Είναι νόμιμο το παρκάρισμα των μοτοσικλετών στο πεζοδρόμιο;
Οι κάτοχοι μοτοσικλετών και δικύκλων γενικότερα, συνηθίζουν να παρκάρουν τα οχήματά τους στα πεζοδρόμια, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Είναι νόμιμο όμως αυτό; Ας δούμε τι ισχύει.
- -
- -
Η εύρεση θέση στάθμευσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οδηγοί στις πόλεις, ειδικά αυτοί των οχημάτων. Για τις μοτοσικλέτες, τα πράγματα είναι σαφώς πιο ευνοϊκά, καθώς λόγω του μικρότερου όγκου, μπορούν να παρκάρουν σε οποιονδήποτε διαθέσιμο χώρο με μεγαλύτερη ευκολία.
Τι ισχύει όμως με τα πεζοδρόμια; Είναι νόμιμο οι μοτοσικλέτες να σταθμεύουν πάνω σε χώρο που προορίζεται για πεζούς ή τα τόσα δίκυκλα που συναντάμε σχεδόν σε κάθε γωνιά των πεζοδρομίων των ελληνικών πόλεων, είναι παράνομα σταθμευμένα; Υπάρχουν «παραθυράκια» στο νόμο ώστε να δικαιολογούν αυτή την κίνηση ή όχι;
Τι λέει ο ΚΟΚ για το παρκάρισμα στα πεζοδρόμια
Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κανείς δεν επιτρέπεται να σταθμεύσει το δίκυκλό του πάνω στο πεζοδρόμιο, εκτός αν υπάρχει η σχετική σήμανση ή διαγραμμίσεις. Ειδικότερα, με βάση το Άρθρο 34, παρ. 2 του ΚΟΚ απαγορεύεται η στάση ή στάθμευση σε πεζοδρόμια, πλατείες, ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς ως και ποδηλαταδρόμους, εκτός αν επιτρέπεται σε αυτούς η στάθμευση με ειδική σήμανση.
Δείτε ακόμη: Μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα στο πεζοδρόμιο; Πότε είναι νόμιμο;
Όσοι οδηγοί δικύκλων παραβαίνουν τις διατάξεις και παρκάρουν πάνω σε πεζοδρόμιο όπου δεν υπάρχει σήμανση ή διαγράμμιση, τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 20 ευρώ, όπως βλέπετε και στην παρακάτω φωτογραφία από πρόσφατη κλήση της Τροχαίας.
Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι, αν η παράνομη στάθμευση συνεχίζεται και πέραν των 3 ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, βεβαιώνεται νέα παράβαση από το ίδιο ή άλλο όργανο. Αυτό σημαίνει πως αφήσεις το μηχανάκι πάνω στο πεζοδρόμιο 9 ώρες για παράδειγμα, τότε υπάρχει περίπτωση να λάβεις τρεις κλήσεις.