Πρόστιμο 100 ευρώ για έναν καφέ στο αυτοκίνητο; Ισχύει τέτοιος νόμος στην Ελλάδα

Είναι ποτέ δυνατόν να λάβεις κλήση και πρόστιμο επειδή πίνεις καφέ στο αυτοκίνητο; Τι ακριβώς ισχύει με τη νομοθεσία.

  • -
  • -

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας περιλαμβάνει εκατοντάδες διατάξεις σχετικά με την οδήγηση, την ασφαλή και εύρυθμη κυκλοφορία στους δρόμους. Μεταξύ αυτών είναι η κατανάλωση αλκοόλ, μια από τις πιο επικίνδυνες συνήθειες, η οποία τιμωρείται αυστηρότατα.

Κανείς οδηγός δεν επιτρέπεται να οδηγεί ενώ βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ. Τι γίνεται όμως με τον καφέ; Μπορεί κάποιος να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι και να απολαμβάνει το αγαπημένο του ρόφημα ή και αυτό είναι παράνομο;

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης και Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, Μαρίνος Μουσιούττας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, πολλοί οδηγοί αγνοούν ή παραβλέπουν ορισμένους νόμους.

cafe

Συγκεκριμένα, ο κύριος Μουσιούττας, είπε ότι η κατανάλωσή εν ώρα οδήγησης, καφέ, νερού ή τροφών, απαγορεύεται βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια επιβατών και άλλων χρηστών του δρόμου.

Τι ακριβώς λέει ο ΚΟΚ για τον καφέ και το νερό

Ο βουλευτής της ΔΗ.ΠΑ, έκανε αναφορά στη συγκεκριμένη διάταξη, λέγοντας πως όταν οδηγείς και κρατάς καφέ, αναψυκτικό, μπουκαλάκι νερό ή φαγητό υπάρχει πρόστιμο και ο αστυνομικός έχει το δικαίωμα να βεβαιώσει παράβαση αν υποπέσει στην αντίληψή του το συγκεκριμένο παράπτωμα.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 2 του Άρθρου 13 αναφέρεται κατά λέξη: «Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημά του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Αυτός που παραβαίνει την παραπάνω διάταξη τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ και 3 βαθμούς ποινής στο Point System».

cafe

Ουσιαστικά, ο ΚΟΚ λέει πως ο οδηγός πρέπει πάντοτε να έχει και τα δύο χέρια στο τιμόνι με εξαίρεση την αλλαγή ταχυτήτων. Αν κρατά στο ένα χέρι κάποιο αντικείμενο, όπως ποτήρι ή μπουκάλι, μειώνεται η ικανότητά να εκτελέσει τους απαραίτητους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ατύχημα.

Δείτε ακόμη: Μπορώ να σβήσω κλήση της Τροχαίας; Τι λέει η νομοθεσία

Για να είμαστε ξεκάθαροι, ο Κώδικας δεν αναφέρει με σαφήνεια πως απαγορεύεται ο καφές μέσα στο αυτοκίνητο ή να πιείς νερό εν κινήσει. Ο αστυνομικός όμως έχει το δικαίωμα να σε γράψει αν σε δει να σηκώνεις το μπουκάλακι με το νερό ή το ποτήρι του καφέ ενώ οδηγείς, αλλά σπανιώς θα συμβεί αυτό. Τουλάχιστον, εμείς δεν έχουμε ακούσει ποτέ να έχει βεβαιωθεί τέτοια παράβαση. 

Το ενδεδειγμένο βέβαια, είναι τα ποτήρια και τα μπουκάλια να βρίσκονται πάντοτε τοποθετημένα στις ειδικές θήκες που διαθέτουν τα αυτοκίνητα και αν θες να πιείς μια γουλιά, να το κάνεις όταν βρίσκεσαι σε στάση, για παράδειγμα σε κάποιο φανάρι.