Πότε μπορεί η Τροχαία να μου ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο;
Η αστυνομία έχει το δικαίωμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να ακινητοποιήσει το όχημα. Και όχι μόνο αν ο οδηγός είναι υπό την επήρεια αλκοόλ.
- -
- -
Είναι δεδομένο πως αν σας σταματήσει για έλεγχο η Τροχαία και διαπιστώσει ότι οδηγείτε ενώ έχετε καταναλώσει αλκοόλ πάνω από συγκεκριμένο όριο, τότε θα ακινητοποιήσει το όχημα, και αφού επιβάλλει τα πρόστιμα και τις ποινές, θα ζητήσει είτε να έρθει να το παραλάβει κάποιος γνωστός σας ή ο γερανός.
Χωρίς το αυτοκίνητο από τον έλεγχο των αστυνομικών οργάνων μπορείτε να φύγετε και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, που καλό είναι να έχετε κατά νου. Σύμφωνα με το Άρθρο 46 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να σας κατεβάσει από το όχημα και το ακινητοποιήσει στις εξής παραβάσεις:
- Αν διαπιστωθεί ότι η κίνηση οδικού οχήματος είναι επικίνδυνη για τους επιβαίνοντες ή τους λοιπούς χρήστες της οδού, συνεπεία βλαβών, φθορών, εκπομπής ρύπων, προσθήκης εξαρτημάτων και άλλων παράνομων μετατροπών
- Εξαιτίας σωματικής ή πνευματικής κατάστασης του οδηγού
- Κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και μέσα στις κατοικημένες περιοχές αν από τη λειτουργία του προκαλούνται υπερβολικοί θόρυβοι.
Πόσο είναι το πρόστιμο αν κινήσεις το όχημα
Ο οδηγός που αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του αστυνομικού οργάνου για την ακινητοποίηση του οχήματός του ή εκείνος, ο οποίος κινεί όχημα του οποίου διατάχθηκε η ακινητοποίηση, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 200 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Πότε η αστυνομία μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 700 € στον συνοδηγό;
Επίσης, μπορεί να του επιβληθεί από το δικαστήριο ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα από 1 έως 3 μήνες.