Εξόφλησα το αυτοκίνητό μου - Πρέπει να κάνω άρση παρακράτησης;

Η παρακράτηση κυριότητας είναι κλασική διαδικασία στην Ελλάδα όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο με δόσεις, όμως τι γίνεται όταν το εξοφλήσουμε; Πρέπει να κάνουμε κάτι;

  • -
  • -

Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό η αγορά αυτοκινήτου με δόσεις είναι αρκετά συνηθισμένη, όταν πρόκειται για κλασική απόκτηση και όχι με leasing ή κάποιον άλλον, εναλλακτικό τρόπο.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, για όσο διάστημα διαρκεί η αποπληρωμή του δανείου η κυριότητα του αυτοκινήτου παρακρατείται. Όταν ολοκληρωθεί η εξόφληση του αυτοκινήτου, τότε η κυριότητα περνάει στον αγοραστή και το αυτοκίνητο είναι ολοκληρωτικά δικό του.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/037a286ff1dea9dc357b2c5ecc37ffc5.jpg

Πώς γίνεται η άρση παρακράτησης κυριότητας;

Σε αυτό το σημείο είναι που δημιουργείται ερώτημα. Η αλλαγή στην κυριότητα γίνεται αυτόματα με την αποπληρωμή του δανείου ή πρέπει ο ιδιοκτήτης να κάνει κάποια ενέργεια; Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρακράτηση κυριότητας αναγράφεται και στην άδεια του αυτοκινήτου, οπότε η όποια αλλαγή πρέπει να περαστεί και εκεί.

Δείτε ακόμα: Τέλος στα έγγραφα του αυτοκινήτου - Μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα

Κανονικά όταν τελειώσει η αποπληρωμή του δανείου ο κάτοχος πρέπει να κάνει την απαραίτητη διαδικασία ώστε να γίνει η άρση παρακράτησης κυριότητας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, όπως περιγράφεται εδώ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/eac876fbbf4fe62e170caa7be0c5613f.jpg

Αυτόματη άρση παρακράτησης κυριότητας

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι ακόμα κι αν ο κάτοχος δεν κάνει τίποτα, η άρση παρακράτησης κυριότητας γίνεται αυτόματα (νομικά χρησιμοποιείται ο όρος αυτοδίκαια), μόλις περάσουν 7 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας.

Η μόνη περίπτωση όπου δεν γίνεται αυτόματα η άρση παρακράτησης κυριότητας, είναι αν το φυσικό πρόσωπο ή το νομικό πρόσωπο που έχει παρακρατήσει την κυριότητα, αποδείξει ότι υπάρχουν ακόμα οικονομικές εκκρεμότητες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a962ffa2f70d8386d3d8c9088d6e8bc7.jpg

Αυτή η ενέργεια πρέπει να γίνει εγγράφως, στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, ενώ το χρονικό περιθώριο είναι το τελευταίο δίμηνο πριν λήξει η εφταετία.

Δείτε αναλυτικά το Άρθρο 50 του νόμου 4784/2021, στον οποίο ορίζονται όλα τα παραπάνω.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b92745b04a608ee34da3fd0bcfde5968.jpg

Άρθρο 50

Αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης κυριότητας για οχήματα ιδιωτικής χρήσης

1. Σε περίπτωση μεταβίβασης οχήματος των κατηγοριών Μ1, Μ2, Μ3, Ν1 και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, των οποίων η κυριότητα παρακρατείται από τον πωλητή, η παρακράτηση κυριότητας αίρεται αυτοδίκαια μετά την παρέλευση επτά (7) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας, στην οποία αυτή έχει καταγραφεί. Η ρύθμιση ισχύει και για τα αυτοκίνητα οχήματα των ανωτέρω κατηγοριών και τις μοτοσυκλέτες ιδιωτικής χρήσης που ήδη κυκλοφορούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

2. Η παρακράτηση κυριότητας δεν αίρεται, σύμφωνα με την παρ. 1 και εξακολουθεί να ισχύει σε περίπτωση που ο παρακρατήσας την κυριότητα αποδεικνύει εγγράφως, με αίτησή του προς την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, την ύπαρξη εκκρεμούς διαδικασίας ενώπιον των δικαστικών αρχών σχετικά με την κυριότητα του οχήματος, η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικού διαστήματος δύο (2) μηνών προ της αυτοδίκαιης άρσης της παρακράτησης κυριότητας, σύμφωνα με την παρ. 1.

3. Η παρ. 1 εφαρμόζεται και για τις ανάγκες οριστικής διαγραφής οχημάτων, σύμφωνα με το π.δ. 116/2004 (Α’ 81). Στην περίπτωση αυτή, στα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης τέλους κύκλου ζωής οχημάτων (ανακυκλωτές) της παρ. 12 του άρθρου 2 του π.δ. 116/2004 προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του κατόχου του οχήματος ότι δεν εκκρεμεί διαδικασία ενώπιον των δικαστικών αρχών σχετικά με την κυριότητα του οχήματος.