Μεταβίβαση αυτοκινήτου λόγω κληρονομιάς – Πώς γίνεται;

Η απόκτηση αυτοκινήτου ή moto από κάποιον συγγενή ή φίλο, μέσω κληρονομιάς, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ποιες είναι οι διαδικασίες για να κάνουμε δικό μας το όχημα;

  • -
  • -

Ανάμεσα στα διάφορα περιουσιακά στοιχεία μιας διαθήκης μπορεί να είναι και κάποιο όχημα όπως ένα αυτοκίνητο, moto ή κάτι άλλο, όμως το αυτοκίνητο είναι η περίπτωση που συναντάμε πιο συχνά σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Το κράτος έχει προβλέψει τη διαδικασία ώστε ο άνθρωπος στον οποίο παραχωρείται το αυτοκίνητο σε μία διαθήκη, να μπορεί να την ακολουθήσει ώστε τελικά να γίνει ο νέος ιδιοκτήτης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b92745b04a608ee34da3fd0bcfde5968.jpg

Τα απαραίτητη δικαιολογητικά για την μεταβίβαση αυτοκινήτου λόγω κληρονομιάς

Πριν κάνετε οποιαδήποτε διαδικασία θα πρέπει να έχετε συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτά είναι τα εξής:

1. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (ΔΑΤ) ή Διαβατήριο σε ισχύ όλων των κληρονόμων (πρωτότυπο και φωτοαντίγραφο)

2. Πρωτότυπη Άδεια Κυκλοφορίας Οχήματος

3. Πιστοποιητικό περί μεταβίβασης του οχήματος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., από το οποίο να προκύπτουν οι κληρονόμοι, τα ποσοστά αυτών και αν οφείλουν ή όχι φόρο κληρονομιάς. Αντίγραφο της οικείας δήλωσης φόρου κληρονομιάς (είτε σε έντυπη μορφή είτε μέσω της εφαρμογής myProperty)

4. Βεβαίωση περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας του οχήματος για το χρονικό διάστημα που ήταν στο όνομα του/της κληρονομούμενου/ης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

5. Απόδειξη καταβολής τέλους έκδοσης Άδειας οχήματος αξίας 75,00€ για τα Ε.Ι.Χ. ή 9,00€ για τα δίκυκλα από 50cc και άνω (καθορίζεται από τα άρθρα 26 & 27 του ν.2873/2000, όπως ισχύει) (σε ειδικό λογαριασμό της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας με συμβεβλημένη τράπεζα)

6. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α’), με την οποία δηλώνεται ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από την προσκομιζόμενη δήλωση φόρου δεν έχουν μεταβληθεί και ότι έχει εξοφληθεί ολόκληρος ο φόρος κληρονομιάς

7. Ευκρινές φωτοαντίγραφο Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου του οχήματος σε ισχύ από Κ.Τ.Ε.Ο.

Δείτε ακόμη: Μεταβίβαση αυτοκινήτου: Όλη η διαδικασία βήμα προς βήμα

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/037a286ff1dea9dc357b2c5ecc37ffc5.jpg

Δικαιολογητικά για ειδικές περιπτώσεις μεταβίβασης αυτοκινήτου λόγω κληρονομιάς

1. Σε περίπτωση που η μεταβίβαση γίνεται προκειμένου το όχημα να διαγραφεί στη συνέχεια οριστικά, το Δελτίο Κ.Τ.Ε.Ο. δεν απαιτείται

2. Βιβλιάριο μεταβολών κατοχής και κυριότητας εάν πρόκειται για Φορτηγό ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.), ή τρίκυκλο (ΤΡΙΚ, Φ.Ι.Χ.)

*Αν έχει χαθεί το βιβλιάριο μεταβολών κατοχής και κυριότητας (στα Φ.Ι.Χ.) υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση από τους κληρονόμους τον/την/τους κληρονόμο/ους του οχήματος, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία δηλώνεται : «Έχει χαθεί το βιβλιάριο μεταβολών οχήματος και δεν παρακρατείται από καμιά δημόσια ή Αστυνομική αρχή.»

