Τέλος στην ατιμωρησία - Δες τι θα γίνει αν φας κλήση στο εξωτερικό
Πολλές φορές οι τροχαίες παραβάσεις στο εξωτερικό μένουν ατιμώρητες, ακόμα κι αν είναι σε χώρα της ΕΕ. Πλέον αυτό αλλάζει, μετά από σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
- -
- -
Όσοι οδηγούν στο εξωτερικό απερίσκεπτα, κάνοντας την απλοϊκή σκέψη «είμαι άγνωστος, δεν θα με βρουν», θα πρέπει από εδώ και πέρα να αναθεωρήσουν. Την Τρίτη 12 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήρθαν σε μια άτυπη συμφωνία που ενισχύει τη συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ στη διασυνοριακή διερεύνηση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Μέχρι πρότινος ήταν τα όρια ταχύτητας, το αλκοόλ και το κόκκινο φανάρι οι βασικές παραβάσεις που μπορούσαν να βάλουν σε μπελάδες όσους οδηγούσαν εκτός Ελλάδας, όμως τώρα πια αυτό αλλάζει. Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν στις «ασυγχώρητες» παραβάσεις μερικές ακόμα όπως το παράνομο παρκάρισμα, την επικίνδυνη προσπέραση, την υπέρβαση συνεχόμενης γραμμής και την εγκατάλειψη από τον τόπο του ατυχήματος.
Τι αλλάζει η ΕΕ για τις παραβάσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ;
Για να μπει ένα τέλος στην ατιμωρησία που έφτανε το 40% των διασυνοριακών παραβάσεων, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν πιο αποτελεσματικές διαδικασίες αλληλοβοήθειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Πλέον, υπάρχει η υποχρέωση να βρεθεί ο υπαίτιος για μια παράβαση και να τον βοηθήσουν να βρει πώς να την αποπληρώσει. Μάλιστα, το κράτος μέλος διαμονής του παραβάτη μπορεί να αναλάβει τη συλλογή του προστίμου, εφόσον ξεπερνά τα 70 ευρώ και δεν έχει εξοφληθεί μετά την εξάντληση όλων των νόμιμων διαδικασιών.
Δείτε ακόμα: Δίπλωμα οδήγησης - Η ΕΕ αλλάζει τα πάντα
Και επειδή η διαφάνεια είναι σημαντική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια διαδικτυακή πύλη με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους κανονισμούς, τις διαδικασίες ένστασης και φυσικά, τα ισχύοντα πρόστιμα. Έτσι, δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για την άγνοια του νόμου.
Σε πόσο καιρό θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος νόμος για τις κλήσεις στο εξωτερικό;
Η συμφωνία αυτή χρειάζεται ακόμα την έγκριση του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, όμως είναι ένα σημαντικό βήμα προς την οδήγηση με περισσότερη ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη. Άλλωστε, οι κανόνες ισχύουν για όλους τους οδηγούς, ανεξάρτητα από την πινακίδα του αυτοκινήτου τους. Έχουμε 30 μήνες προθεσμία για να ενσωματώσουμε τους νέους κανονισμούς στην εθνική μας νομοθεσία. Ώρα να συνηθίσουμε πως πλέον, η ασυδοσία στους δρόμους του εξωτερικού ανήκει στο παρελθόν.