ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Αλκοόλ & Οδήγηση
- -
- -
Το ότι η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ είναι επικίνδυνη είναι νόμος – δεν το αμφισβητεί κανείς. Παρόλα αυτά, δεν είναι δυστυχώς λίγοι εκείνοι που έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι 100% ικανοί να οδηγήσουν ύστερα από 2-3 ή πολλά περισσότερα ποτά. Παραβλέπουν το γεγονός πως έτσι θέτουν τη ζωή τους αλλά και τη ζωή των άλλων σε κινδύνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 1 στα 4 ατυχήματα μπορεί να αποδοθεί στην κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ περισσότερα από 10.000 άτομα στην ΕΕ σκοτώνονται κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα που οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ.
Ξέρετε ότι…
- Όταν είμαστε υπό την επηρρεια αλκοόλ νιώθουμε υπερβολική αυτοπεποίθηση.
- Ένα ποτήρι κρασί μειώνει τα αντανακλαστικά στο μισό, ενώ 3 ποτήρια κρασί μειώνουν τα αντανακλαστικά έως και 80%.
- Μειωμένα αντανακλαστικά διπλάζουν ή ακόμη και τριπλάζουν το χρόνο αντίδρασής μας, αυξάνοντας έτσι την απόσταση φρεναρίσματος.
- Το αλκοόλ επηρεάζει την αντίληψη του χώρου και της ταχύτητας και περιορίζει το οπτικό μας πεδίο δυσχαιρένοντας την οδήγηση, αλλά και κάθε ελιγμό αποφυγής ατυχήματος.
- Οδηγώντας με διπλάσια ποσότητα αλκοόλ στο αίμα από το επιτρεπτό όριο, είναι τουλάχιστον 50 φορές πιο πιθανό να εμπλακούμε σε ένα σοβαρό ατύχημα συγκριτικά με έναν οδηγό που δεν έχει πιει.
Φροντίζουμε από πριν
- Δεν πίνουμε ποτέ αν πρόκειται να οδηγήσουμε.
- Αν βγούμε με παρέα, αποφασίζουμε από πριν ποιος από όλους μας δεν θα πιει, ώστε να οδηγήσει μετά με ασφάλεια.
- Δεν μπαίνουμε ποτέ σε αυτοκίνητο που ο οδηγός του έχει πιει αλκοόλ. Καλύτερα να πάρουμε ένα ταξί.
- Αποφεύγουμε να δίνουμε αλκοόλ σε καλεσμένους μας οι οποίοι πρόκειται στη συνέχεια να οδηγήσουν.
Προσοχή: η επήρρεια κρατάει για ώρες
Το μεγαλύτερο ποσοστό των οδηγών δεν γνωρίζει πόσο επικίνδυνο είναι το να οδηγούμε το πρωί, μετά από ένα ξενύχτι που συνοδεύτηκε από κατανάλωση μπόλικου αλκοόλ. Έρευνες έχουν δείξει πως αν πιούμε τέσσερα ποτήρια μπύρα ή 3 ποτήρια κρασί, απαιτούνται 12 ώρες για να αποβάλλει ο οργανισμός μας πλήρως το αλκοόλ. Αυτό σημαίνει πως αν ξενυχτήσουμε πίνοντας μέχρι τις 2 τα μεσάνυχτα, στις 7 που θα σηκωθούμε για δουλεία είμαστε ακόμη υπό την επήρεια αλκοόλ.
Μύθοι και αλήθειες
Παρότι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ποτό και οδήγηση δεν πάνε μαζί, εντούτοις πολλοί νιώθουν ικανοί και αποφασίζουν να οδηγήσουν ακόμη κι αν έχουν πιει περικά ποτηράκια παραπάνω. Χρησιμοποιούν μάλιστα διάφορες δικαιολογίες και τεχνάσματα, βασισμένοι σε θεωρίες που κυκλοφορούν σε σχέση με το αλκοόλ. Ας δούμε όμως τους μύθους που ακούγονται από όσους οδηγούν υπό την επήρρεια αλκοόλ ή όσους υπόκεινται σε αλκοτέστ, αντικρούοντάς τους με αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα:
«Θα πιώ έναν δυνατό καφέ για να με κρατήσει σε εγρήγορση»
Μόνο ο χρόνος μπορεί να μας “απελευθερώσει” από την επήρρεια του αλκοόλ. Η καφεΐνη του καφέ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκαταστήσει τα μειωμένα αντανακλαστικά μας. Το ίδιο ισχύει και με τη σοκολάτα.
«Θα πιω άφθονο νερό πριν οδηγήσω»
Το νερό δεν αφαιρεί το αλκοόλ από τον οργανισμό, ούτε εξασφαλίζει νηφαλιότητα και καλά αντανακλαστικά. Κάποιοι μάλιστα το κάνουν νομίζοντας πως έτσι θα ξεγελάσουν ένα ενδεχόμενο αλκοτέστ. Ωστόσο, το αλκοολόμετρο μετράει την περιεκτικότητα του αλκοόλ στον αέρα των πνευμόνων, και όχι στο στομάχι ή στα ούρα μας.
«Οι μεγαλόσωμοι άνθρωποι μπορούν να χειριστούν καλύτερα τις συνέπειες του αλκοόλ»
Είναι αλήθεια ότι το μέγεθος του σώματος μπορεί να επηρεάσει το ποσοστό αλκοόλ που απορροφάται από τον οργανισμό. Σημαντικό ρόλο παίζουν όμως και άλλοι παράγοντες, όπως ο μεταβολισμός, η κούραση αλλά και το τι ώρα ήταν το τελευταίο γεύμα.
«Θα κρατήσω την αναπνοή μου πριν από το αλκοτέστ»
Στην πραγματικότητα αυτό θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, ανεβάζοντας την τιμή που καταγράφεται στο αλκοολόμετρο! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκέντρωση του οινοπνεύματος στους πνεύμονες θα γίνει μεγαλύτερη, επειδή ο αέρας μέσα σε αυτούς δεν ανανεώνεται, ενώ την ίδια στιγμή το αίμα συνεχίζει να ρέει μέσα τους.
«Θα πάρω μια μεγάλη αναπνοή πριν από το αλκοτέστ»
Αυτό όντως μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού αλκοόλ στην αναπνοή σας. Είναι ωστόσο κάτι που γνωρίζει και η αστυνομία - γι 'αυτό και ο αστυνομικός θα φροντίσει να μην έχετε την ευκαιρία να το κάνετε αυτό, πιάνοντας κουβέντα μαζί σας λίγο πριν τον έλεγχο.
«Θα ρίξω αρωματικό σπρέι στο στόμα μου λίγο πριν το αλκοτέστ»
Τα σπρέι φρέσκιας αναπνοής έχουν πολύ υψηλή συγκέντρωση μέντας, η οποία μπορεί να ξεγελάσει τα αλκοολόμετρα κάνοντάς τα να δείξουν υψηλότερο ποσοστό συγκέντρωσης αλκοόλ στην αναπνοή.
«Θα ρευτώ πριν το αλκοτέστ»
Αυτό προκαλεί τα υγρά και τα αέρια από το στομάχι -συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ- να ανέβουν στο μαλακό ιστό του οισοφάγου και της στοματικής κοιλότητας, όπου θα παραμείνουν μέχρι να διαλυθούν. Έτσι, και πάλι αυξάνεται το ποσοστό συγκέντρωσης αλκοόλ στην αναπνοή.
«Θα βάλω ένα μεταλλικό κομμάτι στο στόμα, ή θα πιπιλάω ένα χάλκινο νόμισμα για να παραπλανήσω το αλκοολόμετρο»
Ο μύθος αυτός ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αγγλία. Καταρρίφθηκε όμως πρόσφατα με πανηγυρικό τρόπο, όταν γνωστός αθλητής που τον εφάρμοσε απλώς ανακάλυψε ότι δεν λειτουργεί.