Τι ώρα πρέπει να ανάβω τα φώτα στο αυτοκίνητο; Τι ισχύει στην Ελλάδα
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιούμε τα φώτα του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, και πότε το πρόστιμο για τη μη χρήση τους φτάνει τα... 700 ευρώ;
- -
- -
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Τα φώτα διασταυρώσεως είναι η μεσαία σκάλα, τα φώτα πορείας η μεγάλη σκάλα και τα φώτα θέσης η μικρή σκάλα. Αν δεν λειτουργεί κάποιο από αυτά και κυρίως βράδυ, το πρόστιμο θεώρησέ το δεδομένο αν σε σταματήσει η αστυνομία. Ανέρχεται στα 150 ευρώ.
Τα φώτα διασταύρωσης δηλαδή η μεσαία σκάλα φωτίζουν την περιοχή μπροστά από το όχημά σας μεταξύ 50 και 75 μέτρων συνήθως. Αυτά τα φώτα θεωρούνται τα βασικότερα – σε σχέση με τα φώτα ημέρας και τα φώτα πορείας – καθώς βελτιώνουν τις συνθήκες ορατότητας τόσο στο σκοτάδι, όσο και υπό βροχή, αλλά και όταν επικρατεί ομίχλη.
Επίσης, τα φώτα διασταύρωσης είναι έτσι ρυθμισμένα από τους κατασκευαστές ώστε να μην ενοχλούν αυτούς που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, ούτε αυτούς που προπορεύονται.
Ποιοι είναι οι κανόνες χρήσης των φωτών των αυτοκινήτων
Ο μοχλός για την ενεργοποίηση των φώτων βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του τιμονιού, σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα. Διακρίνεται από ένα σύμβολο και το εικονόγραμμα προβολέα με μερικές εγκάρσιες διαγραμμίσεις προς τα κάτω.
Διαβάστε επίσης: Ξέρεις τα 12 είδη φώτων που διαθέτει το αυτοκίνητό σου;
Τα φώτα και ειδικά η μεσαία σκάλα πρέπει να ενεργοποιούνται το σούρουπο και να σβήνουν μετά την αυγή. Με βάση τη νομοθεσία και ειδικότερα το Άρθρο 36 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ισχύει:
1. Κατά τη διάρκεια της νύκτας ο οδηγός υποχρεούται να έχει φώτα του οχήματος του αναμμένα και να τα χρησιμοποιεί όπως πιο κάτω:
- Τα φώτα πορείας απαγορεύεται να είναι αναμμένα, όταν το οδόστρωμα φωτίζεται, αρκετά μεν μέσα σε κατοικημένες περιοχές, αρκετά δε και συνεχώς εκτός κατοικημένων περιοχών, ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει ευκρινώς από απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων καθώς και όταν το όχημα βρίσκεται σε στάση ή στάθμευση.
- Τα φώτα πορείας πρέπει να μην είναι αναμμένα ή, όταν είναι αναμμένα, η λειτουργία τους να ρυθμίζεται κατά τρόπον ώστε να αποτρέπεται η θάμβωση. Δηλαδή, όταν ο οδηγός πρόκειται να συναντηθεί με όχημα που έρχεται αντίθετα, τα τυχόν αναμμένα φώτα πορείας πρέπει να σβήνουν ή η λειτουργία τους να ρυθμίζεται κατά τρόπον ώστε να αποτρέπεται η θάμβωση για αρκετό διάστημα και αντ' αυτών να είναι αναμμένα τα φώτα διασταύρωσης, για να μπορεί ο οδηγός του άλλου οχήματος να προχωρήσει εύκολα και ακίνδυνα.
- Τα φώτα διασταύρωσης επιβάλλεται να ανάβουν μέσα και έξω από τις κατοικημένες περιοχές, όπου απαγορεύεται η χρήση των φώτων πορείας.
- Τα φώτα θέσης επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται εκτός των περιπτώσεων του άρθρου 35 του παρόντος Κώδικα και με τα φώτα πορείας, τα φώτα διασταύρωσης και τα φώτα ομίχλης. Σε περίπτωση στάσης ή στάθμευσης μπορούν να ανάβουν τα φώτα θέσης ή τα φώτα στάθμευσης.
2. Τα φώτα ομίχλης, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ομίχλης, χιονόπτωσης ή καταρρακτώδους βροχής, μόνα τους ή μαζί με τα φώτα διασταύρωσης. Τα φώτα αυτά επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε στενούς ελικοειδείς οδούς και αν δεν συντρέχουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις.
Δείτε εδώ τι ισχύει αναλυτικά με τα φώτα ομίχλης
Ουσιαστικά, τα φώτα διασταύρωσης είναι υποχρεωτικά με τις εξής προϋποθέσεις:
- Όταν η βροχή, η ομίχλη ή η χιονόπτωση περιορίζουν την ορατότητά σας
- Στο σκοτάδι
- Τα χαράματα
- Γενικά σε κακές συνθήκες ορατότητας
Υπάρχει πρόστιμο αν δεν ανάψω τα φώτα;
Φυσικά και υπάρχει. Αν κινείσαι σε δημόσιο δρόμο και ξεχάσεις να ενεργοποιήσεις τη μικρή ή τη μεσαία σκάλα, θα κληθείς να πληρώσεις πρόστιμο 80 €. Προσοχή όμως, διότι, εάν έχεις αναμμένη μόνιμα τη μεγάλη σκάλα (φώτα πορείας), θαμπώνοντας τους άλλους οδηγούς, είτε αυτούς που έρχονται από την αντίθεση κατεύθυνση, είτε αυτούς που προπορεύονται, τότε το πρόστιμο κυμαίνεται μεταξύ 200 και 700 €, καθώς και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες.