Το σημείο που δεν πρέπει να παρκάρεις ποτέ – 1 στους 2 δεν το γνωρίζουν

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας, καλό είναι να γνωρίζουν όλοι σε ποιο σημείο δεν επιτρέπεται να παρκάρουν τα οχήματά τους και για ποιον λόγο.

  • -
  • -

Η παράνομη στάθμευση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους όπου τους βολεύει, αδιαφορώντας τόσο για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, όσο και για τους νόμους.

Δείτε ακόμη: Καβάτζωμα θέσης: Πόσο είναι το πρόστιμο για αυτή την κακή συνήθεια

Όπως αναφέρει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, η στάση και η στάθμευση επιτρέπονται, αν δεν δημιουργείται εξ αυτών κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και αν δεν υπάρχουν σχετικές απαγορευτικές πινακίδες ή διαγραμμίσεις. Πιο συγκεκριμένα, η στάθμευση οχήματος απαγορεύεται σε διαβάσεις πεζών ή ποδηλατιστών και σε απόσταση μικρότερη από 5 μέτρα από αυτές. Επίσης, δεν επιτρέπεται το παρκάρισμα σε πεζοδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται για ποδηλατοδρόμους, εκτός αν υπάρχει ειδική σήμανση για στάθμευση.

krounos

Εκτός αυτού, ο ΚΟΚ έχει προβλέψει και το τι ισχύει σχετικά με τους πυροσβεστικούς κρουνούς. Ο κρουνός είναι ουσιαστικά μια μεγάλη βρύση, που τοποθετείται συνήθως σε δρόμους για την παροχή μεγάλων ποσοτήτων νερού σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε πυρκαγιά.

Πόσο είναι το πρόστιμο αν παρκάρεις σε πυροσβεστικό κρουνό

Τους κρουνούς τους συναντάμε δίπλα ή πάνω σε πεζοδρόμια και απαγορεύεται να παρκάρει οποιοδήποτε όχημα σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων, καθώς αν χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσει πυροσβεστικό όχημα, πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση.

Ο ΚΟΚ λοιπόν, αναφέρει στο Άρθρο 34 πως η στάθμευση οχήματος στο οδόστρωμα απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη από πέντε (5) μέτρα προ και μετά από πυροσβεστικό σημείο. Όποιος παρκάρει εκεί και προφανώς παρεμποδίζει την πρόσβαση στον κρουνό, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

krounos

Επιπλέον, η πυροσβεστική έχει το δικαίωμα, αν το σταθμευμένο αυτοκίνητο εμποδίζει, να σπάσει ακόμη και τα τζάμια του ΙΧ για να περάσει τη μάνικα και να την κουμπώσει στον κρουνό. Προφανώς, σε αυτή την περίπτωση, ο παραβάτης οδηγός θα πληρώσει και το πρόστιμο, αλλά και το κόστος της ζημιάς.