Οδηγούμε στην Ιταλία το Jeep Avenger 4xe - Υβριδικό και τετρακίνητο B-SUV
Ο «κανόνας» λέει ότι κάθε Jeep θα πρέπει να έχει τετρακίνητη έκδοση. Και η μάρκα πράττει ακριβώς αυτό στην γκάμα του Avenger, παρουσιάζοντας την έκδοση 4xe με off-road χαρακτηριστικά.
- -
- -
Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε, το Jeep Avenger κέρδισε τις εντυπώσεις και όλα έδειχναν ότι θα είναι ένα B-SUV με ιδιαίτερα επιτυχημένη εμπορική πορεία. Ξεκίνησε ως αμιγώς ηλεκτρικό, στη συνέχεια ωστόσο επικράτησε η… λογική και είδαμε τις υβριδικές, αλλά και βενζινοκίνητες προτάσεις. Κάτι έλειπε όμως από την γκάμα του Avenger. Σε κάποιο άλλο μοντέλο της κατηγορίας δεν θα ήταν πρόβλημα, όμως δεν νοείται αυτοκίνητο της αμερικάνικης φίρμας δίχως τετρακίνητη έκδοση. Και το Avenger 4xe καλύπτει ακριβώς αυτό το κενό, προσφέροντας δυνατότητα επιλογής κίνησης σε όλους τους τροχούς για όσους θέλουν περισσότερες off-road ικανότητες ή απλώς, ζητούν την επιπλέον πρόσφυση για ολισθηρές συνθήκες (βροχή, χιόνι κλπ). Στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης, οδηγούμε το νέο Jeep Avenger 4xe στην Ιταλία!
Έγινε πιο… Jeep
Ως 4xe, το Jeep Avenger αποκτά και μια πιο «άγρια» εμφάνιση. Οι ράγες οροφής, οι νέοι προφυλακτήρες, η «μετακόμιση» των προβολέων ομίχλης σε ψηλότερη σημείο στη μάσκα, οι ζάντες αποκλειστικής σχεδίασης με ελαστικά Mud + Snow ή προαιρετικά, All-Terrain ελαστικά της Falken και τα εκτεταμένα μαύρα (άβαφα) προστατευτικά πλαστικά με υψηλότερη αντίσταση στις γρατσουνιές και τη φθορά, γενικότερα, διαφοροποιούν τη συγκεκριμένη έκδοση. Συγκριτικά με τις δικίνητες παραλλαγές του, το Avenger 4xe έχει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος στα 210 mm (από 200 mm), οι γωνίες προσέγγισης, ράμπας και διαφυγής είναι στις 22-21-35 μοίρες αντίστοιχα (από 20-20-34 μοίρες) και μπορεί να ξεπεράσει υδάτινο εμπόδιο με βάθος έως και 400 mm (από 230 mm). Τι άλλες διαφορές υπάρχουν; Οι μεταλλικές ποδιές που προστατεύουν από επαφές στο κάτω μέρος του αμαξώματος, η ύπαρξη ανθεκτικών επενδύσεων στο εσωτερικό και μια πιο βασική: η ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα, αντί του ημιάκαμπτου.
Τόσο όσο
Το νέο υβριδικό σύστημα που εφοδιάζει το Jeep Avenger 4xe είναι το γνωστό του ομίλου Stellantis με τον τρικύλινδρο turbo 1.200άρη κινητήρα με 136 PS και το εξάρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη e-DCS6. Για τον χρονισμό χρησιμοποιεί καδένα αντί για ιμάντα, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας των 29 PS που υπάρχει στο κιβώτιο, διατηρείται κανονικά. Εδώ όμως προστίθεται ακόμη ένας ίδιος ηλεκτροκινητήρας 29 PS για την κίνηση του πίσω άξονα και τη δημιουργία τετρακίνησης με την απόδοση να αυξάνεται στους 145 PS και 230 Nm. Από την πρώτη επαφή μας στους ιταλικούς δρόμους, το Jeep Avenger 4xe έχει ελαφρώς καλύτερη επιτάχυνση και «ακούει» περισσότερο στο δεξί πεντάλ, πραγματοποιώντας άνετα προσπεράσεις. Η κατανάλωση διατηρείται στα ίδια, χαμηλά επίπεδα, περίπου στα 6,5 lt ανά 100 km σε μεικτές συνθήκες, όμως για να έχουμε καλύτερη εικόνα θα πρέπει να περιμένουμε για την καθιερωμένη δοκιμή μας. Το αυτόματο κιβώτιο λειτουργεί πολύ καλά, όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι λίγο διστακτικό στο κατέβασμα σχέσης. Οι επιδόσεις εμφανίζονται ελαφρώς βελτιωμένες με 0-100 km/h σε 9,5 sec (10,4 sec το 4x2) και ρεπρίζ 80-120 km/h σε 7,5 sec (8,9 sec το 4x2).
