Μπορεί να μου πάρει το δίπλωμα η Δημοτική Αστυνομία;

Η αφαίρεση διπλώματος είναι μία ποινή που ο ΚΟΚ στην Ελλάδα προβλέπει για αρκετές παραβάσεις, με την εφαρμογή να γίνεται συνήθως από την Αστυνομία ή την Τροχαία. Τι γίνεται με τη Δημοτική Αστυνομία;

  • -
  • -

Μη χρήση ζώνης ασφαλείας, υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, είναι μόνο μερικές από τις παραβάσεις που τιμωρούνται στην Ελλάδα με αφαίρεση διπλώματος.

Γενικά, πρέπει να γνωρίζεις πως η αφαίρεση διπλώματος είναι μία ποινή που προβλέπεται σε αρκετές περιπτώσεις. Συνήθως, η αφαίρεση της άδειας οδήγησης (όπως είναι η επίσημη ονομασία του διπλώματος), γίνεται από την Αστυνομία ή την Τροχαία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8a4a8a96e7fbdee28b93bb5c0197e467.jpg

Μέχρι και το Λιμενικό μπορεί να αφαιρέσει δίπλωμα

Βέβαια, ανάλογα με το σημείο της παράβασης η αφαίρεση του διπλώματος μπορεί να γίνει ακόμα και από το Λιμενικό, αν για παράδειγμα μία παράβαση γίνει εντός του χώρου που βρίσκεται κάποιο λιμάνι.

Δείτε ακόμα: Αλλάζει όλος ο ΚΟΚ - Τι θα γίνεται όταν σου παίρνουν τις πινακίδες

Με την πάροδο του χρόνου, η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας έχει αυξηθεί, σε σχέση με τα έτη των μνημονίων. Η αλήθεια είναι ότι η Δημοτική Αστυνομία έχει πολύ ευρύ πεδίο δράσης, αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει σε αφαίρεση διπλώματος. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/68362c345de13c84b125bd47093e5fd7.jpg

Μπορεί η Δημοτική Αστυνομία να μου αφαιρέσει το δίπλωμα;

Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη. Ναι, η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να αφαιρέσει το δίπλωμα ενός οδηγού, αν υποπέσει σε παράβαση για την οποία αυτή είναι η προβλεπόμενη ποινή.

Το παραπάνω ξεκαθαρίζεται σε μία εγκύκλιο του Υπουργείου Μεταφορών από το 2018, με αριθμό πρωτοκόλλου A3/86267/8182. Σε αυτήν περιγράφεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται όταν αφαιρείται το δίπλωμα ενός οδηγού. Σε κάποιο σημείο γίνεται αναφορά και στα όργανα που έχουν το δικαίωμα να εφαρμόσουν τη σχετική ποινή, μεταξύ των οποίων είναι και η Δημοτική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει «Η άδεια οδήγησης αφαιρείται από τα όργανα ελέγχου και κρατείται στις αρμόδιες υπηρεσίες (Τροχαία, Λιμενικό, Δημοτική Αστυνομία) απ’ όπου επεβλήθη η ποινή, μέχρι την παρέλευση της χρονικής περιόδου της ποινής αφαίρεσης (εξήντα (60) ημέρες)».