Δίπλωμα οδήγησης: Πότε λήγει στην Ελλάδα– Τι ισχύει με τους άνω των 65

Το δίπλωμα οδήγησης έχει ημερομηνία λήξης. Τι πρέπει να ξέρουν οι οδηγοί για το χάρτινο και πλαστικό έγγραφο και τι ισχύει με τους ηλικιωμένους.

  • -
  • -

Το δίπλωμα οδήγησης είναι το πιο σημαντικό έγγραφο που πρέπει να έχει ο οδηγός. Για να κινηθεί κάποιος σε δημόσιο δρόμο, απαιτείται η άδεια να βρίσκεται σε ισχύ, ειδάλλως επιβάλλονται κυρώσεις. Πότε όμως λήγει το χάρτινο δίπλωμα και πότε το πλαστικό;

Η παλαιού τύπου άδεια οδήγησης, δεν αναγράφει πουθενά την ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, όσοι έχουν στην κατοχή σου το χάρτινο δίπλωμα, πρέπει να γνωρίζουν πως θα πάψει να βρίσκεται σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου του 2033. Μετά την πάροδο αυτής της ημερομηνίας θα πρέπει να αντικατασταθεί υποχρεωτικά από το νέου τύπου δίπλωμα, σε μορφή πλαστικής κάρτας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/da00dcf965f7ac47b47edbc4a9a18ecc.jpg

Αντίθετα, όποιος έχει στην κατοχή του το πλαστικό δίπλωμα θα έχει παρατηρήσει πως υπάρχουν, ανάγλυφα τυπωμένα, διάφορα σχέδια, αριθμοί και κατηγορίες. Στο εμπρός τμήμα, δίπλα ακριβώς από τη φωτογραφία του κατόχου, στα βασικά στοιχεία της άδειας οδήγησης, συναντώνται δύο πεδία: τα 4α και 4β. Στο πρώτο πεδίο αναγράφεται η χρονολογία έκδοσης και στο δεύτερο η χρονολογία λήξης, η οποία είναι μόλις 15 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως αν έβγαλες το δίπλωμα στα 21 σου, τότε στα 36 χρόνια είσαι υποχρωμένος να προχωρήσεις σε ανανέωση. 

Λήγει στα 15 χρόνια ή όχι το δίπλωμα;

Η χρονική διάρκεια των 15 ετών δεν αφορά την άδεια ικανότητα οδήγησης, παρά μόνο το δίπλωμα. Ουσιαστικά, λήγει το έγγραφο για λόγους ασφαλείας. Αφού λήξει, μπορείς να ζητήσεις την αντικατάστασή του μέσω του gov.gr. Την ανανέωση της άδειας μπορείς να την πραγματοποιήσεις το νωρίτερο 2 μήνες πριν τη λήξη της. Αίτηση μπορείς να υποβάλεις και μετά τη λήξη, εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν οδηγείς κάποιο όχημα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4e1590662c3efa58f339c17a813feb3f.jpg

Οι άδειες οδήγησης των κατηγοριών Α και Β, οι οποίες είναι και οι πιο συνηθισμένες στην Ελλάδα, ισχύουν χρονικά μέχρι να συμπληρώσεις το 65ο έτος της ηλικίας σου. Το ίδιο ισχύει και για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ.

Διαβάστε ακόμη: Τα 3+1 βήματα για ανανέωση διπλώματος

Οι άδειες οδήγησης των κατηγοριών Β+Ε, Γ, Γ+Ε, Δ, Δ+Ε, ισχύουν για 5 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης ή της προηγούμενης ανανέωσής τους. Με τη λήξη πενταετούς ισχύος των αδειών αυτών, δεν λήγει συγχρόνως και η ισχύς των αδειών οδήγησης των κατηγοριών Α, Β και των υποκατηγοριών Α1 και Β1 που είναι ενσωματωμένες στο έντυπο της άδειας οδήγησης.

Τι ισχύει με το δίπλωμα των ηλικιωμένων

Όσον αφορά στους οδηγούς μεγαλύτερης ηλικίας, πρέπει να είναι προσεκτικοί με το δίπλωμα οδήγησης, καθώς είτε αυτό είναι σε πλαστική μορφή, είτε χάρτινο, λήγει κατά το 65ο έτος της ηλικίας του οδηγού.

Για να μπορέσει κάποιος να ανανεώσει το δίπλωμα από τα 65 έτη, πρέπει να κριθεί ικανός έπειτα από ιατρική εξέταση, με τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται ανά τρία χρόνια. Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο χρόνια.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4c8f29a67736e8ebf3e5c023bb8e3322.jpg

Δες εδώ ότι χρειάζεται για το δίπλωμα οδήγησης

Όποιος λοιπόν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του και δεν ανανεώσει την άδεια, τότε κινδυνεύει με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ. Παράλληλα, σε έλεγχο από την Αστυνομία, αφαιρείται το έντυπο της άδειας οδήγησής του και αποστέλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που το χορήγησε ή σε αυτή, στην περιοχή της οποίας θα δηλώσει ο κάτοχός της ότι κατοικεί.