Η τετρακίνηση, αλλιώς
Το νέο Jeep Avenger 4xe δεν έχει κλασική, μηχανική τετρακίνηση με τρία διαφορικά, κεντρικό άξονα μετάδοσης, κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού κλπ. Χρησιμοποιεί μια διαφορετική τεχνολογία, με αμιγώς εμπροσθιοκίνητο προσανατολισμό για τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, ωστόσο προστίθεται ένα ακόμη ηλεκτρικό μοτέρ πίσω προκειμένου να δημιουργηθεί τετρακίνηση. Το μοτέρ αυτό αντλεί ενέργεια από την μπαταρία των 0,89 kWh και υποβοηθά τον εμπρός άξονα, όποτε είναι απαραίτητο. Σημειώστε ότι ο ηλεκτροκινητήρας πίσω αποδίδει 29 PS με 88 Nm ροπή, όμως με τον μειωτήρα λόγου 22,7:1, το νούμερο της ροπής που τελικά φτάνει στους τροχούς, πολλαπλασιάζεται στα… 1.900 Nm, σε συγκεκριμένες συνθήκες. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι μπορεί να κινήσει το αυτοκίνητο σε επιφάνειες με κλίση έως και 20% μόνος του, χωρίς τη συνδρομή των εμπρός τροχών. Συνολικά, το Avenger 4xe ξεπερνά εμπόδια με κλίση έως και 40% στο χώμα.
Διαβάζοντας τις προδιαγραφές, δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η τετρακίνηση είναι «νηπιακού» επιπέδου και όχι για σκληρό off-roading. Το ίδιο πιστεύαμε και εμείς, όμως οι εκτός δρόμου διαδρομές που είχε σχεδιάσει η Jeep στην πανευρωπαϊκή παρουσίαση στην Ιταλία, μας άλλαξαν άποψη. Φυσικά μην περιμένετε ικανότητες επιπέδου Wrangler ή των παλαιότερων Cherokee, όμως το Avenger 4xe υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις και το… θάρρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγοραστών. Για να φέρουμε ένα παράδειγμα, σε ένα ιδιαίτερα ανηφορικό πέρασμα με βαθιά λάσπη-πηλό, πιστέψαμε ότι δεν θα τα καταφέρει, όμως το τετρακίνητο Avenger το έπραξε με χαρακτηριστική ευκολία και μάλιστα πολλές φορές, με το έδαφος να γίνεται ακόμη πιο απαιτητικό από τα αλλεπάλληλα περάσματα. Και να σημειώσουμε ότι τα αυτοκίνητα της δοκιμής είχαν τα standard ελαστικά M+S, όχι τα προαιρετικά All-Terrain.
