Όριο αλκοτέστ: Πότε προβλέπεται φυλάκιση – Τι είχε πιει ο 46χρονος στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή το πρόσφατο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, με τον 46χρονο οδηγό που παρέσυρε τον πατέρα, την έγκυο μαμά και το παιδί, ας δούμε τι προβλέπει ο νόμος για το αλκοόλ.

  • -
  • -

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά όλους. Όποιος πίνει απαγορεύεται να πιάνει τιμόνι, καθώς θεωρείται επικίνδυνος για την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου και των πεζών.

Παράδειγμα, αυτό που συνέβη σε περιοχή της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη, όταν ένας 46χρονος παρέσυρε και τραυμάτισε μια οικογένεια Βέλγων που κινούνταν πεζή. Ο οδηγός αποδείχθηκε πως είχε καταναλώσει αλκοόλ, με τον εισαγγελέα να ασκεί κακουργηματική δίωξη εις βάρος του.

troxaio

Ειδικότερα, ο ασυνείδητος οδηγός διώκεται για επικίνδυνη οδήγηση εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη δύο ατόμων, όπως επίσης για σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο άνδρας οδηγούσε ενώ ήταν μεθυσμένος, καθώς στο αίμα του έπειτα από την αιμοληψία που υπεβλήθη, η πρώτη μέτρηση έδειξε 0,64 mg/l και η δεύτερη 0,75 mg/l. Προφανώς, δεν είχε πιει ένα ποτήρι τσίπουρο όπως υποστήριξε, αλλά αρκετά παραπάνω.

Η αστυνομία τον συνέλαβε άμεσα και με εντολή εισαγγελέα παραμένει υπό κράτηση.

Τι λέει ο νόμος για το αλκοόλ

Με βάση το άρθρο 42 του ΚΟΚ, ένας οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το ποσοστό αυτού στον οργανισμό είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (0,50 gr/l) και άνω όταν μετρηθεί με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.

Στην περίπτωση του 46χρονου, η νομοθεσία για το αλκοόλ προβλέπει μόλις 200 ευρώ πρόστιμο, αφού η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του κυμαίνεται από 0,50 g/l έως 0,80 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ff7262d0c3804944c231b19f6d753274.jpg

Φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών, πρόστιμο 1.200 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 6 μήνες, προβλέπεται εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας, ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα όρια αλκοτεστ και τα πρόστιμα

Φυσικά, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη στον 46χρονο οδηγό, καθώς προκάλεσε πολύ σοβαρό ατύχημα. Υπό αυτές τις συνθήκες παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην 3η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης 

Ποια είναι κατάσταση της υγείας της οικογένειας

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του 37χρονου πατέρα εξακολουθεί να είναι κρίσιμη.

Κρίσιμη αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται και η κατάσταση της υγείας της 34χρονης, που βρίσκεται στον 5ο μήνα της κύησης. Και οι δύο νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Το παιδί τους νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ίδιου νοσηλευτικού ιδρύματος.