλες του τις διαστάσεις. Το μεγάλο πίσω τζάμι της έκδοσης «ανοίγει» το οπτικό πεδίο (που άλλες εκδόσεις δεν έχουν λόγω του c pillar) και το roll bar δεν εμποδίζει την ορατότητα. Με την ηλεκτρικά αναδιπλούμενη οροφή ανοιχτή, το ταξίδι είναι άνετο και οι στροβιλισμοί είναι περιορισμένοι, τουλάχιστον μέχρι τα 150 χλμ./ώρα. Από εκεί και πάνω, το άνοιγμα πάνω από τα κεφάλια οδηγού- συνοδηγού, έχει εκτός των άλλων και θόρυβο. Με κλειστή την οροφή, η διαφορά της Targa από την coupe είναι μεν αισθητή αλλά δεν τη λες και μεγάλη σε ότι έχει να κάνει με το θόρυβο στην καμπίνα. Η καλή κατασκευή με τα στιβαρά υλικά και το «σφράγισμα» που γίνεται στο κλείσιμο, κάνουν τους κραδασμούς άγνωστη λέξη και εξαλείφουν τους τριγμούς που ενδεχομένως να εντόπιζε κανείς σε αυτοκίνητο με τόσα κινούμενα μέρη. Η τετρακίνηση και το μπλοκέ πίσω διαφορικό δίνουν ρέστα όσο ανεβαίνει ο ρυθμός, τονίζοντας τη σιγουριά του οδηγού. Εκεί που υπάρχει περιθώριο για κριτική, είναι στο τιμόνι της Targa που στην πράξη στα όρια του ασαφούς, με την ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση να είναι σχετικά έντονη. Αυτό εκτιμάται στις χαμηλές ταχύτητες και είναι προφανώς απόλυτα ταιριαστό στο χαρακτήρα της έκδοσης αλλά «ξενίζει» αυτόν που από την 911 περιμένει το απόλυτο τιμόνι, ανεξαρτήτως έκδοσης αμαξώματος. Το εγγενές πρόβλημα του αυξημένου βάρους στον πίσω άξονα, δε γίνεται αισθητό σε καμία περίπτωση χάρη στη δουλειά των μηχανικών που έχουν περιορίσει τις παρενέργειές του όταν τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς είναι ενεργοποιημένα.  

Δε χορταίνεις επιτάχυνση αλλά και στρίψιμο

Ok, ναι, έχουμε να κάνουμε με την Targa και προφανώς το αγοραστικό target group είναι λίγο διαφορετικό. Ο παρανομαστής όμως, είναι ο τριψήφιος μύθος και ως τέτοιος δε μας αφήνει να «αγιάσουμε». Όσο soft και αν είναι κάποια έκδοσή του, η αναζήτηση του DNA είναι για εμάς μονόδρομος. Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν, μια και η πρώτη επαφή με τη νέα 911 έγινε «μέσω της Targa», η ανίχνευση του «μυθικού χαρακτήρα είχε τον πρώτο λόγο. Το έξτρα βάρος της οροφής που διαμορφώνει το συνολικό της Targa 4 σε 1.540 κιλά και της Targa 4S σε 1.555 κιλά, είναι ένα από τα θέματα που δεν απασχολούν σχεδόν ποτέ τον οδηγό. Ακόμα και όταν ο δρόμος γλιστράει και ο οδηγός το παρακάνει, η διαχείριση του βάρους είναι το τελευταίο πράγμα που μπορεί να απασχολήσει τον οδηγό. Η τετρακίνηση με το αυξημένο ποσοστό της ροπής να διοχετεύεται στον πίσω άξονα (με το μπλοκέ) και η ροπή που χάρη στις 7 σχέσεις (είτε στο χειροκίνητο, είτε στο PDK) είναι πανταχού παρούσα (440 Nm στην 4S και 390 Nm στην «απλή») κρύβει τόσο καλά το βάρος, που άνετα θεωρείς πως στο ζύγισμα η Porsche έχει κάνει κάποιο λάθος αναφορικά με τα στοιχεία που ανακοινώνει. Σε ευθεία γραμμή η επιτάχυνση είναι συγκλονιστική (και γίνεται ακόμα καλύτερη όταν ηχητικά συνοδεύεται από τη sport εξάτμιση). Τα 200 χλμ./ώρα από τα 100 χλμ./ώρα απέχουν ελάχιστα (απολαυστικά) δευτερόλεπτα, ενώ το σίγουρο πάτημα είναι από τα priceless στοιχεία του «κοσμήματος». Δεν υπήρχε η ευκαιρία να «δούμε» την τελική των 296 χλμ./ώρα της τελικής (χειροκίνητη 4S, 282 χλμ./ώρα για την 4) αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι 400 ίπποι κάνουν αισθητή της παρουσία τους, δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία για την ικανότητα του αυτοκινήτου. Η παρουσίαση έγινε στο Bari της Ιταλίας και οι σχετικά έρημοι δρόμοι λόγω της περιόδου, ήταν πραγματικά απολαυστικοί έχοντας στο χέρι για αρκετά μεγάλες διαδρομές την 4S. Οι διαδοχικές στροφές με καλή άσφαλτο ήταν το πεδίο στο οποίο κινηθήκαμε με καλή παρέα και εκεί ήταν που ανανεώθηκε ο έρωτας με το διαχρονικότερο αυτοκίνητο της ευρωπαϊκής αυτοκινητιστικής σκηνής. Το μόνο αγχωτικό στους στενούς δρόμους ήταν το πλάτος της 911. Και το πιο περίεργο, το σβήσιμο του κινητήρα στα φανάρια, αφού το σύστημα Start Stop έχει «εισβάλλει» και εδώ, στην προσπάθεια να «περιοριστούν» οι ρύποι (CO2: 223 γρ./χλμ. στην 4, 237 στην 4S).

Ένα όνομα, μια ιστορία
Ο κωδικός "Targa" είνναι "γέννημα θρέμμα" Porsche σε ότι έχει να κάνει με την ονομασία αυτοκινήτου. Η έμπνευση προέρχεται από τον περίφημο αγώνα Targa Florio και από το 1965 όταν και το παρουσίασε η Porsche με τη σχετική έκδοση της 911, είχε και τα δικαιώματα της ονομασίας. Η πρώτη έκδοση του μοντέλου είχε πλαστικό πίσω τζάμι το οποίο μπορούσε να αφαιρεθεί ξεχωριστά από το επάνω κομμάτι της οροφής, δίνοντας διπλάσιες δυνατότητες διαμόρφωσης σε σχέση ακόμα και με τη σύγχρονη έκδοση, αφού μπορούσε κανείς να βγάλει μόνο το πίσω τζάμι. Από τότε, η Targa έκδοση ήταν μια ιδιαίτερη έκδοση για την Porsche γενικότερα αλλά και την 911 ειδικότερα, που χωρίς να καταργεί την Cabrio εκδοχή, είχε το δικό της κοινό. Από τα στοιχεία της εταιρείας προκύπτει πως το 10% στις συνολικές πωλήσεις των 911, αφορά τις Targa εκδόσεις και η επαναφορά της "παραδοσιακής" διαμόρφωσης της οροφής στο στυλ του αρχέτυπου, μπορεί να ανεβάσει το μέσο όρο.
VIDEOS

Porsche 911 Targa

Porsche 911 Targa 2

Porsche 911 Targa 3

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...