Τα ηλεκτρονικά συστήματα λειτούργησαν εξαιρετικά και έστειλαν τη ροπή ακριβώς εκεί που έπρεπε, για να μη κολλήσει το αυτοκίνητο και να συνεχίσει την πορεία του. Σε άλλο πέρασμα με το κρέμασμα των διαγώνιων τροχών, διαπιστώσαμε ότι οι τροχοί που χάνουν την επαφή τους με το έδαφος (ή δεν έχουν αρκετή πρόσφυση) απομονώνονται άμεσα και η ισχύς καταλήγει σε εκείνους που πατάνε καλύτερα. Τα προγράμματα του SELEC-TERRAIN είναι τα Auto, Snow, Sand-Mudκαι Sport. Στο Auto, η τετρακίνηση λειτουργεί on-demand, περιμένοντας απώλεια πρόσφυσης εμπρός για να ενεργοποιηθεί. Στα Snow, Sand-Mud, η τετρακίνηση κλειδώνει έως τα 30 km/h και από εκεί, έως και τα 90 km/h ενεργοποιείται η έξυπνη λειτουργία, έως και τα 90 km/h. Από εκεί και πάνω, απενεργοποιείται. Φυσικά, αν απαιτείται από τις συνθήκες, η τετρακίνηση λειτουργεί κανονικά και στο διάστημα από τα 30 km/h έως τα 90 km/h, συνεισφέροντας στη συνολική πρόσφυση.
Δείτε ακόμη: Η video-δοκιμή μας για το ηλεκτρικό Jeep Avenger
Κατά τα άλλα, Avenger!
Η τετρακίνητη έκδοση του Jeep Avenger διαφοροποιείται σε πολλούς τομείς, ωστόσο στο κομμάτι του εσωτερικού, λίγα πράγματα αλλάζουν. Τα σήματα 4xe υπάρχουν για να «θυμίζουν» περί τίνος πρόκειται όπως και οι ανθεκτικές, πλενόμενες επενδύσεις στα καθίσματα, με τα λαστιχένια πατάκια. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων των 10,25 ιντσών και το σύστημα πολυμέσων με την οθόμνη αφής των 10,25 ιντσών δίνουν το στίγμα της συνδεσιμότητας και του ψηφιακού χαρακτήρα. Υποστηρίζεται ασύρματη σύνδεση με AppleCarPlay και οι αντιδράσεις της οθόνης είναι άμεσες, συνεισφέροντας στη συνολική ευχρηστία. Να πούμε ότι με την παρατεταμένη πίεση στο κουμπί που οδηγεί στα συστήματα ασφαλείας, απενεργοποιείται η προειδοποίηση υπέρβασης ορίου ταχύτητας, γλτώνοντας πολλές κινήσεις αν κάποιος θέλει να απαλλαγεί από αυτή. Οι χώροι είναι στο μέσο όρο της κατηγορίας και θα φιλοξενήσουν τέσσερις ενηλίκους, ωστόσο η ύπαρξη ψηλών θα φέρει κάποιους περιορισμούς στο χωροταξικό κομμάτι. Τέλος, ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 325 lt.
Πότε έρχεται Ελλάδα και σε ποιες τιμές;
Το Jeep Avenger 4xe είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελία στην Ελλάδα και τα πρώτα αυτοκίνητα θα έρθουν το καλοκαίρι (από Ιούνιο και μετά). Οι διαθέσιμες εκδόσεις θα είναι τρεις: η 4xe Upland, η 4xe Overland και η 4xe The North Face Edition, με την πρώτη και τελευταία να είναι άμεσα διαθέσιμες και την Overland να ακολουθεί στη συνέχεια. Ο βασικός εξοπλισμός της «πρώτης» έκδοσης είναι πληρέστατος με στοιχεία όπως: Full LED φωτιστικά σώματα, σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 10,25 ιντσών, ψηφιακός πίνακας οργάνων με οθόνη 10,25 ιντσών, Adaptive Cruise Control, ηλεκτρικό χειρόφρενο, κάμερα οπισθοπορείας, αυτόματη λειτουργία προβολέων και αυτόματη διαχείριση μεγάλης σκάλας, σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί και εκκίνησης με κουμπί, αναγνώριση οδικών σημάτων, 17άρες ζάντες με ελαστικά M+S, ράγες οροφής και ένα πληρέστατο πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας. H συγκεκριμένη έκδοση στοιχίζει 34.490 ευρώ και η κορυφαία The North Face Edition, 41.990 ευρώ. Η Overland θα λανσαριστεί στη συνέχεια και θα τοποθετηθεί ενδιάμεσα.