Σούζα στον δρόμο: Ποιο είναι το πρόστιμο - Τι λέει ο ΚΟΚ

Ορισμένοι αναβάτες μοτοσικλετών, όταν αντικρίζουν ελεύθερο τον δρόμο προβαίνουν σε αυτή την κίνηση. Η παράβαση ωστόσο, επισύρει βαρύ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος.

  • -
  • -

Στον δημόσιο δρόμο, άπαντες πρέπει να σέβονται τους νόμους, να τηρούν τις διατάξεις του ΚΟΚ και να μην προβαίνουν σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Δυστυχώς, στη χώρα μας, παρά τις αυστηρές ποινές, ορισμένοι μοτοσικλετιστές, συνεχίζουν να προβαίνουν σε αυτή την πράξη, ειδικά όταν αντικρίζουν έναν άδειο δρόμο.

Αναφερόμαστε στη σούζα, μια κίνηση την οποία κάνουν οι αναβάτες, είτε για εντυπωσιασμό, είτε για επίδειξη ικανοτήτων. Το να σηκώσεις τη μοτοσικλέτα στον έναν τροχό σε μια λεωφόρο ή οδό, εκτός του ότι δεν είναι ασφαλές, απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

souza

Παρά την επικινδυνότητα της κίνησης αυτής, ειδικά τις ημέρες του Αυγούστου, όπου η κυκλοφορία στα αστικά κέντρα μειώνεται αρκετά, παρατηρούμε αρκετούς μοτοσικλετιστές να σηκώνουν τη μηχανή σούζα ακόμη και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους χρήστες.

Τι λέει ο ΚΟΚ για τη σούζα

Όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στην παράγραφο 8 του Άρθρου 12 του ΚΟΚ, απαγορεύεται η οδήγηση οδικών οχημάτων για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων.

Δείτε ακόμη: Μοτοσυκλέτες: Είναι νόμιμο να περνούν ανάμεσα από τα αυτοκίνητα;

souza

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ, με επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 30 ημέρες, και αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας επίσης για 30 ημέρες.