Κάνω μετακόμιση με αυτοκίνητο - Μπορώ να έχω ανοικτό το πορτ μπαγκάζ; Πόσο είναι το πρόστιμο;

Η μετακόμιση με αυτοκίνητο συχνά απαιτεί τη μεταφορά ογκωδών αντικειμένων, οπότε υπάρχει η απορία αν είναι νόμιμο να μένει το πορτ μπαγκάζ ανοικτό. Ας δούμε τι λέει ο ΚΟΚ.

  • -
  • -

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, στην Ελλάδα του 2024 είναι νόμιμο να μένει ανοιχτό το πορτ μπαγκάζ στη μετακόμιση και γενικά όποτε μεταφέρονται ογκώδη αντικείμενα με αυτοκίνητο, όμως μόνο αν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Δεδομένης της ευαισθητοποίησης σε θέματα οδικής ασφάλειας, αλλά και των προσπαθειών που γίνονται από κράτος, ιδιώτες, οργανισμούς και σωματεία για να μετακινούμαστε στους δρόμους με λιγότερο κίνδυνο, η νόμιμη κίνηση με ανοιχτό το πορτ μπαγκάζ φαντάζει παράταιρη. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτει ο ΚΟΚ;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/71e0b300513c4676240ff5dac329fb05.jpg

Προσοχή στο βάρος των αντικειμένων που θα μπουν στο αυτοκίνητο

Πρώτα απ’ όλα, το μεικτό βάρος του οχήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί με το πόσο φορτώνετε το όχημά σας, για να αποφύγετε την υπέρβαση του ορίου.

Δείτε ακόμα: Τι επιτρέπεται να μεταφέρω με αγροτικό;

Πώς τοποθετώ τα ογκώδη αντικείμενα στο αυτοκίνητο;

Το φορτίο πρέπει να είναι τακτοποιημένο με τρόπο που να μην εκθέτει σε κίνδυνο πρόσωπα ή να προκαλεί ζημιές από διαρροή ή πτώση. Επιπλέον, δεν πρέπει να περιορίζει την ορατότητα του οδηγού ή να εμποδίζει την οδήγηση και τη σταθερότητα του οχήματος. Επίσης, η φόρτωση δεν πρέπει να προκαλεί θόρυβο, σκόνη ή άλλες ενοχλήσεις.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/465ab3cc3f06046401c1dce062985d9d.jpg

Είναι επίσης σημαντικό να μην καλύπτονται οι φανοί (δηλαδή τα φώτα), οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας και τα διακριτικά σήματα του οχήματος. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την ασφάλιση ή προστασία του φορτίου πρέπει να είναι καλά σφιγμένα και στερεωμένα, πληρώντας όλες τις παραπάνω απαιτήσεις.

port-mpagkaz-kanapes

Αντικείμενα που προεξέχουν από το πορτ μπαγκάζ – Όρια και ειδική σήμανση

Σχετικά με την προεξοχή του φορτίου από το όχημα, το φορτίο απαγορεύεται να προεξέχει από το πίσω τμήμα περισσότερο από 30% του μήκους του αμαξώματος. Ειδικά για μοτοποδήλατα και μοτοσυκλέτες, η προεξοχή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,40 μ. από τις πλευρές τους. Για ειδικές μεταφορές, που υπερβαίνουν αυτά τα όρια, απαιτείται άδεια από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία.

Τα προεξέχοντα φορτία πρέπει να επισημαίνονται με ειδική πινακίδα διαστάσεων 0,50 χ 0,50 μ. με διαγώνιες ερυθρές λωρίδες. Κατά τη νύχτα, πρέπει να χρησιμοποιείται λευκό φως μπροστά και ερυθρό φως πίσω.

pinakida-fortosi-metakomisi

Συνοψίζοντας, το πορτ μπαγκάζ μπορεί να είναι ανοικτό εφόσον το φορτίο είναι ασφαλισμένο και έχουμε τοποθετήσει τα σωστά σήματα. Επιπλέον, θα πρέπει η μεταφορά να συμμορφώνεται με τους προαναφερθέντες κανονισμούς. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 80 ευρώ και ακινητοποίηση του οχήματος.

Τα παραπάνω αναφέρονται στο Άρθρο 32 του ΚΟΚ.