Επαγγελματικό δίπλωμα Γ κατηγορίας: Τι μπορώ να οδηγήσω; Πώς το βγάζω;
Για να γίνεις οδηγός φορτηγού είναι απαραίτητο να έχεις επαγγελματικό δίπλωμα Γ Κατηγορίας. Ποιες κατηγορίες υπάρχουν, τι μπορείς να οδηγήσει με αυτό και τι πρέπει να κάνεις για να το βγάλεις;
- -
- -
Οι οδηγοί φορτηγών είναι ένα περιζήτητο επάγγελμα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εταιρείες ψάχνουν συνέχεια επαγγελματίες του χώρου αλλά δε βρίσκουν ικανοποιητικό αριθμό εργαζομένων. Αν και πρόκειται για μία αρκετά δύσκολη δουλειά δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστεί απουσία πολλών εβδομάδων από το σπίτι και διαρκής κίνηση σε αντίξοες συνθήκες (κίνηση, καιρός, ωράριο κ.λπ.), πρόκειται για ένα επάγγελμα με καλές απολαβές σε γενικές γραμμές.
Σίγουρα έχει παρατηρηθεί ότι σε χώρες του εξωτερικού τα πράγματα είναι καλύτερα, όμως ακόμα κι έτσι στις περισσότερες των περιπτώσεων ένας οδηγός φορτηγού, ειδικά όταν πρόκειται για διεθνείς μεταφορές, έχει αμοιβές σημαντικά καλύτερες του μέσου όρου.
Τι απαιτείται για να βγάλει κάποιος δίπλωμα φορτηγού;
Οι δύο βασικές προϋποθέσεις για να μπει κάποιος σε αυτό το επάγγελμα είναι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να έχει δίπλωμα αυτοκινήτου (κατηγορία Β). Εφόσον πληρούνται αυτά τα δύο, υπάρχουν διαφορετικοί στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν, ανάλογα με την κατηγορία διπλώματος που θέλει να αποκτήσει ο κάθε άνθρωπος. Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει ανά κατηγορία.
Δείτε ακόμα: Επίσημο: Καταργούνται τα diesel φορτηγά και λεωφορεία – Η καταλυτική ημερομηνία
- Κατηγορία Γ1 – Μέχρι 7,5 τόνους
Με αυτό το δίπλωμα ο κάτοχος μπορεί να οδηγήσει φορτηγά των οποίων η μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα φτάνει μέχρι και τους 7,5 τόνους, ενώ επιτρέπεται να υπάρχουν μέχρι και 8 επιβάτες, εκτός του οδηγού. Ακόμα, επιτρέπεται η ύπαρξη ρυμουλκούμενου, όμως η μάζα του δεν μπορεί να ξεπερνά τα 750 κιλά.
- Κατηγορία Γ – Φορτηγό χωρίς όριο βάρους
Σε αυτή την κατηγορία δεν υπάρχει περιορισμός στη μέγιστη επιτρεπόμενη μάζα, όμως συνεχίζει να υφίσταται ο περιορισμός των 750 κιλών στο ρυμουλκούμενο, καθώς και των 8 επιβατών. Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι η εξής. Την ημέρα που θα κατατεθούν η αίτηση και τα δικαιολογητικά για το δίπλωμα θα πρέπει η ηλικία του υποψήφιου οδηγού να είναι άνω των 21 ετών. Αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει, αν ο υποψήφιος οδηγός κατέχει ήδη ή αιτείται ταυτόχρονα την έκδοση Π.Ε.Ι (Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας).
- Κατηγορία Γ1Ε – Συρόμενο μέχρι 12 τόνους
Με αυτό το δίπλωμα μπορεί να οδηγηθεί φορτηγό το οποίο έχει ρυμουλκούμενο ή ημιρυμουλκούμενο του οποίου η μάζα ξεπερνά τα 750 κιλά, όμως η συνολική μάζα δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από 12 τόνους. Για να βγει αυτό το δίπλωμα θα πρέπει πρώτα να έχει αποκτηθεί το Γ1.
- Κατηγορία ΓΕ – Συρόμενο χωρίς όριο βάρους
Όταν αποκτηθεί αυτό το δίπλωμα ο κάτοχος οδηγεί νόμιμα φορτηγό που ανήκει στην κατηγορία Γ, το οποίο μπορεί να έχει και ρυμουλκούμενο ή ημιρυμουλκούμενο στο οποίο επιτρέπεται η μάζα να ξεπερνά τα 750 κιλά. Βασική προϋπόθεση για αυτή την κατηγορία είναι να προϋπάρχει δίπλωμα κατηγορίας Γ.
Δικαιολογητικά για την έκδοση διπλώματος φορτηγού
Τα δικαιολογητικά για οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες δεν είναι πολλά. Όταν ο ενδιαφερόμενος έχει ήδη δίπλωμα αυτοκινήτου χρειάζεται να καταθέσει 4 φωτογραφίες διαβατηρίου, ταυτότητα, δίπλωμα αυτοκινήτου, έγγραφο εφορίας για το ΑΦΜ και βιβλιάριο ασθενείας. Αν ο ενδιαφερόμενος έχει στην κατοχή του δίπλωμα λεωφορείου τα δικαιολογητικά είναι λιγότερα, αφού εκτός από αυτό πρέπει να κατατεθούν μόνο 2 φωτογραφίες διαβατηρίου και η ταυτότητά του.
Επαγγελματικό δίπλωμα Γ κατηγορίας – Τι περιλαμβάνουν οι εξετάσεις;
Όταν συγκεντρωθούν όλα τα δικαιολογητικά γίνεται η κατάθεση του φακέλου στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών (ανάλογα με τον τόπο κατοικίας), με την υπηρεσία να εκδίδει καρτέλα υποψήφιου οδηγού. Αυτή ισχύει για 3 χρόνια, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ο υποψήφιος πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία των εξετάσεων, δηλαδή τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό μέρος.
Αρχικά ο ενδιαφερόμενος εξετάζεται σε ένα βιβλίο για το δίπλωμα. Όταν επιτύχει σε αυτό το κομμάτι θα εξεταστεί σε δεύτερο βιβλίο για το Π.Ε.Ι. Στη συνέχεια γίνονται τα απαραίτητα μαθήματα οδήγησης και ακολουθεί η πρακτική εξέταση. Με την επιτυχή ολοκλήρωση και αυτού του σταδίου αποκτάται το δίπλωμα. Αυτό χαρακτηρίζεται ως ευρωπαϊκού τύπου, καθώς αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.