Ποιος έχει προτεραιότητα σε ανηφόρα; Τι λέει ο νόμος

Σε έναν ανηφορικό δρόμο ποιος πρέπει να παραχωρήσει προτεραιότητα; Αυτός που ανεβαίνει ή αυτός που κατεβαίνει; Ας δούμε τι ισχύει.

  • -
  • -

Στενά ανηφορικά δρομάκια, οδοί με κλίση και διπλοπαρκαρισμένα οχήματα και, οδηγοί που επιχειρούν να περάσουν συγχρόνως, κορνάροντας ο ένας στον άλλο. Αυτή είναι η κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους και κυρίως μέσα στις πόλεις, αφού η παραχώρηση προτεραιότητας για ορισμένους, αποτελεί απλά είδος…φιλοτιμίας.

Σε έναν ανηφορικό δρόμο, αν διασταυρωθούν δύο οχήματα τα οποία είναι αδύνατον να περάσουν μαζί, προτεραιότητα έχει συνήθως αυτός που ανεβαίνει. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Ας τα δούμε. Με βάση το γράμμα του νόμου και ειδικότερα το Άρθρο 28 του Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας:

  1. Σε οδούς μεγάλης κλίσης, που η διέλευση των οχημάτων που έρχονται αντίθετα είναι αδύνατη ή δυσχερής, ο οδηγός του κατερχόμενου οχήματος υποχρεούται να παραχωρήσει επαρκή χώρο για τη διέλευση του ανερχόμενου οχήματος.
  2. Αν το ένα από τα δύο οχήματα απαιτείται να οπισθοδρομήσει, για να μπορέσει να περάσει το άλλο, ο συνδυασμός οχημάτων (συρμός) έχει προτεραιότητα διέλευσης σε σχέση με τα άλλα οχήματα, τα βαρέα προς τα ελαφρά και τα λεωφορεία προς τα φορτηγά αυτοκίνητα. Αν και τα δυο οχήματα είναι της ίδιας κατηγορίας, υποχρεούται να οπισθοδρομήσει ο οδηγός του κατερχόμενου οχήματος εκτός αν, λόγω των συνθηκών κυκλοφορίας, της διαμόρφωσης και κατάστασης της οδού και του μεταφερόμενου φορτίου, μπορεί πιο εύκολα να οπισθοδρομήσει ο οδηγός του ανερχόμενου.

Με απλά λόγια, συνήθως αυτός που κατεβαίνει οφείλει να παραχωρήσει προτεραιότητα. Ωστόσο, αν αυτός που ανεβαίνει οδηγεί κάποιο μικρότερο όχημα ή έχει τον χώρο να πραγματοποιήσει ελιγμό, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη για να περάσει ο άλλος και να διευκολύνει την κυκλοφορία.

Δείτε ακόμη: Μύθος ή αλήθεια: Έχει «ελάχιστη ταχύτητα» η εθνική οδός;

anifora

Υπάρχει πρόστιμο για προτεραιότητα σε ανηφόρα;

Ο ΚΟΚ έχει μεριμνήσει και γι΄αυτό. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική διάταξη, σε κάθε άλλη περίπτωση εκτός από τις αναφερόμενες πιο πάνω παραγράφους 1 και 2, υποχρεούται να οπισθοδρομήσει ο οδηγός του οχήματος που του επιτρέπουν οι κυκλοφοριακές συνθήκες. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.