3. Σε περίπτωση παρακράτησης κυριότητας του οχήματος, απαιτείται η άρση παρακράτησης για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση. Για να δείτε την διαδικασία της άρσης παρακράτησης κυριότητας, πατήστε εδώ.

4. Σε περίπτωση κατά την οποία οι κληρονόμοι προτίθενται να αποσύρουν οριστικά από την κυκλοφορία το όχημα, υποβάλλουν Υπ. Δήλωση του Ν. 1599/86 με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής στην οποία δηλώνεται ότι: «Αποσύρω οριστικά από την κυκλοφορία το με αριθμό κυκλοφορίας ………………..όχημα λόγω ολοσχερούς καταστροφής και δεν πρόκειται να επανακυκλοφορήσει.»

Δείτε εδώ πως γίνεται η online μεταβίβαση αυτοκινήτου μέσω gov.gr

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3f345f5a26197e7319a8c2444b590af9.png

Ποιος κάνει τις ενέργειες για την μεταβίβαση αυτοκινήτου λόγω κληρονομιάς; Σε ποιες υπηρεσίες;

Οι απαραίτητες ενέργειες για να μεταβιβαστεί ένα αυτοκίνητο που περιλαμβάνεται σε κληρονομιά, μπορούν να γίνουν από τον κληρονόμο ή τους κληρονόμους. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει από κάποιον πληρεξούσιο, αρκεί να έχει συνταχθεί η απαραίτητη εξουσιοδότηση.

Η εξουσιοδότηση για να είναι αποδεκτή από κάθε διοικητική αρχή θα πρέπει να φέρει το γνήσιο της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος και άμεσα ενδιαφερόμενου προσώπου, καθώς με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η δήλωση της βούλησής του.

Ως αποδεικτικό νόμιμης εκπροσώπησης, μπορεί να προσκομιστεί επίσης και συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Οι υπηρεσίες στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία είναι οι Περιφερειακές ενότητες και τα ΚΕΠ. Θετική εξαίρεση αποτελεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία η υπηρεσία παρέχεται και ψηφιακά, από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Δημόσιας Διοίκησης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b4c6124e2a84c16465d369c690b0e6b8.jpg

Τι κόστος έχει η μεταβίβαση αυτοκινήτου λόγω κληρονομιάς;

Το κόστος της διαδικασίας για να αποκτήσετε αυτοκίνητο από κληρονομιά είναι 75 ευρώ, πόσο που αντιστοιχεί στο λεγόμενο Τέλος αδείας οχήματος, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκει. Αν το όχημα που περιλαμβάνεται στην κληρονομιά είναι moto, τότε το κόστος περιορίζεται στα 9 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά πληρώνονται στο ταμείο κάποιας τράπεζας.

Διαβάστε επίσης: Μεταβίβαση αυτοκινήτου 2024: Πώς θα εκδώσω ηλεκτρονικά το παράβολο

Ποια είναι τα βήματα για τη μεταβίβαση αυτοκινήτου λόγω κληρονομιάς;

Αφού έχετε συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά και έχετε πληρώσει το Τέλος Άδειας Οχήματος πηγαίνετε στην Περιφέρεια ή στο ΚΕΠ. Εκεί θα ακολουθηθούν πέντε βήματα.

  1. Φυσική ταυτοποίηση πολίτη
  2. Έλεγχος πληρότητας προϋποθέσεων και δικαιολογητικών
  3. Καταχώριση στοιχείων πολίτη, δημιουργία και πρωτοκόλληση αίτησης
  4. Αποστολή φακέλου υπόθεσης στην αρμόδια υπηρεσία
  5. Παράδοση διοικητικού εγγράφου στον πολίτη

Ο εκτιμώμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης αυτοκινήτου λόγω κληρονομιάς, φτάνει τις 50 μέρες.